Dragă redacție

Badea Vanea

Partea I

E toamna la Balti. Ma aflu in dormitorul unui apartament luminos cu trei camere. La bucatarie are loc o cearta de familie, din cauza unui bors prea acru.

Stau cu nasul in carte, cu ochii hoinarind pe pereti.

Lipsa de concentrare.

Imi duc miinile la urechi, ca sa vad mai bine cifrele. Aceeasi lipsa de concentrare.

Bratele fotoliului, in care stau, ma invita sa dorm, iar eu accept invitatia.

Dar borsul e la fel de acru… asa ca zgomotele de la bucatarie nu contenesc… Ma ridic lenoasa, imi frec ochii usor si revin la algebra mea.

Ma aflu aici ca rezultat al unei intelegeri dintre frati. Gen, „hai, iata, las`sa vina Olguta sa traiasca la noi in perioada studiilor. Pentru ca, tot… e mai bine sa fie intr-o familie, decit intr-un camin de studenti.

Verisoarele mele de la oras sint plecate intr-o excursie de trei zile. „Vacanta la pachet”, dupa cum zice badea Vanea. Timp de trei zile voi sta in camera lor, mare si luminoasa, cu peretii incarcati de postere decolorate. Apoi o sa revin la odaita mea de mai inainte.

La bucatarie s-a facut liniste. Gata, au terminat de mincat la bors… Il aud pe badea Vanea iesind de la baie. Oare s-a spalat pe miini?

Nu reusesc bine sa-mi inghit intrebarea stupida, ca-l si vad la usa camerei… pe badea Vanea, in carne si oase. Mai bine zis, oase, caci e slab de vezi prin el.

Cu dintii galbeni la vedere, privirea tulbure, si mina (spalata sau nu), uitata pe minerul usii. Ca de obicei, poarta „salavarii“ lui de casa, care ii subliniaza picioarele scheletice si lasa sa i se ghiceasca forma sexului. Intotdeauna mi-am ferit ochii de la aceasta priveliste… Ii feresc si acum. Dar privelistea se apropie!

In doua secunde e linga mine, asezat in fotoliul de alaturi. Nu-l bag in seama. Simtindu-se ignorat, incepe sa se jeluie de cana de ceai, care ii frige palmele.

-… Ceai de menta, tare-i bun pentru inima… zice el, cu un aer preocupat.

E beat.

-Da‘ ce faci tu, Olguto?

-Lectiile, ii raspund.

-Aaaa…. leeeectiiiile…

Soarbe zgomotos din cana.

-Da‘la ce obiect?

-Matematica.

-Aaaa, matematicaaa…. tare desteapta esti tu, Olguta…

-…

-… desteapta si frumoasa…

Deodata, cana cu ceai e asezata jos, pe parchet, departe de el si de mine. Simt ca devin prea singura. Vreau sa chem cana inapoi.

-Eh, tare mai esti frumoasa, Olguta…

-…!

-…ai niste buze…

-…!

-Asa le-as mai saruta!

Se arata oarecum speriat.

Urmeaza o pauza, in care badea Vanea tace, ezita, isi freaca miinile.

-Hai, da sa te pup oleaca… Numai o data…

Inainte sa inteleg ce vrea sa faca, sare peste mine, prinzindu-mi capul intre palmele osoase si strecurindu-si limba printre dintii mei inclestati. Niciodata nu am crezut ca am atit de putina putere in miini. Ma zbat, imping, dar nu reusesc sa-l dezlipesc de la mine. De parca as lupta in somn: nu pot schimba nimic la nivelul fizic al lucrurilor.

String din ochi, buze, pumni ca sa opun rezistenta. Deschid ochii si incerc sa-l musc, macar cu privirea! Constat cu oroare ca are pleopele inchise, fata incordata de efort, (sau de placere?), iar limba i se plimba pe unde apuca, lasind un miros greoi de vin de casa, tigari „Astra” si ceai de menta… Ah, ceaiul ala de menta, ce departe imi pare acum! Ce mult as vrea sa ajung la el si sa-i dau cu cana in cap!

Dar el se lasa cu toata greutatea lui si ma tine pe loc…

Sint imobilizata de soc, frica si greata…

Intr-un tirziu ma lasa.

