Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Social

Conventia care apara femeile


Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Saptamana trecuta, Moldova a semnat Conventia de la Istanbul, denumirea scurta a Conventiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice.

Ce inseamna aceasta si ce vor avea de castigat femeile in urma semnarii si, uletrior, ratificarii acestei Conventii, am intrebat-o pe Daniela Misail-Nichitin, Director Programe Femei al Centrului International „La Strada”:

 

Semnarea Conventiei este primul pas, prin care autoritatile statului recunosc ca violenta fata de femei si violenta in familie este o problema grava si in Republica Moldova. Astfel, aceasta problema va fi scoasa din spatiul privat in spatiul public, se va recunoaste, in sfarsit, ca violenta fata de femei nu mai este problema a familiei, ci o infractiune. Asta  inseamna ca toate politicile, strategiile, actiunile asumate de stat trebuie elaborate in conformitate cu regula de aur, prevederile Conventiei.

La fel, semnarea Conventiei este  o etapa prin care statul recunoaste ca va incepe pregatirile pentru ratificarea Conventiei.

In momentul in care Conventia este ratificata, nu mai este cale de intoarcere, toate actiunile statului trebuie sa fie in conformitate cu prevederile Conventiei. Din momentul ratificarii se include componenta de monitorizare internationala, adica odata la 4 ani, experti independenti, membri ai Grupului special creat pe linga Consiliul Europei (GREVIO) vor vizita Republica Moldova si vor evalua cum se implementeaza prevederile acestei conventii. Raportul care include si recomandari pentru stat este plasat pe site-ul CE si este un document public.

 

Pentru femei asta ar insemna o mai buna protectie, oferita de autoritatile statului (politie, in cazul dat) imediat cind vine la fata locului; mai multe servicii create pentru victime si agresori (centre de plasament, servicii pe termen lung cum ar fi apartamente sociale, consiliere psihologica, asitenta jurida, crearea si mentinerea unei linii fierbinti etc.), inclusive drezvoltarea unor mecanisme care sa asigure finatarea din partea statului a serviciilor, dar si crearea unui mecanism care sa  asigure compensatii pentru victimele violentei in familie.

O victorie, totusi!

 

Imagine: Jordan Whitt

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 28