Lecturi

“Blink: The Power of Thinking Without Thinking” de Malcolm Gladwell

Malcolm Gladwell, jurnalist si scriitor, nascut in Anglia si crescut in Canada, scrie acum pentru The New Yorker si e cunoscut pentru mai multe carti de succes. Prima carte scrisa de el, pe care am citit-o cativa ani in urma si m-a fascinat, a fost Outliers: The Story of Success, apoi am dat de Blink, care e de fapt o carte a autorului mai veche, publicata in 2005. Am gasit-o intr-un magazin de carti vechi si am cumparat-o cu doar $2.00.

Cartea se citeste usor si cuprinde multe studii psihologice si istorii interesante. Autorul povesteste despre abilitatea noastra de a face decizii rapide si spontane si cum putem lua decizii mai bune, in doar citeva secunde, in comparatie cu decizii gandite ore in sir, dar si despre cum uneori aceste judecati rapide pot sa fie gresite, daca sint bazate pe prejudecati si stereotipuri.

 

Creierul nostru are posibiliatea de a lua decizii instantanee, procesind foarte multa informatie in cateva secunde, fara ca noi sa ne dam seama de asta, noi spunem ca ne-am bazat pe instinct in astfel de situatii. Asta se intimpla des, mai ales in domeniile in care avem multe cunostinte si experienta.

 

Autorul ne poarta prin diferite istorii si intimplari foarte interesante din domeniile economiei, stiintei, artei, militariei, culturii, ne povesteste despre pishologul John Gottman din SUA care poate, dupa vizionarea a unui scurt video a unui cuplu care poarta o discutie ordinara, sa prezica cu 95% veriditate daca acel cuplu va fi impreuna peste 15 ani sau nu, despre cum o comisie de experti a unui mare muzeu din lume, in urma unor investigatii minutioase, a cumparat o statuie de 10 mil. de dolari, iar un alt expert, Federico Zeri, si-a dat seama in cateva minute ca e un fals.

 

Gandirea rapida, fara prea multa analiza bazata pe thin-slicing – abilitatea de a ne focusa pe anumite detalii din toata masa de informatii care o avem in cap pentru a lua o decizie spontana, poate fi foarte folositoare daca e utilizata in contextul corect.

 

Partea a doua a cartii vorbeste despre cazurile cand gandirea rapida poate avea consecinte negative, daca este bazata pe prejudicii si stereotipuri stocate la noi in cap de ani de zile. Autorul ne povesteste istoria a 4 politisti din NewYork, care, fiind nevoiti sa faca o decizie rapida, au impuscat un om de culoare nevinovat de 41 de ori. La fel, oamenii, de multe ori, isi fac primele impresii despre cineva in cateva secunde, iar acerste impresii nu sunt neaparat obiective.

 

De exemplu, dupa statistica in SUA, majoritatea sefilor de companii sint barbati mai inalti decat statura medie pe tara, de asemenea oamenii mai inalti au salarii mai mari. Inaltimea unui om nu ar trebui sa fie un factor in decizii legate de promovare ori salarizare, dar este.

 

O alta istorie interesanta povestita in carte este despre lipsa femeilor in marile orchestre de muzica clasica din lume pina cand s-a schimbat modalitatea de auditii si comisia nu putea sa vada candidatul/candidata, doar sa ii asculte. Dupa ce comisia nu mai vedea, daca la instrument interpreteaza o femeie sau un barbat, numarul femeilor in marile orchestre ale lumii a crescut considerabil. Acest lucru demonstreaza ca inainte candidatii erau judecati prin prisma faptului daca erau barbat sau femeie si tocmai mai apoi pentru talentul lor, acum, deoarece nu pot fi vazuti, doar auziti, sint alesi exclusiv in baza performantelor.

 

In concluzie, abilitatea de a lua decizii rapide este una foarte buna si folositoare daca este utilizata corect, de asemenea aceasta abilitate se poate cultiva si controla prin autoexaminare si autoeducare.

 

Cartea a fost tradusa si in romana cu titlul de “Blink: Decizii bune in 2 secunde”.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 23