Dragă redacție

Cand esti copil si esti abuzat

Cand esti copil si esti abuzat, inveti ca e normal sa treiesti cu durerea, pe care nici tu nici altii nu o admit. Durere nevalidata, ascunsa sub rusine.

Cand esti copil si esti abuzat, inveti ca furia sanatoasa contra abuzatorilor, cea care te-ar face sa pleci, sa-i opresti, sa te aperi, duce spre o pedeapsa inca si mai mare.

Cand esti copil si esti abuzat si iti spun sa taci, inveti ca e mai important sa taci si sa rabzi, decat sa spui ceva, sa schimbi ceva.

Cand esti copil si esti abuzat, iti iau puterea de a-ti trai viata ta.

Cei care abuzeaza cred mai mult in dreptul lor de a abuza, decat tu crezi in dreptul tau de a nu fi abuzat.

Nu mai stii ce e normal.

Crezi ca e normal ca viata sa te doara atat de adanc, incat uneori te intrebi de ce sa mai ramai in viata.

Ca adult, la munca traiesti situatii care dor. Prieteniile dor. Relatiile personale dor. Pentru ca nimeni nu stie de durerea ta.

Crezi ca e absolut normal sa nu ai ce vrei, doar faci ce vor altii si primesti ce-ti dau altii. Asa cum sunt si cat pot sa-ti dea. Nici pentru tine nu e important ce vrei.

Intrebarea „Ce vreau?” aduce frica.

Curaj. Exista o iesire.

Nu e o iesire usoara, dar viata victimelor abuzului nu a fost usoara niciodata.

M-am intrebat odata, auzind vecina batandu-si fiica de 8 ani, cum poti s-o bati atat? Cat de puternica crezi ca este?

Si am raspuns imediat: „Foarte Puternica”.

Un copil care a supravietuit abuzului de la parinti, e un copil cu o putere interioara mai mare decat puterea abuzatorilor lui/ei.

Un adult care bate copilul se simte mai slab decat el/ea. De asta si ajunge la pedeapsa fizica. Isi pierde firea complet si nu stie cum sa-si administreze emotiile. In adanc, si el/ea a ramas copil la nivel emotional. Se simte fara putere si control. Si foloseste slabiciunea fizica a copilului si credinta ca copilul ii apartine, ca sa se simta in putere si control. Abuzul fizic ii face sa se simta mai bine. Ii da o iesire emotiilor. E o explozie de imputernicire.

Cand intelegi, poti sa ai compasiune.

Cand intelegi, poti sa ierti.

Deci, care e iesirea?

Creaaza in interiorul tau suficient spatiu de dragoste proprie, ca sa faci loc durerii din copilaria sa iasa in constient. Ce inseamana asta?

Incepe cu ‘te iubesc’ in oglinda. Cel putin o mie de ori. Pana iti simti inima deschisa. Acestea trebuie sa nu fie doar cuvinte, dar sentiment adevarat, inconfundabil. Orice emotie, orice gand, ii spui „da, stiu, te iubesc”.

La inceput n-o sa te crezi. Pentru ca in viata ta dragostea doare.

Cu trecerea timpului o sa te testezi. O sa faci rebeliune contra dragostei. Si o sa descoperi cat de adanca e capacitatea inimii tale de a iubi.

Cand se stabilizeaza spatiul de dragoste in fiinta ta, o sa iasa la suprafata durerea.

Simti din nou ceea ce ai simtit in copilarie. O sa te vezi la 3, 5, 7, 2, 10, 17 ani, depinde cat timp a luat loc abuzul. Iubeste.

Da, stiu. Te iubesc. Ce pot sa fac pentru tine?

Plapuma calda. Imbratisare. Desen animat. Inghetata. Apa. Placinte.

Atat timp cat trebuie. Atat timp cat exista durerea, te iubesti. Te iubesti la toate varstele. Te iubesti cu toate amintirele. Te iubesti cu toate sentimentele. Te iubesti in rusine, in vina, in jale, in tristete, in tot. Fara conditii.

Dragostea e cea mai puternica forta din univers. Tine minte. Dragostea e cea mai puternica forta din univers. O sa iesi si din durere. Si o sa te gasesti. Si o sa fii liber/a. Si o sa TRAIESTI.

 

Text: Anna Hur

Foto: Elijah Macleod

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 23