Filme

6 filme pentru orice zi

Vreau sa va propun cateva filme pe care le-am descoperit saptamana aceasta, destul de agonizanta, de altfel, asa cum presupun ca trebuie sa se petreaca o pneuominie intr-un corp adult, care s-a dezvatat sa boleasca cu zambet, dragoste de viata si dorinta nebuna de a avea voie de a iesi afara.

 

Filmele sunt selectate dupa spranceana. Unele le stiam eu, altele mi-au fost recomndate de oameni in care am incredere, celelalte mi-au fost recomandate de motorul IMDB, in urma vizionarii unor trailere. In fine, sunt sigura ca nu veti regreta nicio ora din cele petrecute la vizionarea lor.

 

Empire Of The Sun

Monumental, fundamental, frumos, asa cum ii sade bine unui film de Steven Spielberg. Empire Of The Sun este povestea unui baietel dintr-o familie de expatriati britanici, stabiliti in Shanghai, care, in haosul evacuarii, in plina ocupatie a orasului de catre trupele japoneze, isi pierde parintii in multime. Din acea clipa, pana in ziua cand vin eliberatorii americani, baiatul traieste o epopee nemaipomenita. Frumos si tragic. Dar, totusi… foarte frumos.

 

Modigliani

Decadenta. Sete de viata. La Grande Guerre a luat sfarsit. Parisul boem bea, fumeaza, trage pe nas, danseaza si innebuneste. Picasso, Gertrude Stein, Renoir, Kisling si, desigur, Modigliani. Beat, drogat, nebun si talentat. Modigliani este povestea ultimului an din viata a lui Modi, asa cum ii placea sa fie numit lui Amadeo Modigliani si, in paralel, istoria lui de dragoste cu Jeanne Hebuterne, femeia care l-a iubit pana in ultima clipa. Pe langa lacrimile pe care le veti scapa, va mai garantez doua surprize – prima chiar la inceputul filmulu, a doua – in titre, sper ca aveti obiceiul sa le cititi.

 

Gomorrah

Un film despre viata dintr-un cartier din Neapole, care traieste in ritmul razboaielor dintre clanurile mafiote, film bazat pe fapte reale, descrise in cartea jurnalistului italian Roberto Saviano, lucrare ce a socat, de altfel, opinia publica si i-a schimbat radical viata autorului din cauze de sucuritate. Gomorrah este un film dur, care aduce mai degraba a documentar si care distruge orice idee romantica despre viata din mafia. In flm sunt prezentate 5 istorii separate ale unor oameni, viata carora este direct legata, dar in forme diferite, de cea clanului Di Lauro Camorra.

 

The Sea Inside

Poezie. Acesta a fost primul cuvant care mi-a venit atunci cand am inceput sa privesc The Sea Inside, povestea lui Ramon, tintuit de aproape 28 de ani la pat, care are o unica dorinta – sa moara. Javier Bardem este superb in acest rol, un om imens restrans intr-un corp pipernicit si lipsit de viata, dar cu o minte extrem de lucida si un suflet insetat dupa dragoste. Cu exceptia unui cadru, care mi s-a parut imprumutat nereusit de la americani si titrele de final, filmul este perfect.

 

La migliore offerta

Aproape ca surprinzator. Destul de elegant, cu elemente de excentrism, datorate eroului principal, batranului Virgil Oldman, directorul unei case de liciatii si detinatorul unei impresionante colectii de tablouri, ascunse intr-o camera secreta. Tablourile erau doar de femei, Vrgil, insa, nu avut niciuna in viata lui, pana o cunoaste pe Claire, de 27 de ani. Tot atat de excentrica si complicata. Aceasta este detionatoarea unei mosteniri alcatuite din obiecte de arta si mobilier de epoca, pe care doreste sa le scoata la licitatie, iar pentru aceasta apeleaza la cel mai bun specialist, adica Virgil. Pana la urma, asa cum se cuvinte in asemena situatii, batranul se indragosteste de aceasta femeie isterica, care, din cauza unei conditii, mai exact a aagorofobiei, se ascunde in camera ei, de cate ori Virgil incearca sa o vada. Pana la urma, Claire iese din ascunzis, se lasa scoasa in lume si lucrurile iau a alta intorsatura. Vizionare placuta!

 

La Grande Belezza

Epic. Iesit din comun. „Divina comedie” a lui Dante in imagini. Filmul pe care il privesc de fiecare data cu exaltare in suflet, dar si smirenie. Filmul-catedrala, in care ochii se bucura, iar inima soarbe solemnitatea momentului. Dupa mine, La Grande Belezza este unul dintre chef d’oeuvre-urile cinematografiei mondiale, un film greu de descris. Un film de savurat.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 6