Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Social

41,1 la suta

Martorii procesului de judecata pe cazul Victoriei Pruteanu, acuzata ca si-a omorat sotul intr-un act de auto-aparare, sustin ca procurorul care a investigat cazul, s-a interesat daca acuzata era „gospodina”.

 

Buna intrebare. Esentiala intrebare intr-o societate patriarhala bazata pe principiul ca daca esti o femeie gospodina, la locul tau – barbatul nu te va bate. Pentru ca nu ia-i dat motive. Iar daca te-a batut, inseamna ca ai meritat. Pentru ca un barbat nu da niciodata intr-o femeie fara motive. Iar el stie cand sa dea. Si stie si pentru ce sa dea.

 

41,1% dintre barbatii sustin ca sunt momente cand femeia trebuie batuta.

 

Aceasta retorica, ridicata la nivel de stat, a devenit un fel de masuratoare pentru toate crimele de care poate fi acuzata o femeie. Totul se reduce la simplul fapt de a fi „gospodina”. Cate vieti de femei calicite, ciopartite, distruse, doar pentru ca ele si-au pus scopul sa devina „gospodine”. Pentru ca a fi „gospodina” este cel mai bun alibi atunci cand esti moldoveanca.

 

Te-a batut barbatul cu care traiesti? Dar poate ai gura prea mare? Poate era obosit si nervos, iar tu te-ai bagat la el cu reprosuri, in loc sa-l oblojesti? Dar poate borsul nu era sarat, copiii prea galagiosi, rufele nespalate si vinul prea cald?

 

90,5% dintre barbati considera ca pentru o femeie cel mai important lucru este sa aiba grija de copii si sa gateasca pentru familie.

 

A fi „gospodina” inseamna sa poti sa te sacrifici. Sa fii la inaltimea asteptarilor, in primul rand, a barbatului care iti este partener de viata, apoi a celor apropiati lui – socri, nasi, cumatri, fini, cumnate si cumnati. De exemplu, in cazul concret Victoria Pruteanu, procurorul i-a imputat inculpatei faptul ca aceasta nu si-a manifestat cainta activa si regretul fata de fapta comisa si nu si-a sustinut material si moral soacra. Deci, a fost clar din start ca este o femeie cu comportament dubios, care merita din plin cei 12 ani pe care procurorul ii ceruse initial, motivandu-i anume cu lipsa caintei active a Victoriei. Iar faptul ca aceasta femeie a trecut prin toate portile Iadului cat a fost cu acest barbat, asta a contat in ultimul rand. Pardon, asta nu a contat deloc. Pentru ca intr-o societate patriarhala accentele sunt altele. Interesele femeii vin la urma. Sau… nu vin deloc.

 

In opinia a 27,7% dintre barbati, femeia trebuie sa tolereze violenta pentru a-si pastra familia.

Note:

*Datele au fost luate din studiul „Barbatii si egalitatea de gen in republica Moldova”, Centrul de Drept al Femeilor, 2015

**Victoria Pruteanu a fost eliberata din arest si trimisa in arest la domiciliu. Asta s-a intamplat acum seara dupa un val de proteste in societate, dar si de dorinta Ministrului Justitiei sa faca nitel PR pe drama acestei femei, ceea ce mi se pare josnic. Dar asta e o alta tema. Azi e important ca ea va dormi acasa.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: November, 27