Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Copii

Ce trebuie să știe copiii despre situația politică din țara lor?

Azi am auzit unul dintre cele mai triste lucruri din câte am auzit vreodată. Eram în transport. Lângă mine era o mamă cu fiica ei de vreo 9-10 ani. Se uitau pe geam și discutau despre cele văzute. La un moment dat, mama spune:

-La noi legile nu se respectă… Niciodată nu se respectă. Cât de bune ar fi aceste legi, ele nu se respectă…

Aceste cuvinte, spuse unui copil, au răsunat ca ecoul unui rătăcit în Taiga. În gol, a deznădejde.

Acum nu mă lasă un gând – ce înțeleg copiii din ceea ce întâmplă în țara în care trăiesc? Ce simt atunci când un părinte le spune deschis că aici nu funcționează nicio lege, recunoscând indirect că i-au adus într-o lume nesigură, ostilă, în care nici măcar ei nu au posibilitatea să-i protejeze? Cum își explică în sinea lor cerințele pe care le au părinții față de ei, regulile pe care li se cere să le respecte în familie și societate, în timp ce la scară mare, cei maturi nu respectă nimic? Ce se întâmplă oare în capetele lor, în sufletele lor?

Trebuie copiii să cunoască adevărul despre situația politică și economică precară a țării în care trăiesc sau e mai bine să creăm în jurul lor un mediu cât de echilibrat posibil, reieșind din resursele noastre, în care ei să poată crește fără mari turmentări și confuzii?

Îmi apar imgini din filmul La vita è bella de Roberto Benigni, în care eroul principal, Guido Orefice, un evreu italian, trimis, împreună cu fiul de 5 ani, într-un lagăr de concentrare (soția se alătură voluntar) creează acolo o lume imaginară, o lume a jocului, în care Giosuè, băiețelul lui (căruia nu i-a spus despre adevărata situație în care se află) trebuie să acumuleze puncte, ca să câștige un tanc. 

Dar câți părinți au tăria de caracter și imaginația lui Guido Orefice și celor de seama lui? În câți dintre părinți mai trăiește speranța că într-o zi Binele va învinge Răul, după care legile vor funcționa și la noi? Câți sunt în stare, au resurse (morale, fizice) și talent, să creeze lumi imaginare pentru copiii lor, protejându-i de mizeria în care trăim și plantând în fiecare zi câte o semință nouă de înțelepciune, toleranță, deschidere, credință, încredere?

Eu habar n-am. Probabil, trebuie să ajungi la un grad destul de înalt de lehamite și oboseală existențială, ca să spui copilului că în țara în care el se află prin voia ta de părinte, nicio lege nu funcționează și să recunoști, indirect, că dacă se va întâmpla ceva neprevăzut și neplăcut, nu vei putea face nimic. Decât poate să mergi și tu împotriva legii. Și mai cred că majoritatea am ajuns acolo.

 

Text: Diana Guja

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 21