Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Fete pe drum

Cinci euro


Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Stateam cu fata spre mare, cu cartea electronica „deschisa” pe brate. Mana stanga se odihnea pe paharul de Aperol Spritz. Imi luasem o portie mare.

 

Plecasem la Barcelona intr-o nebunie. Adunasem ultimii bani din acea vara, care se intamplase altfel decat planificam, intr-un singur loc. Imi platisem biletul cumparat online. Cu ce-mi ramase, puteam doar sa nu dorm in strada si sa nu mor de foame. Am gasit cel mai ieftin hostel in care am stat vreodata. La Kiev platisem mai scump. Imi stabilisem un buget de 5 euro pe zi. „Stabilisem” e un fel de a spune. De fapt, bugetul stabilise ce voi face.

 

In acea seara pe paharul de Aperol Spritz se duse tot bugetul de a doua zi. Adica 5 euro. Dar in fata marii, cu toata lumea colorata din jurul meu, cu toata energia acestui oras magic, care se scurgea de pe peretii cartierului Barcelonetta, sa-ti refuzi acest mic pacat era un pacat si mai mare.

 

Ce poti face intr-un oras atat de tursitic cu doar 5 euro pe zi? Te poti trezi dimineata si merge pe jos pana la plaja. Poti trece pe la McDonalds-ul din drum pentru o cafea cu lapte si o briosa la doar 1,5 euro. Si le poti manca in fata marii, privind cum micutii de la gradinita din apropiere stau cuminti si privesc valurile, mancandu-si gustarea adusa cu grija de cele cateva educatoare care-i insotesc. Sau doamnele la a treia tinerete care se balacesc in apa matinala, care rad, inoata, dau din mana copiilor.

 

Ce mai poti face cu 5 euro pe zi? Iti poti cumpara jumate de kilogram de nectarine. Te poti duce cu ele in scuarul din cartierul in care stai si poti invata cum intercationeaza oamenii care locuiesc in aceeasi zona.

 

Din acei 5 euro, iti mai poti lua un pachet de branza de capra, un pachet de chorizo si o bagheta. Si iti poti face un sandwich mare. Cu el poti sta la balconul hostelului care iese pe bulevard. Si poti privi ore in sir cum se bucura locuitorii orasului de faptul ca echipa lor a castigat Liga Campionilor.

 

Cu 5 euro pe zi mai poti face foarte multe lucruri intr-o calatorie. Poti gandi. Pentru ca e gratuit. Poti merge ore in sir. Poti privi in jur cu ochii larg deschisi. Poti asculta. Poti mirosi. Poti simti. Cu 5 euro pe zi te poti inspira de la te miri ce. De la poala unei rochii pe care ai zarit-o intr-un magazin micut. De la parul unei femei din metrou, care nu stie cum sa-si scoata cainele din vagon. De la usile din Barcelonetta. De la cararile din @22, cel mai inovativ cartier pe care l-am vazut vreodata. De la oamenii care rad. Intotdeauna rad. De la femeile in prag de vesnicie care ies duminica din biserica. Si rad. Rad pentru ca, vorba unui cunoscut, au scapat de barbati si se pot, in sfarsit, distra.

 

Cu 5 euro pe zi te poti simti liber. Pentru ca stii ca nu ai ce pierde. In afara de pasaport, pe care il lasi la hostel. Pentru ca ai incredere in vecinii tai. Cu 5 euro pe zi poti fi oricine iti doresti. Fata vagaboanda. Sau fiica de oligarh care a fugit in lumea mare, pentru a gusta din simplitate. Cu 5 euro pe zi nu ai dubii. Totul e clar. Si cu cat e mai clar, cu atat e mai misterios totul.

 

Cu 5 euro pe zi esti tolerant. Umil. Curajos. Deschis. Cu 5 euro pe zi nu mai ai dusmani. Si lumea iti apartine.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 20