Jurnal

Colectia de arome si cordelele fermecate din care suntem tesuti

Cand am iesit din casa, afara mirosea a toamna. Un miros fin, discret, care plutea in aer ca niste fire invizibile de matase. Matase de culoarea galbena.

 

Sunt arome care ne aduc stari. Care ne umplu de viata. De o viata numai a noastra si inteleasa numai de noi. Mirosuri ca niste cordele tesute in interiorul nostru, care alcatuiesc tot ceea ce suntem. Amintiri, emotii, trairi. O formula individuala, ca un parfum magic compus de un parfumer divin, demult, foarte demult, la inceputurile existentei noastre.

 

Fiecare aroma, fiecare nota din parfumul meu, este culeasa din copilarie. Din bucatele de zile, din franturi de situatii, din cuvinte si stari care au fost atunci. Dintr-o seara de sfarsit de august in care stam toata familia in jurul unui pepene verde, iar la televizor incepe „Cerbul de Aur”. Dintr-o dupa-amiaza de septembrie ploios, in care astept cu mama troleibuzul la statia de langa Teatrul „Mihai Eminescu”, si papucii negri pe care ii purtam, si fusta roz. Din copacii din oras, care raspandeau un miros de catifea, alcatuit din frunzele ce incep sa se usuce, de soarele melancolic si emotia copiilor care revin la scoala. De baltile peste care ma trecea mama, iar eu o convingeam ca nu vorbeste corect, ca „voce” se pronunta, de fapt, „boce”.

 

Fiecare din noi e facut din astfel de franturi. Fiecare poarta in sine arome si culori. Fire invizibile tesute din amintiri si senzatii. Parfumuri alactuite pe masura de parfumerul divin. Demult, atat de demult. Si acesta este unicul nostru bagaj. Unicul care conteaza. Unicul pe care trebuie sa-l purtam dupa noi. In noi.

 

Nu putem sti ce contine bagajul omului de langa noi. Care este colectia lui de arome. Cum miros dupa-amiezile lui de toamna. Noptile de iarna. Si ploile de sfarsit de martie. Ce bucatele de cuvinte alcatuieste dictionarul lui. Ce franturi de seri si dimineti a adunat. Si daca nu putem interveni in nici intr-un fel in compozitia misterioasa a unui oarecare om, putem interveni in compozitia de arome a copilului nostru. Prin ceea ca vom intelege ca si viata lui va fi doar o colectie de mirosuri, stari, emotii, franturi si trairi. Prin ceea ca vom crea in jurul lui un cerc magic din care el ar avea ce culege pentru bagajul sau. Prin ceea ca vom respecta ceea ce este el. Compozitia diminetilor lui. Gustul serilor lui de vara. Si mirosul copacilor care cresc in interiorul lui.

 

In ziua in care vom muri, noi vom avea numai acest pumn de praf stelar. Nimic mai mult.

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: October, 13