Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
abuzul economic
Din viață

Calea spre abuzul economic


Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Mai mult de jumatate din femei – victime

Prin toate marturiile femeilor abuzate fizic, trece ca un fir rosu intrebarea, devenita retorica ”Ce sa fac? Cum sa traiesc singura/doar cu salariul meu/indemnizatia pe copil?” Si, deseori, ele raman pentru ca nu stiu cum sa-si gaseasca sau regaseasca independenta financiara. Problema, insa, e mai profunda si raspandita chiar si in cuplurile/familiile in care nu s-a ajuns la violenta fizica. Adevarul este ca majoritatea dintre noi am fost abuzate economic la un moment sau altul in viata noastra de cuplu. Mamele noastre, la fel.

Deseori cand scriu despre abuzuri impotriva femeilor, din comentarii inteleg ca insasi femeile nu stiu care e amploarea lor in tara, unul din motive fiind ca nu cunosc toate formele de violenta care sunt aplicate impotriva lor. Ce spun datele? Aceastea sunt mai mult decat elocvente – in Moldova, 63% dintre femei sunt afectate de violenta in familie din partea sotului/partenerului pe parcursul vietii de la varsta de 15 ani (sursa: BNS)

Ce este abuzul economic?

Abuzul economic este atunci cand partenerul de viata intreprinde una sau mai multe din urmatoarele actiuni: iti controleaza finantele, ascunde banii sau cardurile, te obliga sa dai explicatii pentru fiecare ban cheltuit, iti refuza accesul la lucrurile strict necesare (hrana, haine, medicamente, adapost), iti da o suma foarte mica pentru casa, iti interzice sa lucrezi sau sa-ti alegi domeniul carierei, sa-ti saboteze locul de munca (sa te faca sa lipsesti, sa te sune mereu); fura de la tine sau sa iti ia banii.

Abuzul incepe de la „locul femeii”

Noi toate ne-am nascut si am trait in aceeasi societate, fie in Moldova sau in alta republica sovietica. Traditiile religioase si mentalitatea patriarhala ne-au cioplit dupa chipul si necesitatea lor – cat mai comode, blande, ingaduitoare, impaciutoare. Iar azi, cand parca-parca incepem sa ne trezim, docilitatea si supunerea ne sunt servite sub sosul „feminitatii” si „energiilor feminine” (pseudo-energii feminine, de fapt, dar asta e o alta tema), atat de „necesare” implinirii noastre ca femei.

Apoi, a fost dragostea. Nu, nu vorbesc despre sentimentul care se naste intre doua persoane mature, libere si independente, care isi cunosc limitele si si-au setat granitile, care se respecta reciproc, care vor sa creeze o relatie pe principii de egalitate si placerea de a fi impreuna. Vorbesc despre ceea ce ni s-a servit pe paine de cand am inceput sa interactionam cu baietii, drept ”dragoste”. Mi-au trebuit 35 de ani sa inteleg ca ceea ce-am crezut ca se numeste dragoste, despre care am citit in carti, am vazut in filme, am auzit in piese, am invatat la literatura romana si universala, suspinand asupra dramei lui Eminescu si Micle, nu e decat o forma de dependenta emotionala, care aduce cu sine abuzul, pe cel economic inclusiv.

Pentru ca meriti, iubito!

Cand m-am casatorit, eram atat de exaltata, incat am lasat studiile pe ultima suta de metri, gata sa ma arunc in dragoste, fiind sigura ca aceasta imi va rezolva toate problemele. A fost un pas straniu pentru o fata atenta cu banii, calculata, vesnic pusa pe economisit, adunat, castigat. Cred ca ajunsesem la o etapa la care ajungem multe dintre noi de-a lungul vietii, cand obosisem sa numar si sa adun si mi-am zis ca merit si eu putina odihna, merit sa ma las rasfatata, merit sa fiu ”femeie adevarata”, ca doar asta face femeia adevarata in carti, filme, poezii, si reviste – se lasa galesa pe speteaza fotoliului, isi intinde piciorusul si se bucura de „feminitate”. Peste 3,5 ani de la aceasta decizie, primul lucru pe care l-am facut cand s-a incheiat cautarea feminitatii, a fost sa-mi cumpar tot ce nu mi-am putut cumpara pana atunci. Si nici macar n-am stat intinsa pe fotoliu. Si nu, nu tot patitul e priceput. Cu mult mai tarziu in viata, cand aveam deja peste 30 de ani, dupa ce mi-am luat lectia de la capat si am invatat-o pe apucate, intr-o zi m-am trezit ca nimic, dar nimic din ceea ce ai invatat nu te poate ajuta cand esti in fata unui manipulator, gata sa te devoreze bucatica cu bucatica, punandu-ti, ca momeala, pe taljer de argint resurse nelimitate si toate culorile curcubeului.

