Social

Cât de feminiști sunt europenii?

Pentru mine a fost o noutate să aflu că nu doar cetățenii moldoveni sar la auzul termenului de „feminism” – germanii,  sunt tot atât de speriați de acest cuvânt, pe cât suntem și noi.

Respondenții din șapte state europene au fost întrebați aleatoriu câte o întrebare dintr-un set de trei întrebări care ar determina dacă aceștia se asociază cu ideile feministe sa nu. Primul grup a fost întrebat direct dacă sunt feminiști sau nu. Al doilea grup a fost întrebat dacă bărbații și femeile ar trebui să aibă drepturi egale și statut egal în societate. Celui de-al treilea grup i s-a spus că feminismul constă în credința că bărbații și femeile trebuie să aibă drepturi egale și statut egal în societate, apoi au fost întrebați dacă sunt sau nu feminiști.

În majoritatea țărilor, marea majoritate (80-91%) a respondenților au spus că ei cred că bărbații și femeile trebuie să aibă drepturi egale și statut social egal. Pentru comparație – respondenții care au fost întrebați direct dacă sunt feminiști, au răspuns afirmativ în proporție de 8-40%.

Raportate la țări, germanii sunt de departe cei mai „puțin” feminiști. La întrebarea directă, doar 8% au răspuns afirmativ. Pe când la întrebarea dacă bărbații și femeile ar trebui să aibă drepturi egale și statut egal în societate, ei au răspuns afirmativ în proporție de 80%.

La celălalt capăt se află suedezii, cea mai „direct” feministă națiune dintre cele șapte intervievate.

Concluzia la care a ajuns autorii acestui sondaj este că termenul de „feminism” trece printr-o criză de imagine și că e nevoie de un nou val de „luptă” pentru a-i reda sensul inițial.

Mai multe detalii găsiți aici.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: July, 18