Din viață

Cherchez l’homme

Azi tanti Nastea a deschis o tema care in cercurile noastre restranse de femei cu scaun la cap se discuta mai demultisor.

De data aceasta eu chiar voi fi Avocatul Diavolului si voi pune indrebari concrete partii care acuza. Fara metafore, fara cuvinte intortocheate. Cifre. Date concrete. Beton.

Deci, unde sunt barbatii? O intreb din perspectiva unei femei de 32 de ani cu studii superioare, cu 3 limbi straine vorbite fluent, cu Camus citit in original si toata opera lui Cehov si Dostoievski inghitita inca pe la 19 ani. Femeie cu copil, pe care si-l creste singura. Cu putere de a castiga bani. Cu statut. Cu relatii. Activa sexual si deschisa la noi provocari in acest domeniu. Fara dureri de cap, apatie si alte basme pe care le-ati auzit (poate) de de la alte femei. Atragatoare. Cu experienta de viata in diverse tari straine. Cu un grad inalt de adaptabilitate. Curajoasa. Flexibila. Cu puterea de a incepe viata de la zero. Putere testata de cateva ori. Rezistenta la stres. Gospodina. Diplomata.

Deci, asta sunt eu. Apoi este ea.

Bogata. Si n-am sa ma tem de acest cuvant. Inteligenta. Eleganta. Cu orizonturi foarte deschise. Experienta de calatorii pe toate continentele. Excaladare de munti. Talent inascut de prezenta in societate. Gospodina desavarsita si amfitrioana prin vocatie. Cu o biblioteca vasta si o limba care taie in carne vie, atunci cand e cazul. Extrem de muncitoare.

Sau ea. Doi copii. Avere. Un creier pe care s-ar putea praji oua. Vizionara. Cu nas facut sa adulmece banii. Si sa-i inmulteasca. Talent extrem de a invata. Rezistenta maxima la stres si situatii imprevizibile. Gigant in materie de sex.

Si ea. Frumoasa. Desteapta. Un copil. Ambasador prin vocatie. Stie sa poarte dialoguri cu oamenii cei mai sus-pusi. Cu bun-simt si tact. Cu o viteza de gandire dusa pana la absurd. Muncitoare. Perfectionista.

Inca. Curajoasa. Nebuna. Extrem de rezistenta. Castiga bani din cateva locuri. Creste un copil. Vorbeste uneori in termeni pentru care 99% din tara ar avea nevoie de dictionar. Onesta.

etc.

Toate aceste femei au un lucru in comun. Curajul. Banalul curaj. De a incepe totul de la zero. De a iesi dintr-o relatie devastatoare. De a creste un copil sau doi copii fara ajutor din partea barbatilor. De a castiga bani. De a trai.

Acum, haideti sa vorbim despre barbati. Nu despre notiunea de barbat. Nu despre barbatii din filme sau carti. Despre barbatii de zi cu zi. Cei din maxi-taxi, care nu ofera locul. Cei de acasa, care asteapta, uneori fara ca sa-i dea seama, sa fie deserviti. Cei care se simt foarte bine ca femeia lor castiga de 3 ori mai mult si se multumesc cu asta. Cei care nu au niciun proiect de viitor, in afara de berea cu baietii si micii de sambata viitoare in parc la Rascani. Cei care cred, ca in Sfantul Duh, ca femeia cand vine seara acasa, trebuie sa mai reuseasca si sa gateasca ceva gustosel. Cei pentru care sexul de 3 minute este ceva normal. De aceea ca o femeie nu e foarte interesata de sex. Cei care isi lasa mamele sa-si bage nasul in cuplul lor. Cei care nu au elementarul curaj sa zica „nu”. Cei care se folosesc de femei pe post de petrecere a timpului. Cei care isi cresc burta si au pretentii ca femeia lor are celulita etc.

Dragostea, desigur, e frumoasa. Dar cand trec primii fiori si tot gazul cu efect de sera se evapora din cap, cu ce ramanem? Ce ofera acesti barbati unei femei care s-a perfectionat, a invatat, a crescut in ultimii 10-15 ani, care a facut bani, a nascut un copil, doi copii si i-a crescut mai mult singura, care a cazut de zeci de ori si s-a ridicat, care s-a redefinit, reinventat, regandit, care si-a scos fricile la suprafata, le-a acceptat si a facut pace cu ele, care a invatat curajul si iertarea?

Orice relatie este un circuit inchis. Unde dai, de acolo vine. Si daca da numai un om, si daca apa se toarna numai la o radacina, si daca apa se ia numai dintr-o fantana, inevitabil, cealalta se va seca, va usca. Va muri.

Si eu vreau raspunsuri concrete. Raspunsuri inteligente. Nu de la barbati frustrati. Nu de la tot soiul de papa-lapte, care in afara de birou si canapeaua de acasa, n-au vazut mare lucru in ultimul deceniu. Nu de la cei care ani la rand au trait pe spatele femeii, bucurosi ca si-au gasit o alta mamica. Si nici de la cei cu probleme erectile, dar cu obraz atat de gros, cat sa le permita sa-si invinuiasca partenera. Ca e prea grasa. Sau ca ii creste al treilea picior. Sau de la cei care stau inchisi in casa si asteapta sa le sune la usa femeia ideala, cea cu care ar vrea sa petreaca eternitatea, intre timp multumindu-se cu X. Ca e buna la pat si disponibila. Si nici de la cei care la 30 de ani au burta, cat era a mea in 6 luna de sarcina. Si ochi tristi. Si apatie.

Astia, rog sa se abtina.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: January, 21