Un abuz niciodata nu incepe prin abuz

Cum se ajunge la abuzul economic? Calea, deseori, este presarata cu petale de trandafiri si anemone.  Ea trece prin seri romantice, promisiuni, ochi inflacarati. Ea trece prin cuvintele pline de grija: ”Iubito, vad ca atat de mult te zbati la lucrul cela, faci atat de multe, esti atat de obosita… Tu meriti mai mult, meriti o viata de regina/printesa/imparateasa/Barbie. Ia-ti o pauza si eu iti platesc salariul integral/dublul salariului/triplu”. Si cate dintre noi nu au zis ”da”, ca sa nu stie mai tarziu cum sa scape de aceasta marinimie, cum sa-si gaseasca drumul inapoi spre cariera, spre un venit, spre un cont in banca pe care sa fie libera sa-l gestioneze cum ii place?

Ea trece prin realitatile din tara noastra, in care femeia ramane un agajat de mana a doua atunci cand se ajunge la salariu sau promovare si din aceasta cauza ea accepta mai usor sa devina casnica.

Ea trece prin statutul femeii, in general, care se face responsabila directa de atmosfera din casa si de la care se asteapta sa nu se implice serios in chestiunile financiare ale familiei/cuplului, lasandu-le pe seama sotului/partenerului.

Ea trece prin mentalitatea noastra, produsul carora sunt barbatii care cred (peste 90 la suta) ca prima ocupatie a femeii trebuie sa fie grija de casa si copii (conform acestui studiu).

Ea trece prin lipsa de cunostinte elementare despre drepturi si legi.

Ea trece prin oboseala noastra si mitul ca intr-o zi se va gasi un print care ne va rezolva toate problemele.

Ea trece prin lipsa unor granite bine definite a ceea ce suntem. Pentru ca multe dintre noi nu ne vadem dincolo de familie sau cuplu, nu stim ce putem, ce vrem sa facem, nu avem un plan de viata, pe langa planul de a fi sotie si mama buna.

Cand intreb femeile cum se poate de evitat sa cadem in capcana abuzului economic (desi intrebarea e o capcana si ea, or, nu exista abuz economic, fara abuz psihologic, emotional, ele merg toate impreuna, ca soldateii la parada), multe raspund ca trebuie de gandit inainte de a face pasul pentru o viata comuna cu partenerul. Dar, sincer, cate dintre noi s-au gandit, in ajun de casatorie sau inainte de a ne muta impreuna cu partenerul, la aspectul economic al relatiei noastre? Cate dintre noi au semnat contracte, intelegeri financiare? Cate au discutat deschis despre „ce e al meu si ramane al meu, ce e al nostru si ce e al tau si ramane al tau”? Cate au pus cartile pe masa si au fost oneste in privinta asteptarilor, in privinta posibilitatilor si planurilor ce tin de viitor si partea pe care ele si-o asuma? Cate dintre noi au realizat cat este de importanta independenta financiara si ca ne avem doar pe noi insine in aceasta viata si, indiferent de iubirea partenerului, poate veni o zi cand va trebui sa-ti achiti singura facturile, creditul sau chiria.

Nimeni nu este protejat de posibilitatea unei relatii abuzive. Nici studiile, educatia, venitul, mediul nu sunt o garantie ca nu vom intalni si nu ne vom lasa seduse de un barbat manipulator. Dar exista oare speranta ca nu vom fi sau nu vom mai fi victime in cuplu? Exista, daca vom construi aceasta speranta prin respectul de sine, cunoasterea granitelor noastre si informare.

Aveti grija de inima si independenta voastra financiara!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 25