Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Social

Ca sa te ridici, trebuie sa ajungi la fund. Despre o comunitate care salveaza vieti

Valentina are 33 de ani. Ea e de o frumusete slava, cu o voce placuta si un fel de a fi cald, care te predispune din prima clipa sa vrei sa-i fii prietena. Valentina de un an nu mai foloseste droguri.

unnamed (36)

Totul a inceput in gasca. La 26 de ani, dupa o drama personala. Au urmat nopti nedormite, iesiri prin cluburi tot mai multe. Alcool, amfetamine, iarba. Orice ca sa o tina sus, acolo de unde totul pare atat de neimportant. Apoi a venit artileria grea. Valentina spune ca a consumat de toate. Si a ajuns la injectabile. In momentele de luciditate intelegea ca se ineaca. Si intra in spital pentru dezintoxicare. Dar cum zice chiar ea, cum iti poate ajuta o cura de doua saptamani, dupa care iesi in aceeasi lume, cu aceeasi prieteni, cu aceleasi tentatii, cu aceleasi dureri?

 

Calvarul a durat 6 ani. Pana intr-o noapte, cand Valentina si-a sunat mama si i-a spus ca, daca nu o ajuta, ea va muri.

 

O ascultam si incercam sa-mi stapanesc lacrimile. Imi era imposibil sa cred ca aceasta femeie luminoasa si inteligenta, care mai pastreaza o inocenta infantina de copil iubit de parintii sai, a trecut prin acest Iad. Valentina a spart doua mituri in capul meu: un consumator de droguri poate arata normal si nu toti incep sa consume droguri in adolescenta, mai sunt si din cei care o fac fiind adulti.

unnamed (46)

Valentina este una din beneficiarele comunitatii terapeutice „Viata Noua”, situata in satul Beriozki, de langa Anenii Noi, unde vin dependentii de droguri si alcool pentru reabilitare. Vineri comunitatea, care este o gospodarie in toata legea, si-a deschis pentru prima data portile pentru public, organizand si niste discutii, unul dintre speakeri fiind umila persoana a subsemnatei.

 

Aceasta comunitate a fost o adevarata descoperire pentru mine. Un loc plin de atmosfera pozitiva, in care se lecuiesc, in primul rand, suflete. Toata frumusetea din jurul casei este facuta de mainile beneficiarilor, care, la moment, apartin mai mult barbatilor. In casa comunitatii exista doar o camera pentru femei si aceea doar cu doua paturi.

unnamed (10)

Istoria comunitatii terapeutice incepea acum 16 ani intr-un apartament. Aceasta s-a mutat in casa din Beriozki cu 10 ani in urma, timp in care baietii au reusit sa-si creasca o gospodarie pe care ar invidia-o orice mic fermier. Incredibil mai este faptul ca „Viata Noua” nu a avut parte de finantari din exterior, totul fiind rodul muncii beneficiarilor si familiilor acestora. Acum, membrii comunitatii au o alta provocare – sa finiseze casa pe care au construit-o singuri in pentru femei si mai ales pentru femeile cu copii. Or, aceasta este categoria cea mai defavorizata, atunci cand vine vorba despre terapaie si reabilitare, din cauza ca de foarte multe ori femeile nu au cu cine sa-si lase copiii pe perioada aflarii in reabilitare si, respectiv, sansele lor pentru o viata noua scad considerabil.

unnamed (45)

In timpul discutiilor, Irina, veterana comunitatii, o femeie de 48 de ani, care de 15 ani este curata, spunea ca pentru femei este mai greu sa se reabiliteze atunci cand nu au in jurul lor alte femei. Unde mai pui ca exista si o presiune sociala asupra lor, care este prezenta chiar si in comunitate si, dupa cum spunea Irina, o femeie nu poate sa iasa din camera cum ii trece prin cap, ea in fiecare dimineata trebuie sa se aranjeze, pentru a arata bine, pentru ca in jurul sau sunt numai barbati.

 

Asadar, un spatiu doar pentru femei este vital acestei comunitati. Si, evident, cine doreste sa doneze bani, este incurajat sa o faca.

 

Am plecat de acolo cu doua fraze care mi-au ramas in cap, ca doi vlastari a unei stari noi. Una apartine Valentinei, care spunea ca acum este fericita in fiecare zi, pentru ca atunci cand se trezeste nu o mai doare nimic. Si acest simplu fapt o face sa vrea sa mearga mai departe. Alta ii apartine lui Ruslan Poverga, un fel de guru al acestei comunitati, vedeta ei, un barbat de aproape 40 de ani, carismatic si atragator, care de 15 ani e curat – trebuie sa ajungi la fund, ca sa vrei sa te ridici.

 

unnamed (11)

Acesta este Evghenii, care dupa ce a incheiat reabilitarea, a ramas in comunitate in calitate de voluntar-gradinar. Visul lui este sa devina designer de landsaft.

unnamed (12)

Intrarea in casa comunitatii.

unnamed (13)

Bucataria, in care unul din fostii beneficiari, Dumitru, azi voluntar activ, ne explica care este programul unei zile in comunitate. Apropo, pe usa este un orar al serviciilor in bucatarie, meniul pentru fiecare zi si in dreptul fiecarui fel de mancare este scrisa reteta. Meniul este simplu, bazat in mare parte pe ceea ce ofera gospodaria.

unnamed (38)

unnamed (14)

Una dintre camere. Apropo, curatenia este aici o regula de viata.

unnamed (39)

Toata casa este plina de gobelenuri.

unnamed (40)

unnamed (42)

Incaperea in care se schimba benefeciarii inainte de munci. Tot acolo se afla si o mini sala de forta improvizata.

unnamed (43)

Arta isi are loc oriunde.

unnamed (41)

Acesta este Cinghiz, 28 de ani, care are grija de pasari.

unnamed (44)

Comunitatea are o „colectie” impresionanta de purcei, care traiesc intr-o curatenie exemplara. Acolo mai gasim si 3 vaci, care erau la pascut, pauni, gaini de tot felul si, sunt sigura, sunt animale care mi-au scapat.

unnamed (47)

 

 

Un reportaj frumos despre comunitate a facut Mihaela Gherasim de la Europa Libera.

Mai multe despre comunitate gasiti pe pagina „Initiativa Pozitiva”.

 

Pentru donatii:

А.O. “Viața Noua”

Mun.Chisinau str.Independentei 6/2

MD-2043

c/d 22512496508

BANCA BC Moldova-Agroindbank S.A.

Filiala nr.29

c/b AGRNMD2X481

IDNO 1011620006498

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: August, 10