Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Fete pe drum

Bergamo, orașul-matrioșkă

Vreau să vă povestesc despre Bergamo, orașul-matrioșkă pe care l-am descoperit în vacanța de Paști și de care m-am îndrăgostit ireversibil, deși nimic nu prevestea un astfel de deznodământ.

Unde e Bergamo?

Bergamo e situat în Nord Vestul Italiei, la aproximativ 40 km de Milano, în partea alpină a regiunii Lombardia.

Mulți ajung la Bergamo, fără să-i dea vreo șansă – aterizează în aeroportul Orio al Serio, unul dintre cele mai mari aeroporturi din Italia pentru cursele low cost, și pleacă mai departe, de obicei, spre Milano.

De ce să te oprești la Bergamo?

În primul rând – pentru că e extrem de frumos. La Bergamo ai parte de istorie, de arhitectură, de parcuri, de multă verdeață, de aer curat.

În al doilea rând – pentru că e situat foarte convenabil. În mai puțin de o oră cu trenul – ești la Milano, într-o oră – la lacul Como. Iar din centrul orașului până la aeroport sunt doar 20 de minute cu transportul municipal.

În al treilea rând – pentru că prețurile la Bergamo sunt mai accesibile decât la Milano, de la cazare până la cafele, înghețată și cumpărăturile din supermarketuri. De aceea, Bergamo este o alternativă perfectă, dacă vreți să cunoașteți Lombardia fără a vă cheltui toate economiile.

Cât stăm?

Bergamo este unul din acele orașe pe care trebuie să-l descoperi bucățică cu bucățică, pentru a-i vedea toată splendoarea. În cele cinci zile petrecute acolo, nu m-a părăsit impresia că cei care l-au construit au avut ca scop să transpună fiecare vizitator într-un quest, atât de întortocheate și diverse erau căile de a ajunge în același punct – Piazza Vecchia.

Deși veți găsi pe net o sumedenie de articole despre cum să vizitați Bergamo în 6 ore sau într-o zi, eu, dacă aș fi bergamasca, m-aș simți jignită de așa abordare. Pentru Bergamo aveți nevoie de minimum un weekend lung, ca să reușiți să ajungeți și la Cimitirul orașului din Citta Bassa, dar și pe malul lacului Como, la câțiva km. de oraș.

Ce vizităm?

Bergamo este compus din două părți majore – Citta Alta și Citta Bassa – Orașul Înalt și Orașul de Jos.

Citta Alta, situată pe o colină, înconjurată de un zid venețian, construit în sec. XVI, reprezintă nucleul istoric al orașului. Deși, ca suprafață, Citta Alta este destul de compactă, labirintul străzilor medievale îți creează iluzia unui paienjeniș în care poți să te rătăcești.

Ceea ce este de-a dreptul incredibil în Citta Alta e cantitatea de monumente istorice pe metru pătrat. Fiecare prăvălie, casă, perete, zid și poartă din Citta Alta este monument istoric. Despre biserici, capele, piețe, catedrale și palate – nici nu mai spun. Acestea sunt la fiecare pas. Iată câteva din cele mai importante – Piazza Vecchia, Cittadella (pe un teritoriu atât de mic ei au reușit să conserveze chiar și o cetate!), Palazzo della Ragione, Palazzo Nuovo, Basilica di Santa Maria Maggiore (am plâns când i-am văzut interiorul; chiar și Ilinca, rece la biserici și alte vestigii pentru „moșnegi”, a rămas impresionată), Cappella Colleoni (anexată bisericii Santa Maria Maggiore), Duomo di Bergamo (la câțvia metri de Basilica di Santa Maria Maggiore), Torre Civica. Și astea sunt doar câteva din cele mai importante locuri de vizitat în Citta Alta din Bergamo.

Cum ajungem la Citta Alta?

Spre Citta Alta sunt câteva căi de acces – pe jos, cu autobuzul municipal și cu funicularul.

Cu autobuzul: Linia 1 circulă dinspre aeroportul Orio al Serio (unde aterizează și avionul de la Chișinău) spre stația Colle Aperto din Citta Alta, cu opriri la Gara Feroviară și stația funicularului, ambele în Citta Bassa. Tichetele pot fi cumpărate de la șofer sau din tabacherii (un pic mai ieftin).

Pentru orarul transportului public, verificați acest site.

