Lecturi

“Out Came the Sun” de Mariel Hemingway

Mariel Hemingway, actrita si scriitoare, este una din nepoatele lui Ernest Hemingway. Tatal ei este John Hadley Nicanor “Jack” Hemingway, fiul lui Ernest Hemingway din prima casatorie cu Hadley Richardson, nascut in Toronto, care si-a petrecut copilaria impreuna cu parintii sai la Paris si in Austria. In acesti ani la Paris, Ernest Hemingway a inceput sa scrie, iar prima lui carte publicata, “The Sun Also Rises”, a fost dedicata sotiei Hadley si baiatului care era numit “Bumby” cind era micut. Hadley pina la urma divorteaza de Ernest din cauza infidelitatii lui, dar el mentine o relatie cu fiul sau si in ultimii ani din viata, cand Jack isi intemeiase si el deja o familie, ei petrec mult timp impreuna la resedinta sa din Cuba si apoi din Idaho.

 

Mariel este a treia fiica din casatoria lui Jack cu Byra L. Whittlessey, care s-a nascut cateva luni dupa siniuciderea bunelului sau, Ernest Hemingway. Recent, in aprilie 2015, ea a publicat o carte cu caracter autobiografic “Out Came the Sun”. Cartea nu pretinde a fi una de valoare literara, este mai mult o istorie a unei vieti, o istorie a unei persoane care provine din una din cele mai celebre familii din America, dar, in acelasi timp, si dintr-o familie cu o istorie de siniucideri, depresii, adictii si boli mintale.

 

Cand Mariel apare pe lume, parintii ei deja trecusera de faza romantica de noi casatoriti, mai aveau doua fete, una care incepea sa arate forme ale unei boli mintale si alta care era un copil foarte dificil. Mariel nu a fost un copil planificat sau dorit, mai degraba un accident. Pentru ea parintii nu prea au avut timp, de mica a fost lasata cam in voia soartii, mama ei s-a condus dupa o metoda de crestere a copiilor prin implicare minima parentala, ea tine minte cum inca de la 3-4 ani este lasata fara supraveghere ore intregi si tine minte ca a avut doar o singura data o sarbatoare de ziua sa de nastere. Spre norocul au, a crescut intr-o regiune muntoasa foarte frumoasa din Idaho si natura i-a devenit refugiu. In casa erau permanent certuri, mult alcool, sticle trintite si singe pe pereti. Mariel se scula noaptea, dupa ce toti adormeau, stringea si spala peretii dupa scandalurile parintilor, ca dimineata sa inceapa o noua zi cu iluzia ca totul e bine si frumos in familia lor.

 

My family – my father, my mother, my two sisters and myself – is the kind of family that, in today’s era of euphemism and double-speak, gets called “dysfunctional”. In the plainspoken language my grandfather favored, it was a family torn by sadness and disappointment, one in which human frailty and flaws were on constant display. There were emotional problems. There were mental problems. There were addictions. There were suicides. There were problems within people and problems between people. We felt alone when we were together.

 

La doar 14 ani isi incepe cariera de actrita cu ajutorul surorii mai mari Margaux, care devenise unul din cele mai vestite modele din lume. Obtine si o nominalizare la Oscar pentru filmul “Manhattan”, unde joaca impreuna cu Woody Allen, care dupa filmari si dupa ce Mariel implineste 18 ani, vine la parintii ei acasa si ii intreaba daca poate sa calatoreasca cu fiica lor la Paris, el avind 44 de ani atunci. Mariel intelege care este scopul acestei calatorii si, desi parintii ei isi dau acordul, ea refuza. Mariel ramine foarte indignata de parintii sai, care ar fi trebuit sa o protejeze de asemenea lucruri, nu o sa impinga spre aventuri sexuale cu un barbat aproape de trei ori mai batrin ca ea, indiferent cat de vestit ar fi acesta.

 

Multi ani la rind, lui Mariel i-a revenit si rolul de ingrijitoare, tatal ei a suferit un atac de cord si apoi mama ei a fost diagnosticata cu cancer. Surorile mai mari plecasera deja de acasa si ea si-a asumat multe reponsabilitati si grija de parinti, care, desi traiau in aceeasi casa, erau intr-un fel separati, dormeau la etaje separate si se certau permanent.

