Copii

Barbatii noi fata de copilul barbatului vechi

Intr-o seara, unul dintre fostii mei iubiti, primul, de altfel, care a aparut peste un an de la separarea mea de tatal copilului, mi-a aruncat, ca pe o manusa inaintea unui duel, ca ultimul lucru pe care il pot face eu bine este sa fiu o mama buna. Si in genere… familia nu este o notiune inventata pentru sufletul meu.

 

Ei bine… ce nu spun oamenii in mijlocul unei reglari de conturi pe tonuri ridicate. Totusi, atitudinea barbatilor, pe care ii ai dupa despartirea cu tatal copilului, fata de copilul sau copiii tai si fata de rolul tau de mama este un subiect foarte aparte si foarte bogat.

 

Un copil poate fi enervant. Un copil strain, fie chiar si al femeii pe care o iubesti, poate fi enervant dublu. E prea galagios. Prea alintat. Prea mofturos. Sau prea timid. Dar bunul simt dicteaza ca nu poti exterioriza aceste sentimente rusinoase fata de un pui de om care nu poarta nicio vina, doar poate vina de a se fi nascut. Si nascut din alta samanta. Si barbatul tace. Se concentreaza ca sa nu izbucneasca. Devine extrem de politicos cu cel mic. Pana ce reuseste ce stabileasca o distanta, care de multe ori aduce a izolare in carantina. Copiii sunt contagiosi.

 

In cazurile fericite, barbatul isi aminteste ca a fost si el copil si… intinde o mana. Arunca o minge. Astupa un ochi cu palma si se joaca de v-ati ascunselea. Unge painea cu unt. Rade la desene animate. Pana ajunge destul de aproape de cel mic, pentru a-l poate convinge sa manance inca o lingura de terci. Sau sa adoarma. Acestea sunt cele mai duioase momente in care un barbat devine irezistibil. Barbatul pe care il iubesti, dadacindu-se cu copilul tau. Al unui barbat pe care l-ai iubit candva.

 

Cand copiii devin mai mari, lucurile devin, pe de o parte mai simple, ca sa se complice pe de alta parte. Gelozii exteriorizate. Repunerea in discutie a motivelor despartirii de tata. Furie, care, in multe cazuri, este indreptata doar impotriva mamei. Barbatii reactioneaza diferit. Unii inteleg prin ce trece copilul sau, cel putin, intuitiv, se pozitioneaza asa ca prezenta lor sa nu creeze pagube. Il ia pe copil cu glume, cu discutii diverse, cu plimbari, cu diferite activitati. Intr-un cuvant, incearca sa coopereze.

 

Toate variantele de intercatiune intre noii barbati ai mamei si copil enumerate mai sus sunt ok. Cel putin, pentru mine. Nimeni nu trebuie sa-mi iubeasca copilul, pentru ca pentru asta este mama si este tata. Copilul femeii pe care ai indragit-o trebuie respectat si acceptat ca parte din viata si nu ca parte din decor, deoarece uneori se intampla ca acesta sa nu fie luat in serios. Au fost cazuri cand barbatii nu prea intlegeau de ce nu pot iesi seara de seara, asa cum le-ar placea lor. Sau de ce nu pot fi disponibila in fiecare week-end. Au fost cazuri cand am fost presata sa fac prezentarile, pentru ca sa petrecm toti impreuna timpul liber si nu pentru ca era mare dorinta de a crea o conexiune puternica intre noi, ci, pur si simplu, pentru a ma avea la indemana.

 

Nimeni nu a zis ca va fi usor. Inteleg foarte bine cat e de greu sa ajungi la inima unui copil strain si sa fii acceptat de el ca parte din viata. Cel putin, ca parte din viata mamei, care, pana nu demult, iti apartinea in intregime. Dar acestea sunt momente care pot fi lucrate, daca este dorinta si dragoste. Ce nu poti, insa, lucra? Momentul in care ti se arunca replica „Tu esti mama!”. Reprosul monumental in situatiile in care nu esti, in ochii barbatului, la inaltime. La inaltimea ta de mama. Oricare ar fi ea. Asa cum o vede el. Asa cum a fost maica-sa. Sau fost lui sotie. Asa cum trebuie sa fie orice femeie din viata lui. Mama! O inaltime pe care doar el o vede si o intelege, dar pe care tu trebuie sa o intuiesti, daca vrei sa ramai in gratiile lui. De asa barbat ar trebui de fugit. Pentru ca nu e nimic mai strasnic decat un barbat fara compasiune (desi nu stiu daca e cuvantul potrivit). Or, in ochii mei, barbatul pe care mi l-am ales trebuie sa fie de partea mea. Chiar si atunci cand e vorba de micile lupte cotidiene ce se duc in camera pentru copii.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 24