Cu funicularul: În Bergamo sunt două funiculare – unul face legătura între Citta Bassa și Citta Alta, celălalt între Citta Alta și Rocca di San Vigilio, situată deasupra Orașului Înalt. Funicularele circulă cu un interval de cteva minute, începând cu dimineața devreme și până seara târziu. Însă, dacă ajungeți în oraș în perioada unor sărbători (de ex. Paști), riscați să rămâneți impresionați de numărul oamenilor care stau la coadă și să vreți să mergeți pe jos (așa cum am făcut eu). Tichetele pentru funicular pot fi cumpărate pe loc și costă sub 3 euro.

Important: Dacă planificați să petreceți mai mult de o zi-două la Bergamo și vreți să vă deplasați cu transportul public, inclusiv funicularul, cumpărați tichetul tre giorni – acesta permite călătorii nelimitate la un preț redus.

La fel, sunt câteva intrări spre Orașul Înalt. Cele mai impresionante sunt Poarta San Giacomo și Poarta Sfântului Augustin (Porta Sant Agostino).

Poarta Sfântului Augustin (Porta Sant Agostino), o perioadă îndelungată, a fost intrarea principală în Bergamo pentru localnici, dar și pentru cei care veneau dinspre Veneția. Numele Porții vine de la mănăstirea situată în vecinătate, care acum adăpostește una din facultățile Universității din Bergamo.

Dacă o să alegeți această intrarea spre Citta Alta, veți descoperi un Bergamo rustic, cu mult verde – pe stânga se întinde „toloaca” orașului – plină de lume în zilele de sărbătoare cu timp bun – parte din parcul Fauna Orobica; pe dreapta – scuarul din fața fostei Mănăstiri Sfântul Augustin (azi facultate, deci posibil de vizitat în zilele de lucru); și tot acolo, la poalele zidului – se întinde o părticică din Citta Bassa, munți, case, ferme și verde cât vezi cu ochii. Aceasta e partea mea preferată a orașului-matrioșkă, Bergamo.

Poarta San Giacomo a fost intrarea în oraș a celor care veneau dinspre Milano. Drumul spre această poartă îți taie răsuflarea și, dacă ajungeți la Bergamo, vă recomand să-l faceți pe jos.

Deci, dacă veniți dinspre Gara Feroviară, când ajungeți în fața funiculorului din Citta Bassa, luați-o spre stânga, sau faceți câțiva metri la vale, pe lângă zid, dacă veniți din deal. În zid o să vedeți niște trepte – urcați-le. Peste un sfert de oră de mers deasupra grădinilor Orașului de Jos, o să vi se deschidă în fața o priveliște magnifică: sus – Citta Alta, la poalele zidului – Citta Bassa. Iar în față – Poarta San Giacomo.

Ce se mai poate de văzut la Bergamo?

Poți sta în Bergamo trei zile și să crezi că, dacă ai văzut Citta Alta, ai văzut totul. Dar, nu degeaba l-am numit oraș-matrioșkă.

Dacă ai ceva timp și decizi să nu mai urci spre vârful cetății (așa cum am făcut noi după trei zile de urcat), ci să o iei pe străzile din Citta Bassa, vei descoperi un centru cu străzi largi, cu o viață destul de vibrantă, cu o zonă pietonală, presurată cu magazine tipice orașelor mari, cafeneli, restaurante, librării și bănci. Două ore acolo și te alegi cu shopping, cappuccino bun la o măsuță cu vedere, o plimbare relaxată și o stare de bine, cum numai orașele mici europene îți pot oferi.

Altceva ce poți vedea în Citta Bassa este Cimitirul. Pe scurt – nicăieri nu am văzut o intrare atât de somptuoasă într-un cimitir. Cimitero Monumentale a fost inaugurat în 1912, înglobând în sine cele trei cimitire din Bergamo, existente până atunci. Pe lung – din păcate nu am reușit să ajung în ineriorul lui – când am găsit timp pentru o plimbare macabră (din punctul de vedere al Ilincăi), cimitirul era închis.

Ca să nu nimeriți în situația mea, verificați orarul cimitirului aici.

Pentru iubitorii de artă, recomand Accademia Carrara, una dintre cele mai importante galerii italiene de artă și unica creată doar din donațiile generoase a colecționarilor privați.

Pentru evenimente, orare și tarife, mergeți aici.