 

When parents make mistakes, should they be condemned or forgiven or understood? When children suffer from those mistakes and make mistakes of their own, should they blame their parents or take responsibility themselves?… I sometimes felt that I went too easy on my parents, that I accommodated behaviour that no one should accommodate. At other times, I felt I was being too hard on them, that I wasn’t’ mindful of the challenges they had overcome. Learning how to balance those two feelings has produced a third feeling – one of stability and peace, and at length wisdom.

 

Chiar daca parintii ei erau foarte nefereciti impreuna, ei nu au divortat. Mariel a facut aproape la fel cu primul ei sot, a ramas cu el, desi nefericita multi ani la rind, si a divortat doar dupa 24 de ani de casatorie si dupa ce fetele au crescut mari.

 

Margaux, sora mijlocie, este cea care poate a semanat cel mai mult cu bunelul Ernest Hemingway prin modul de viata pe care l-a dus.

 

Margaux’s drinking and risk-taking were part of what she thought of as the Hemingway legacy. They were her way of echoing my grandfather’s dedication to adventure. But of course, even that appetite for adventure was extremely complicated. Life had its limits, and one of those limits was death.

 

Margaux moare tragic la doar 42 de ani de o supradoza. In istoria familiei lor de pe tata si mama au fost in total 7 cazuri de siniucidere.

 

Ca mama, autoarea isi face multe griji si vorbeste deschis cu fetele ei despre conditiile mintale si adictiile din familia lor, conversatii pe care ea nu le-a avut niciodata cu parintii sai.

 

Cariera de actrita, desi a inceput cu succes, pina la urma nu i-a reusit asa cum si-ar fi dorit. Mariel a renuntat la anumite oportunitati dupa ce a nascut fetele, nu a avut norocul sa obtina acel rol important care sa ii aduca faima dorita, a fost foarte aproape de a fi aleasa ca actrita principala pentru cateva filme foarte vestite, inclusiv “Basic Instict”, care a lansat-o pe Sharon Stone. Desi i s-a spus ca rolul din “Basic Instict” este al ei, in ultima secunda il pierde in favoarea lui Sharon Stone. Mariel vorbeste in carte si despre cultura din Hollywood, care este una foarte discriminatoare fata de femei si distructiva – plina de droguri, sex si alcool.

 

Autoarea recunoaste ca sufera si ea de anumite obsesii, mai ales legate de mincare si de corpul ei, a incercat foarte multe diete care le-a dus la extreme, a cautat si a incercat tot felul de programe de “self-help”, a descoperit yoga, meditatia si si-a transformat modul de viata in unul foarte sanatos. A reusit sa gaseasca o noua dragoste cu care isi imparte viata.

 

It wasn’t that Bobby was the solution to my problems so much as that he came along at a time when I was ready to be the solution to my own problems.

 

In prezent ea se dedica, impreuna cu noul partener de viata Bobby Brown, promovarii unui mod sanatos de viata atit spiritual, cat si fizic, tine discursuri publice si vorbeste deschis despre dificultatile sale si cele din famila ei, despre adictii si boli mintale, sperind ca va inspira si pe multi altii care trec prin experiente similare, sa gaseasca lumina la capatul tunelului.

 

Spre sfirsitul cartii, autoarea, aflindu-se in Cuba, unde se filmeaza intr-un film despre Ernest Hemingway, reflecta ce inseamna pentru ea sa fie parte din familia Hemingway si cum a inteles ea genialitatea bunelului sau.

 

I am a Hemingway in name, in appearance, and in character. I don’t go to bullfights or kill big game. But the Papa (asa era numit Hemingway de cei dragi) I feel here at the Finca Vigia (casa in care a trait Ernest Hemingway in Cuba) is a more familiar type, someone who loved so deeply that it hurt him to show it, a man who was so aware of his own vulnerability that he built walls around it and shunned those closest to him… When he left my grandmother, Hadley, shortly after my dad’s birth, he weighed a life of normalcy and love against a life of creative devotion. It is said that he loved Hadley more than any woman he was ever with, and that in leaving her he chose to be Ernest Hemingway, Great Writer, rather than Ernest Hemingway, man, husband, father. No one can say for sure, but I imagine that he felt cornered, that he felt that he couldn’t have both lives.

Mariel la moment a cumparat drepturile de autor pentru cartea “A Moveable Feast”, cartea ei preferata din cele scrise de bunelul sau, si este in proces de ecranizare a acesteia.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 24