Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Copii

Out of the box

Mi-au trebuit cativa ani ca sa-mi dezvat copilul sa recite poeziile ca la careul pionieresc – teapan, cu barbia spre drapel, turuind cu voce glorioasa orice text, indiferent de continut. Un an si jumate de gradinita moldoveneasca a lasat o amprenta adanca pe coarda artistica a unui om care avea 5 ani cand a pasit pentru prima data pe covorul salii festive a unei gradiniti „prestigioase”. Draperiile albastre, in trei straturi, adaugau solemnitate momentului.

 

Dupa ce am incheiat-o cu dez-educarea primita la gradinita, m-am apucat de dez-construirea a ceea ce scoala a reusit sa construiasca in primii patru ani pe fundamentul turnat de noi, parintii, in personalitatea copilului si anume in partea ce tinea de cuvantul scris. Scris de el insusi si scris de altii.

 

De cate ori se da pentru acasa o compunere, de atatea ori ea trebuie sa fie la tema anotimpului de afara si vacantei. Si tot de atatea ori, an de an, compunerea incepe cu „A venit toamna”, „A venit iarna”, „A venit primavara”. Doamne, ce fericire ca nu apuc niciodata sa aud „A venit vara”. Si toate cele 35 de compuneri din clasa incep exact la fel. Dupa care urmeaza informatia despre pasarile calatoare si despre frunze. Invariabil.

 

Interesant, i-a venit in cap vreunui profesor sa-i invete pe copii sa gandeasca in afara cutiei? Sa le povesteasca ca exista posibilitati infinite de a incepe un text? Ca „A venit toamna” poate incheia un text? Ca atunci cand scriem despre un anotimp, putem scrie despre orice legat de acel anotimp, nu doar despre faptul ca anotimpul a venit. Ca pe langa caderea sau inverzirea frunzelor, intr-un anotimp se intampla un milion de alte lucruri interesante, pe care copiii, cu siguranta, le observa in drum spre scoala si in curtea casei, dar despre care se tem sa scrie, pentru ca: „Nu asa trebuie! Doamna invatatoare a spus altfel”.

 

Ilinca a scris duminica o urare de Craciun pentru scoala. A scris-o mai mult de o ora. Trei fraze – mai mult de o ora. Pentru ca am pus-o sa stearga. A sters cateva pagini de maculator. Pentru ca am scos-o cu forta, de maini si de picioare, din cutie. Am pus-o sa fie sincera, onesta, sa iasa din clisee si din ceea ce crede ca ar vrea sa auda sau sa citeasca profesorii. I-am facut dus rece, pe urma am bagat-o la cald, am adus-o la lacrimi de ciuda, pentru ca e greu, e tare-tare greu sa gandesti si sa scrii ceea ce gandesti, sa risti sa nu gandesti ca altii, sa formulezi gresit, sa ai alte valori sau alte prioritati, sa iesi de sub invelisul protector al frazelor-sablon, care nu fac niciun rau, dar nici bine nu fac.

 

Dar a facut-o. Cu sange. Cu proteste. Cu de ce? de ce? de ce? Cu multe intrebari existentiale si, probabil, cu ganduri despre cum se va razbuna pe mine, cand voi fi batrana si fara dinti. Dar pana la urma, cand si-a vazut textul insirat pe coala de hartie, ca un sir de fasolele, rostogolindu-se la vale, a zambit si a simtit gadiliciul cela sub lingurita, pe care il simte orice om cand incheie o munca colosala si vede ca nu a fost in zadar.

 

foto: wanelo.com

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: August, 6