O altă perlă a orașului, ascunsă de ochii lumii, este un parc plin cu palmieri. Eu l-am descoperit foarte întâmplător, mergând spre apartamentul pe care îl închiriam. Era ultima zi de vacanță la Bergamo și pentru a diversifica ultima sută de metri, am luat-o pe o stradă paralelă, iar acolo, fără niciun semn distinctiv, în fața mea a apărut modesta intrare în Parcul Marenzi.

Parcul Marenzi, pe o suprafață compactă, are zeci de palmieri de toate dimensiunile, dar și alți copaci, unii din ei, centenari. Recomand din suflet această oază de verde, exotism și liniște. Dacă aveți o oră liberă, căutați parcul (e în Citta Bassa), ca să vedeți cum o parte din grădina privată a unui conte a ajuns spațiu public, de care se poate bucura gratuit orice trecător; să vă plimbați printre palmieri și bambus; să visați cu ochii deschiși; să vă bucurați de viață și de momentele magice de care uneori avem parte.

Orarul parcului îl găsiți aici.

Ce putem vedea lângă Bergamo?

Bergamo e minunat și prin aceea că e situat foarte aproape și de Milano, și de lacul Como, două destinații inconturnabile când ajungi în Lombardia.

Milano e la aproximativ o oră de tren de Bergamo. Biletul într-o direcție costă 5.50 euro (pentru clasa a II-a).

Pentru a vizita lacul Como, puteți alege unul dintre orășelele-bijuterii, situate pe malul lui. Noi am ales Varrena, la aproximativ o oră și jumătate de Bergamo (faceți Bergamo-Lecco-Varrena). Prețul tur-retur – 13 euro. Apropo, la Varrena puteți lua vaporul spre Belaggio, o insulă pe lacul Como, pentru aproximativ 15 euro.

Pentru orarul trenurilor și prețurile biletelor, mergeți aici.

Pentru informații despre orarul vapoarelor de pe lacul Como, mergeți aici.

Dar, lângă Bergamo sunt încă atâtea de descoperit – lacul Iseo, lacul Garda, munții de lângă Lecco!

Care ar fi bugetul pentru un weekend lung la Bergamo?

Pentru cele cinci zile pline (în a șasea zi am plecat dimineață devreme) la Bergamo am cheltuit 400 de euro de persoană. În această sumă a intrat și prețul pentru zborul meu Chișinău-Bergamo-Chișinău (120 euro, fără bagaj), plus toate celelalte cheltuieli legate de transport.

Tot în această sumă au intrat și cheltuielile pentru cazare – ne-am cazat prin airbnb, într-un studiou situat la vreo 35-40 de minute de mers pe jos de la Citta Alta. Locația era superbă – într-o zonă rezidențială liniștită, foarte verde și foarte curată, cu un supermarket la 5 minute de mers și cu stație la 3 minute.

Studioul, situat la parter, avea doar cele necesare, fără nimic în plus (uneori asta e un minus) în schimb – aveam parte de terasă. Alt plus a fost baia încăpătoare, curată și bine amenajată.

Nu am mâncat deloc prin localuri, în afară de înghețată, cafea și alte mărunțișuri, cum ar fi mâncarea chinezească la pachet. În același timp, nu am economisit pe produsele cumpărate în magazin – am luat de toate, de la fructe și brânzeturi, până la carne și smoothie-uri bio. Găteam acasă și, sincer, nu aș fi schimbat această plăcere pe mâncarea de restaurant (eu gătesc de trei ori pe an pentru copilul meu, așa că, savurez!) Fiind cu Ilinca, bugetul generos pentru mâncare a fost un must (când sunt singură, nu cheltui nici jumătate din ce am cheltuit la Bergamo pe mâncare). Respectiv, dacă nu sunteți în compania unui copil adolescent și nici nu aveți gusturi înalt-gurmande, s-ar putea să aveți mai puține cheltuieli.

Deci, bugetul de 400 euro/persoană este estimativ și, desigur, relativ.

Pe final…

Bergamo este un oraș rămas în umbră din cauza vecinătății cu Milano. E o mică bijuterie, pe care ajung s-o descopere doar cei curioși. Probabil, o parte a farmecului său e păstrată anume de faptul că nu oricine alege să se oprească la Bergamo și, în afară de marile sărbători, când italienii de prin împrejurimi invadează orașul, Bergamo e un loc ferit de ochii turismului de masă.

Drum bun și conștient!

Pentru video din Bergamo, vedeți contul meu de Instagram diana_guja/Highlights/#fetepedrum

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 20