Din viață

Ce mai face vecinu’ Ion

Vecinul părinților mei, să-i zicem Ion (salvăm aparențele deși e un personaj mult prea cunoscut în sat), este probabil cel mai misterios locuitor al satului.

Într-o comunitate, unde dacă nu comunici cu ceilalți – nu ești, el reușește să prospere. Casa și grădina sa sunt ascunse de un zid de piatră de vreo 2 metri. Ion ajunge să fie văzut de săteni doar cînd aceștia vin să cumpere cherosin, ori să-l roage să meargă cu automobilul undeva (prețul este întotdeauna usturător) ori la piața din satul vecin, unde vinde antene satelit și accesorii.

Una dintre curiozitățile care ține ochii satului pe Ion este femeia lui. Adică femeile, care se schimbă periodic. Unele pleacă pe tăcute și nimeni nu mai vorbește despre ele. Altele pleacă cu scandal. Spre exemplu, ultima care l-a părăsit, a crezut că dacă se va împărtăși cu tot satul despre preferințele sexuale ale lui Ion, se va răzbuna, cică. Fraza ei ”El face TOT” a devenit celebră în sat și a atras atenția cumătrelor și mai tare.

Mai nou, Ion, care e cu cîțiva ani mai tînăr decât tatăl meu, să aibă vreo 50, i-a pus o condiție femeiei cu care este acum – ”Să nu te aud că spui cuiva că am mai mult de 39 de ani! Eu sînt tînăr!” Mă rog, cam de ce nu, Ion este cam singurul care făcea jogging serile. Și arată binișor, deși n-aș spune chiar 39 de ani.

De altfel, Ion nu ajunge la zile de naștere, nunți și cumătrii, nu face cumpărături la magazinele din sat, nu are pămînt, animale de casă și nu iese la ”un pahar de vin cu băieții”. Om straniu, mai pe scurt.

Ion are Lexus și mai nou, cont în bancă. Nu vă mirați că scriu despre asta, poate în toată lumea e ceva normal, dar în satul meu, e motiv serios de bîrfă. Cum așa să ții banii în bancă și să nu faci o reparație în casă? Și să chemi oameni din sat, care pe urmă o să povestească cu lux de amănunte cum e aranjată casa și ce mai are pe colo.

Cît despre mine, adolescentă fiind, îl vedeam pe Ion drept un exemplu de cum trebuie să fie un bărbat adevărat: nu bea alcool, nu fumează, face sport, n-are burtă, nu înjură, vorbește respectuos și corect și întotdeauna e la îndemână cînd ai nevoie (el făcea bani din asta, dar nu conta).

Text: Diana Mihuta

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: April, 18