Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Femei

Apa micelara pentru imparatia femeilor


Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

In farmacie. Un cuplu tanar, cu un copil mic. Au cumparat mult lapte-praf si scutece. Cand sa achite, femeia vede pe tejghea niste produse cosmetice si se opreste. O intreaba pe farmacista:

– Ce inseamna apa micelara?

Farmacista ii explica. La care, barbatul:

– Las’ ca apa cu sapun nu este mai rea…

Apa micelara nu a fost cumparata, desi era mai mult decat evident ca femeia si-ar fi dorit ceva pentru placerea ei, chiar si o simpla apa micelara. O bucatica de vis, de promisiune ca totul e inca inainte, ca nimic nu s-a terminat, ca ea inca o-ho-ho, o sa arate ce poate si cum poate! Ca el o mai iubeste pentru frumusetea ei, pentru ceea ce se acunde sub hainele simple de tanara mama, ca ea este si altceva decat mama si ca el vede, si intelege asta. Este o femeie care are nevoie de imparatia ei de femeie. Sau care a auzit ca ar exista o astfel imparatie, la care vrea sa ajunga si ea, iar aceasta apa micelara ar putea fi o calauza, o cheie, un indiciu. Un simbol.

Multi oameni, femei si barbati, trec prin momentul „apei micelare”, moment care poate fi de cotitura, daca il observi si il intelegi. Una din zecile de oportunitati pe care ni le ofera viata pentru a ne schimba traiectoria, a regandi si a redefini ceea ce suntem si ceea ce vrem sa fim.

Momentul meu a fost iarna, la Milano, cand am plecat sa o aduc pe Ilinca la Chisinau, in ajun de Craciun. 

Eu am ajuns prima si urma sa ma cazez la hotel. Hotelul l-a gasit ea pe booking.com, urmand instructiunile mele de pret si geografie. Cand am intrat in camera, a ceea ce era mai mult un hotel improvizat la etajul 4 al unei cladiri de apartamente, am murit. Camera era atat de jalnica si saracaciosa, desi curata, cu o cabina de dus intr-un colt si un lavoar langa usa, cateva paturi ticsite de-a lungul peretilor, ca intr-un dormitor de scoala-internat, un radiator minuscul, un dulap si o oglinda ingusta, incat tot ce am putut sa fac era sa ma proptesc in fata oglinzii, sa ma uit in proprii ochi si sa ma intreb:

-Asta e tot ceea de ce esti in stare la 35 de ani? Asta e tot ce-ti poti oferi tie si ce poti oferi copilului tau? Atat?

Atunci mi s-a facut rusine. De mine. De faptul ca m-am zgarcit, ca am jucat jocul saraciei, ca mi-am interzis sa ma simt altfel, ca am economisit pe confortul si placerea mea, ca ii arat copilului un exemplu pe care n-as vrea sa-l urmeze. Mi s-a facut rusine ca am ales sa fiu mica, jalnica si saraca. Exact ca acea camera. Ca m-am complacut in rolul meu de victima a unor imprejurari vag dramatice, pe care le urzeam in intimitatea odailor mele inchise, din care nu prea aveam de gand sa ies si sa infrunt viata.

Camera din hotelul „Brazil” din Milano a fost una din usile prin care am intrat in imparatia femeilor, in maturitate, apa mea micelara, pe care nu mi-am permis-o atunci, din frica, falsa neputinta, din lipsa de spirit si incredere in ceea ce sunt si pot, din acel vesnic „ei, nu, asta nu e pentru mine…”. In fond, din lene si nedorinta de a ma depasi, de a merge inainte, de a lupta si a invinge. De a iesi din cercul vicios al victimizarii, al sortii, al nedreptatii sociale si a razboilui in lume. La toti ni-i rau, de ce sa caut sa-mi fie mai bine? (Desi nu la toti li-i rau. Unora le este extrem de bine.)

Pregatind ultima noastra intalnire la Milano, am trecut examenul acestei etape. Am rezervat doua camere mari, luminoase, cu toate comoditatile, in care ne-am simtit oameni frumosi, oameni liberi, oameni in vacanta. Da, m-a costat mai scump. Exact cu 10 euro mai scump. 10 euro pe care mi i-am permis. Bani pe care eu i-am castigat. Bani pe care eu am decis cum sa-i cheltui si am ales sa-i cheltui pe confortul si starea de bine a mea si a copilului meu. Si in ultima noastra seara la Milano, facand dus si privind prin geam muntii care se vedeau in departare, eu stiam ca toate acestea sunt meritul meu. Si atunci m-am simtit femeie in imparatia sa.

 

Dar sa nu credeti ca aici calatoria initiatica s-a terminat. Ea abia a inceput.

 

Imagine: Body painting de artista Trina Merry.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 21