Nu mi-a facut mare lucru… M-a strins, m-a atins, m-a lins… Dar greutatea rusinii pe care o simt pe mine e atit de mare! Simt cum ma apasa aceasta murdarie pe care mi-a intins-o pe fata si pe corp. Cu buzele umflate, ochii in lacrimi, nu am puterea sa ma ridic.

In schimb, el o are. Se ridica, isi ia cana cu ceai si, pretinzind ca inca se frige, iese pe usa, bolborosind ca pentru sine: „Ca doar sintem neamuri…”

 

Partea II

Usa de la apartament se inchide brusc, in urma unei fraze aruncate de tanti Galea: „Ma duc la sor‘mea”.

Ceea ce inseamna ca sotia lui a plecat la sora ei. Iar sora ei locuieste in suburbie. Iar asta, inseamna ca tanti Galea azi nu doarme acasa. Si mai inseamna ca… eu ramin singura cu badea Vanea!

Sar ca arsa din fotoliu, imi indrept hainele si parul, si, tisnesc iute din casa, gindindu-ma la vecina de sus. Urcind scarile la presupusa vecina de sus, imi dau seama ca ea nu exista. Imi dau seama ca apartamentul rudelor e la ultimul etaj.

Coplesita de emotii, nu ma gindesc mult si merg la vecina de jos… Cine e vecina de jos? Habar nu am. Dar, oricine-o fi, o voi ruga sa ma lase sa petrec aceasta noapte la ea…

Sun la usa, stergindu-mi fata, scarpinindu-mi ceafa, netezindu-mi mineca. Incerc sa alung teroarea si tremurul care ma stapinesc.

Usa se deschide.

Intru.

– Buna ziua… Ce mai faceti?

Ce sa faca? Oamenii au o bucurie: saptamina trecuta le-a fatat Lady. Acum sapte spanioli frumusei alearga prin casa. Ma uit la ei si ii invidiez. Tare-as vrea sa fiu al optulea spaniol…

Stau la un ceai, la o vorba, la un ajutor, dar nu mi se intoarce limba in gura si basta. Cum sa-i rog sa ma gazduiasca pe noapte? Pentru prima data in viata mea, urasc introverta din mine…

Ma ridic, le multumesc si ma intorc la pretinsa mea casa. La badea Vanea.

Ei, cum sa petrec noaptea sub acelasi acoperis cu el? Omul acesta m-a fortat obraznic in timp ce sotia lui era la bucatarie. De ce va fi in stare cind ea nu va fi? Cind nimeni altul nu va mai fi?

Revenita in apartament, il vad pe badea Vanea cu alti trei insi, prieteni de-ai lui. La fel de scheletici si de puturosi ca si el.

-Buna seara, le zic cu jumatate de gura.

-Buna-bunaaaa…. se rinjesc ei, holbindu-se la mine. Unii dinti mai galbeni decit altii.

Merg in odaia verisoarelor, inchid usa si trag cu urechea.

Trece o ora, doua, trei…

E pace…

Cei patru vorbesc cite-n luna si-n stele. Bine ca vorbesc. Mai rau ar fi daca ar tacea. Cred ca incep sa ma tem de liniste…

Toata noaptea am dormit neintoarsa. Ma temeam sa nu tulbur linistea…

Am avut un somn adinc, in care, probabil am visat ca sint violata de toti cei patru… Vorba ceea: frica are ochi mari!

Somnoroasa, ma strecor neauzita pina la baie. In salon usa e crapata… badea Vanea doarme imbracat si sforaie urit. Deodata, ma strapunge gindul de a-i pune o perna pe fata! Dar, daca miinile iar nu ma asculta…?

La bucatarie sint multe sticle goale si scrumiere pline. Un aer greu si dens. Deschid fereastra.

Peste citeva minute ma imbrac si ies din casa. Sint flaminda, dar fericita.

Si sint cu parul pieptanat, buzele desumflate si temele la algebra facute. Pentru ca, tot… e mai bine sa fii intr-o familie, decit intr-un camin de studenti.

 

Text; Lidia R.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: March, 21