Copii

Copilul meu trebuie să ştie în care parte de sat se coc primele cireşe

Copilaria în sat are un farmec aparte. Nu cred că era să-mi iert vreodată faptul că fetiţa mea nu va trăi acele clipe de neuitat pe care le-am trăit şi eu pe meleagurile sălbaticite ale satului meu natal. Zori deschise cu cîntări de cocoşi, raţe gălăgioase, căpriţe albe cu ugere cît oala de sarmale ce ronţaiesc grăbite crenguţe de macieşi ghimpoşi pe hotarul unui lan de porumb proaspăt prăşit sunt doar o parte din elementele unui tablou ce trebuie să se întipărească în memoria fiecarui copil aflat în prag de emancipare.
unnamed (1)
În sat lumea e alta, plină de griji, dar optimistă în acelaşi timp, sătulă de munci grele, dar flamînda de o vorbă mîngîioasa, mereu cu priviri fugare îndreptate spre orizonturile fumurii, poate iaca iaca le va da bunul Dumnezeu un strop de ploaie în plină arşiţă.
Aici viaţa îşi are rostul şi virtuţiile sale demult afişate pe altarul fiecarui sătean. Duminică înseamnă slujba de biserică, amurgul dictează vremea cînd trebuie să intre în sat vacile de la păscut, soarele în plină forţă înseamnă ritual de adăpare a tot ce răsuflă prin ogradă, sîmbăta, e o zi cînd toţi tac şi lucrează, serile de vară îi adună pe toţi la scaunele improvizate din faţa porţilor, de la mic la mare, unde fiecare are dreptul la replică şi e liber în exprimare. Noaptea înseamnă ode neîntrerupte interpretate în unison de greieraşi petrecăreţi.
unnamed
Copilul meu trebuie să trăiască aceste clipe. Copilul meu trebuie să meargă la scăldat împreuna cu gloata zgomotoasă şi bronzată a mahalalei, el trebuie să ştie în care parte de sat se coc primele cireşe, el trebuie să ştie că laptele prinde viaţă altfel decît se animează pe Cartoon Network, el trebuie să ştie că unii îşi cîstigă pîinea altfel, mai greu şi cu sudoare… însă cinstit pînă în măduva oaselor, el trebuie să aibă prieteni, alţii decît cei deja virusaţi de jocurile online, reţele sociale şi desene animate vizionate pînă la refuz, cu eroi agresivi în plin plan şi scenarii desprinse de realitatea ce-i înconjoară.
unnamed (2)
Aici pînă şi literatura se consumă altfel decît de obicei, operele lui Sadoveanu se citesc parcă în format 3D – totul în jur miroase a epocă. Aici brînza cu smîntînă şi gogoşarii graşi copţi în jăratec au un gust aparte, iar mămăliga are acea aroma de lapte prăjit pe care niciodată nu o vei obţine la aragaz. Aici izvorul din vale înca mai adună neveste harnice cu ţoluri aduse la spălat. Aici întîmpinatul vacilor la marginea satului e un ritual aparte. Ele vin agale de pe imaşurile pîrjolite de soarele de august în timp ce mugetele lor grele şi lungi învăluie întreg satul pînă la ultima bojdeuca din vale. Copilul meu trebuie să trăiasca aceste clipe şi să-şi dezvolte orizonturile care, volens-nolens se îngustează pe zi ce trece.
unnamed (3)
Pe Aurelia Turcanu o puteti gasi si pe blogul sau Micuta Eva
Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 5