Lecturi

Cartile de care eu am nevoie. „paraLELE”.

Cand mi-au scris, amandoua, intr-o seara tarzie de nu mai stiu ce zi de saptamana, primul gand a fost ca-mi voi pune fusta aia inflorata, pana mai jos de genunchi cu doua degete, cumparata la piata second de la Ciocana. Dar mai intai sa o rog pe mama sa mi-o prefaca. Fusta era trapezata, eu o vroiam creion. Altceva nu stiam ce sa gandesc. Aveam emotii.

 

Eu demult am o problema cu cartile care se publica in tara noastra. Cu autorii lor. Sau, mai exact cu lipsa acestora. Cu faptul ca noi nu avem nevoie de carti despre … dragoste. Intamplari simple, fum de tigara la bucatarie, amintiri, trenuri ratate, istorii despre un el si o ea care s-au gasit, s-au iubit, s-au despartit. Apoi iar s-au iubit. Sau nu. Dar nu asta e esential. Esential este faptul ca la noi nu se publica din ceea ce este viata. Viata simpla de om simplu, care locuieste la oras, are un job de birou, acum in secolul XXI, care isi face cumparaturile la supermarket, care are o ipoteca de platit, care iese vineri la bar, barfeste uneori si priveste filme, care nu intotdeauna ii plac. La noi daca se publica ceva, atunci acel ceva trebuie sa fie despre glie, limba, deportari si trafic de fiinte umane. Desi inteleg foarte bine ca si astfel de carti trebuiesc. Orice carti trebuiesc. Chiar si cele despre viata lui Putin sau despre cum un fost presedinte de kolhoz prosper si-a trait anii de glorie si cum a trecut prin colapsul URSS, sau despre o tanara din Ocnita care s-a iubit cu un baiat din Cahul si care s-au regasit peste 20 de ani in rand la policlinica, ea proaspat divortata el cu un copil de mana, sau despre o mama care pentru a supravietui crizei din ’90 a devenit bisnitara, ea cu diploma ei rosie de inginer, si cum relatia cu fiica ei s-a dus de rapa, si cum cara ea legendarile genti in carouri, si cum era injosita de vamesi, insotitori de tren, cum a gustat votka si a invatat sa injure. Deoarece ca sa supravietuiesti cativa ani de talciok trebuie sa injuri.

 

Eu vreau carti. Carti despre viata. Carti in care sa ma regasec. In care sa o regasesc pe vecina mea de la 7, care la 39 de ani inca nu s-a maritat si asta deranjeaza mult gospodinele din curte. Carti care sa-mi vorbeasca despre tineretea mamei mele, despre de ce tata a lasat lucrul in politie si a intrat in biznes si cum la 40 de ani a decis sa-si schimbe viata, numai ca nu prea i-a mers. Vreau sa citesc descrierile strazilor si apoi sa ghicesc ca e despre strada Zamfir Arbore si ca, iata ma la vale de virgula ceea, eu am facut dragoste intr-o noapte de iunie. Eu vreau o Anna Gavalda made in Moldova. Un David Foenkinos nascut la Ghidighici. O Alice Munro care a invatat la USM. Sau, pana la urma urmei, un Beigbeder venit din Orhei.

 

Pai iata. Unde am vrut sa ajung. Am vrut sa ajung la Zina Zen si Vica Demici, doua femei de-ale noastre. Femei simple, femei care au trait asa cum traiesc multe alte femei la noi. Si care au scris o carte. Doamne, cat le-am asteptat pe ele! Cat am asteptat aceasta cartulie scrisa in patru maini. Asa subtirica cum e ea. Cu istoriile ei simple din viata noastra de adulti crescuti din copiii socialismului tarziu. Cu iubirile ei mici, dar atat de enorme! Cu virgulile ei, cu punctele ei. Cu toate alineatele adunate si despartite. Cartea in care ma regasesc. Cartea in care le vad pe prietenile mele. Pe vecina mea si cele o mie de femei din lista mea din Facebook. Pe cititoarele mele. Cartea in care pot uneori ghici cate o strada. Intelege un nume sau ce a simtit protagonista cand a intrat prima data intr-un bar, chiulind de la scoala. „paraLELE” este cartea noastra, a tuturor celor insetate de literatura pentru femei scrisa de femei. De femei nascute peste gard de noi. Care inteleg aceleasi glume, au aceleasi complexe, impart aceleasi asteptari, iubesc aceeasi barbati.

 

Pentru mine editarea acestei carti, fie si intr-un tiraj nu atat de mare cum m-as fi asteptat, fie si cu sponsori, este un pas. Un pas mare pentru tara in care noi nu stiam pana acum o luna ce inseamna sa citesti o carte scrisa de doua femei exact ca noi.

 

Si, apropo… istoria cu fusta cu care am inceput acest text este despre faptul ca eu voi vorbi diseara la lansare. Si am emotii. Si o pereche de sandale glamuroase in geanta pentru aceasta ocazie.

 

PS: m-am imbracat in rochie. Fusta era prea groasa pentru caldura de afara.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: March, 22