Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Lecturi

„Circling The Sun” de Paula McLain

„Circling The Sun” este o nuvela istorica despre copilaria si tineretea primei femei din lume care a zburat solo deasupra Atlanticului de la Est la Vest – Beryl Markham.

2FULLER-facebookJumbo

Autoarea, Paula McLain, imi era deja cunoscuta. Am indragit-o, citind o alta carte de a ei “The Paris Wife” care ne povesteste viata lui Hadley Richardson, prima sotie a lui Ernest Hemingway. Ea recunoaste intr-un interviu ca, dupa ce a scris “The Paris Wife”, a decis ca va studia si va scrie despre viata altor femei interesante si importante din istorie, insa despre care se cunoaste putin.

 

Dupa ce a descoperit-o pe Beryl Markham, o femeie-pilot care a reusit performanta extraordinara in domeniul aviatiei, s-a intrebat de ce de-a lungul istoriei portretul acesteia si a multor altor femei importante din diferite domenii nu au fost promovate si puse in valoare. Chiar ma intreb si eu, in ultimul timp tot citesc si aflu despre atatea femei valoroase din domeniul stiintei, artei, sportului, dar despre care ani la rand nu s-a stiut nimic. Probabil, ma gandesc, pentru ca istoria a fost scrisa mai mult de barbati.

 

In “Circling The Sun” scriitoarea ne ofera posibilitatea sa aflam povestea unei aviatoare extrem de curajoase, care a refuzat sa accepte orice norme impuse de societatea din timpurile ei. Beryl, nascuta in 1902, a crescut si copilarit in Kenya la ferma tatalului sau, fiind abandonata de mama la 4 ani. Ea a avut multa libertate in copilarie, a indragit de mica foarte mult caii, tatal ei fiind un antrenor de cai de cursa. La doar 16 ani se casatoreste cu un barbat pe care practic nu il cunoaste, fiind impinsa spre aceasta casatorie de circumstante financiare. In scrut timp dupa casatorie, se separa de sot si incearca sa isi castige singura existenta, luand licenta de antrenoare de cai de cursa la doar 18 ani si fiind prima femeie licentiata din Africa.

 

Beryl era o femeie complicata si contradictorie, intr-o epoca care nu accepta ca femeile sa fie complicate si contradictorii. Ei nu ii pasa de regulile ori cerintele societatii in care traia. Ea vroia sa fie independenta financiar, sa isi urmeze pasiunile si nu suporta sa depinda de vreun barbat. A fost casatorita de mai multe ori si a avut mai multe aventuri cu diferiti barbati intr-o era cand femeile nu aveau libertate sexuala.

 

Dupa curajosul zbor deasupra Atlanticului, Beryl se muta cu traiul in SUA, aici publica in 1942 o carte cu caracter autobiografic “West with the Night”. Cartea, desi apreciata, nu are prea mult succes in vanzari. Mai tarziu, Beryl se muta inapoi in Kenya. In 1982 cartea este re-publicata si devine un best-seller, oferindu-i o batrinete mai comfortabila, din punct de vedere financiar.

 

Beryl era descrisa pe vremurile ei de persoanele care au cunoscut-o ca fiind o “bitch”, chiar si Hemingway, care cunoscut-o cand a mers intr-un safari in Africa, a numit-o in acest mod, desi a apreciat-o mult ca scriitoare dupa ce i-a citit cartea “West with the Night”. In timpurile acelea un barbat curajos, aventuros, liber in actiune si ambitios era catalogat drept un barbat de succes, o femeie cu aceleasi calitati mai degraba o “bitch”.

 

In “Circling The Sun” carte sunt si multe descrieri frumoase ale naturii din Kenya, dar si a vietii oarecum deparavate a expatriatilor din Anglia si SUA, care veneau, cumparau ferme cu preturi foarte mici, se simteau stapani pe acel pamant, care, de fapt, nu era al lor, mergeau in safari, vanau elefanti si dadeau petreceri, unde alcoolul si drogurile curgeau din plin.

 

Desi a avut mai multe casatorii si aventuri, marea dragoste a lui Beryl a fost Denys Finch-Hatton, care era intr-o relatie cu baronesa Karen Blixen (autoarea cartii “Out of Africa” publicata sub numele Isak Dinesen).

 

 

Cartea incepe si se termina cu faimosul zbor solo, non-stop, de 20 de ore deasupra Atlanticului din Europa pana in Canada, Beryl avand 34 de ani si fiind prima femeie-aviator din lume care reuseste sa faca acest zbor de la Est la Vest si sa ramana in viata (au mai incercat si alte femei inaintea ei dar nu au supravetuit). Acolo, printre nori, ea isi gaseste in sfirsit libertatea mult dorita, pe care a cautat-o la sol toata tineretea.

 

 

Cartea fost publicata recent si poate fi gasita doar in engleza la moment.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: January, 19