Lecturi

„Beloved” de Toni Morrison

„Beloved” de Toni Morrison este un roman despre dragostea absoluta pentru copiii pe care i-ai nascut, despre libertate, regrete, sperante, asteptare. „Beloved” este o carte care ti se pune ca o piatra pe inima, ca sa te umpli cu putere si s-o poti urni din loc, pentru a gusta din fericirea de a te fi nascut liber.

 

In acest roman, pentru care autoarea a luat Premiul Pulitzer pentru Fictiune, se descrie viata unei sclave, Sethe, care a reusit sa evadeze din statul Kentuky spre Ohio, un stat in care sclavagismul a fost abolit. Cei trei copii, doi baieti si o fetita, pe care ii nascuse de la sotul sau, o asteptau deja intr-o casa pe care o ocupa soacra sa, in orasul Cincinnati. Fugind, Sethe era insacrinata cu al patrulea copil, fetita, pe care o naste pe un mal de apa, alaturi de o fata alba, plecata in cautarea visului sau. Supravietuind, ca prin minune, ea si pruncul ajung la destinatie unde bucuria regasirii e imensa.

 

Peste cateva zile Sethe isi omoara prima fetita, vazand cum de casa se apropie fostul ei stapan si inca vreo doi oameni albi. Innebunita de durere, decisa sa nu-si lase copiii sa treaca prin calvarul vietii de sclav prin care a trecut ea si tot neamul ei, Sethe incearca sa-i omoare pe toti, insa, nu-i reuseste. Doar fetita, care abia incepea sa mearga, era rezemata cu capul de umarul sau, iar sangele ii tisnea ca dintr-un robinet defect.

 

Romanul se numeste „Beloved” dupa numele taiat pe piatra tombala a fetitei moarte. Mai mult  Sethe nu si-a putut permite sa scrie, nu avea cu ce plati taietorul in piatra. Chiar si acest „Beloved” a fost platit cu carnea ei. Peste ani, in care i-au plecat baietii, obositi de casa bantuita de fantoma copilului omorat, in care i-a murit iubita soacra, Baby Sugs, si i-a venit la casa un barbat, Paul D, unul din fostii „colegi” sclavi, care a stiut cum sa fugareasca fantoma din casa si cu care incearca sa-si faca o viata, desi Denver, mezina ramasa in viata, nu aproba relatia lor, apare Beloved, o tanara femeie, care avea tot atatia ani, cati ar fi avut fiica pe care o omorase.

 

Beloved nu are amprente. Nici linii in palme. Odata cu venirea ei, totul se transforma. Ea invadeaza spatiul, umple cu ea fiecare colt si fiecare por din Sethe. Beloved a venit dupa mama sa.

 

„Beloved” e o carte care se citeste destul de greu. Stilul autoarei este intortocheat, incordat pe alocuri, naratiunea sare de la o stare la alta, de la un subiect la altul. E impletita, inflorata, ca fusta unei femei de culoare, e greoaie ca dupa-amiezile din sudul Statelor. Dar merita citita. Pentru complexitatea ei si pentru sentimentele pe care le trezeste. Dureroase uneori, confuze, dar atat de vii. „Beloved” este despre umanitate. Despre faptul ca nu exista doar alb si doar negru. Despre dragostea care poate ucide. Despre maternitate.

 

Cartea a fost tradusa si in romana.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 23