Maraton

Ca sa pot face ceea ce îmi place, trebuie sa am mai mulți bani

Intr-o lume ideală eu as fi unul dintr-un grup de oameni de știință, care s-ar ocupa cu descoperirea unor lucruri noi si interesante, utilitatea cărora desigur ca nu ar fi imediat vizibila, însă pe termen lung…

Ma fascinează universul, stelele, si cât de marunti suntem noi pe pământ in cadrul spațiului imens. Găurile negre imi par niste glitch-uri din acel bizar care te atrage (nu doar la propriu), unde „Dumnezeu a impartit la zero” (zice Einstein), niște portaluri spre nimic sau cine mai stie spre ce.

Realistic însă, eu as călători mult. Daca ar fi să-mi trăiesc viata altfel, as călători cam 90% din timpul meu pentru ca din tot timpul care se pierde fără urma, din anii care trec prea repede, retrospectiv privindu-i, doar călătoriile apar ca niște stâlpi indicatori care îmi confirma totuși ca in anul 2013 sau 2016 nu am fost in comă.

Calatoriile in locuri variate ca clima, amplasare geografică, cultura, oameni, precum si posibilități de activități pe care poți sa le încerci pentru prima oară sau nu, sunt experiențe prin care guști viata, o percepi prin toate organele de simt si prin care înveți lucruri noi si le înțelegi pe cele vechi, care stau prinse in sinapsele dintre neuroni. Înțelegi viata la un alt nivel.

Azi poți călători mai ușor ca acum 10 ani. E mai ieftin si mai accesibil. Poți face din asta un job sau un stil de viata. Poți întâlni oameni asemeni tie, poți găsi un partener de viata care sa te însoțească pe calea care ți-ai ales-o.

In trecut călătoriile erau un lux, pentru mine nu era mai mult decât un concept. Mi-am început viata adulta, urmând modelul tradițional studii-familie-serviciu. Anii de teze, examene si licența au fost schimbați de anii cu CV-uri, traininguri scurte, interviuri de angajare si serviciu. Copiii si rutina mariajului e „tema” in care toți acești ani curgeau.

Daca sa ma uit obiectiv in urma si cu mintea mea de acum, pentru ca sa vad o alta cale sa-mi trăiesc viata, probabil putine as putea schimba cu adevarat. Pentru ca tinerii din familii obișnuite nu au banii pentru a începe realizarea unui vis si nu prea au cum sa-si ia avantul. Joburi si salarii doar pentru ca sa nu mori de foame…

Cand in familie vine un copil, problema financiară, chiar daca devine cumva mai acuta deseori, nu mai este principalul obstacol dintre tine si conceptul vieții pe care o vrei, cea din capul tău. Se schimba prioritățile, anturajul; micile bucurii din viata le înlocuiesc pe cele grandioase fără ca tu sa te lupti cu asta prea mult. Rutina maninca visele, cum rugina fierul si praful e tot ce rămâne din ele.

Banal de tot, dar ca sa pot face ceea ce îmi place, trebuie sa am mai mulți bani :) – asta pentru ca nu as mai calatori singura, ci pe cat posibil, impreuna cu familia. M-am apropiat, dintr-un punct de vedere, de viata pe care mi-am dorit-o prin plecarea din țara si prin jobul pe care il am acum, care implica călătorii. Daca încerc sa economisesc bani, atunci e pentru ca sa călătorim cu copiii.

Text: I.S.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: April, 2