Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Fete pe drum

Calatorii, bani si timp


Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Calatorii, bani si timp – despre aceste trei balene pe care sta viata unui om modern, s-au scris multe. Si se vor mai scrie.

Cat eu scriu aici, pe ryanair.com stau si se plictisesc bilete de avion la preturi derizorii. Milano cu 8 euro, Atena cu 15, Berlin tot cu 15 euro. Cert, preturile sunt doar intr-o directie. Si de la Bucuresti. Dar, daca imi spunea cineva, acum 13 ani, cand am zburat prima data la Paris de la Chisinau, cu bilet de 500 de euro si acela prin pile, deoarece nu mai erau locuri la un pret atat de mic, ca intr-o zi, trezindu-ma dimineata si avand chef de o calatorie, as intra pe net si in 5 minute m-as face cu un bilet de 5 euro spre un oras european, nu as fi crezut… sau as fi crezut ca mi se intampla cel mai frumos lucru.

Si, chiar… el se intampla. Indiferent de cat ni se pare de complicata viata si relatiile cu oamenii care ne inconjoara, acum poti sa te scoli dimineata, sa vrei sa calatoresti si sa o faci. Si pentru asta nu mai ai nevoie de sute sau mii de euro sau dolari. Tot ce iti trebuie este deschidere si curiozitate.

Cand cineva imi spune ca nu are timp pentru calatorii, nu-l cred. Cand imi spune ca nu are bani, nu-l cred nici atat. Un bilet de avion acum costa cat o pereche de sandale la reduceri, iar drumul tur-retur spre Bucuresti cat o rochie de la un outlet. Biletul meu la Milano a costat cat o bere (0.5 l) la halba de plastic in acelasi Milano sau o bere mica (0.33 l) la o terasa dintr-un cartier bun din Torino. Chiar si cu un venit modest, daca zilnic am fi atenti la cheltuieli si ne-am schimba unele comportamente consumeriste, avionul ar deveni a doua noastra casa, iar un rucsac de 28 l (unul destul de mic) ar fi mai mult decat suficient pentru a cara dupa noi toate cele necesare unei vieti nomade.

Cum ramane cu timpul, veti intreba? Timpul se ia din reparatii inutile, din week-endurile in care nu faci nimic, din jobul care te nefericeste, din concediile in care faci curat in casa, din zilele de sarbatori in care iesi la frigarui cu prietenii. Timp pentru calatorii intotdeauna se poate gasi. Daca vrei. Iar daca nu vrei, intotdeauna se gasesc argumente, scuze, explicatii. Been there, done that.

Eu n-am sa ma satur sa repet ca cea mai buna investitie pe care o putem face pe parcursul vietii sunt cele legate de calatorii. Cat timp, unde, cum decide fiecare in parte. Pentru cineva e suficient o saptamana, pentru altcineva – 3 luni este exact ceea ce-i trebuie. Trei zile de aer nou si oameni noi, pot parea, pentru unii, cat un an. Un an in care te-ai umplut de forte, de idei, de inspiratie, de oxigen. Un an in care te-ai re-inventat.

Pana la sfarsitul verii a mai ramas o luna. Daca nu va incomodeaza caldurile si sunteti gata sa le infruntati cu un rucsac in spate, nu stati pe loc. Bilete mai sunt. Destinatii la fel. Daca va e frica sa zburati, faceti auto-stopul, mergeti pe jos, cu trenul, cu autocarul. Gasiti prieteni, rude la care sa stati. Inregistrati-va chiar azi pe couchsurfing.com, ca sa puteti dormi maine la localnici din orice tara. Cautati hosteluri, care sa corespunda bugetului sau purtati dupa voi cortul. Solutii intotdeauna sunt. Iar pofta vine mancand.

Hai, la drum!

***

Despre cum calatoresc eu, citeste aici.

Despre cum e posibil sa calatoresti cu 5 euro pe zi, citeste aici.

 

Foto: Bologna, 2016

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 20