Dragă redacție

Cu carutul prin oras. Popas la Paris si Chisinau

de V, o mamica fericita care locuieste la Paris

Pina a avea copil, aveam principii. Nu neg, ca fiind tinara si prostuta, ma deranjau copiii cind meregeam in localuri, in transport public sau la piata.

Dar totul sa schimbat din clipa cind am devenit mama. Deja din timpul sarcinei, m-am inarmat cu replici pentru a mi se oferi locul in transport pentru mine si carutul meu. M-am obisnuit cu priviri nemultumite, indeferente…dar am mereu o replica pregatita.

Cum e la Paris in transportul public

Ce tine de transportul public, ma deranjeaza cind vad  4 caruturi, in loc de  2 autorizate. Ma sufoc cind vad bone cu caruturi duble in transport public….(Cred ca pentru bone trebuie sa scriu o tema aparte, foarte multe de spus.) Cind vad mai mult de 2 carucioare, nici nu ma urc in autobuz…ca na, asa e regulamentul. Astept 5 minute si ma urc in cel in care nu e nici un carut si atunci chiar pot sa sar la bataie daca mi se face vreo observatie.

Cu copilul la Chisinau

Multumita verisoarei mele, care a insistat, am urcat cu copilul meu in carut in troleibuz in Chsinau si am mers trei statii. Nu va spun de starea acestora…dar nu e despre asta. Era vara si putina lume, deci nu deranjam pe multi. Altii erau, insa, deranjati ca copilul meu de 2 ani era in carut. Ca, na, uite, la 2 ani trebuie sa mergi! El, de fapt, merge, dar cind ies in oras, indiferent suntem la Paris, Barcelona, Bucuresti sau Chisinau, eu prefer sa port copilul in carut, deoarece un copil oboseste mai repede, iar eu am nevoie sa ma deplasez mai usor si mai rapid, un copil obosit, insa, vrea in brate, fapt ce imi limiteaza miscarile. Atunci precis ca nu privirile de invinuire, nici gurele rele nu-l vor duce in brate, ci eu.

In toleu la Chisinau

In toleu la Chisinau

 

Tot in vacanta la Chisinau am ramas socata in fata unei alimentare, in care unei mamici nu i s-a permis sa intre cu carutul. In primul rind, mi se pare revoltator, chiar daca carutul avea aer de tanc, dar totusi, in ce regulament e scris aceasta interzicere?Nemaivorbind de piata…de e copilul in carut, lumea iti sare in cap, ca ce te bagi in piata cu carutul…de merge copilul pe jos, iti sar vinzatorii  in cap, ca de ce pune mina. Am patit-o chiar eu. A trebuit sa achit niste cirese, deoarece copilul meu, care in viata nu a vazut piata ca la Chisinau, a pus mina pe o ciresica, ca, na, productia nu e pe mese, dar chiar jos la pamint.

Dar despre ce inseamna sa faci coada la Starea Civila sau la Sectia de pasapoarte cu un copil mic, cu carut sau fara, nici nu vreau sa-mi amintesc, merita un articol consacrat doar acestor institutii. As sugera acestora sa faca rost de un mod civilizat de a face coada, cu rendez -vous sau cu numar de asteptarea ce este respectat cu strictete.

Si iarasi la Paris

Recent  am mers in unul din cele mai burgheze magazin din Paris, Bon Marché, si vreau sa ma laud ca copilul meu s-a purtat destul de frumos, in carut . La iesire din magazin am remarcat privirea unei pariziene, o privire lipsita de instinct matern, de parca in viata sa nu vazuse copil. Acest caz mi-a amintit de polemica care inceput in SUA, apoi in Franta, lansata de niste restaurante care interzic intrarea parintilor cu copii. Cind citisem despre acest fapte divers mi s-a parut gluma unor patroni, care, poate, la rindul lor nu au avut copii si, in genere, ii deranjaza copiii. Acum, din punct de vedere a unei tinere mamici, chiar e revoltator. Azi interzicem intrarea cu copii, maine interzicem celor mai in virsta, poimaine blondelor…s.a.m.d.

Personal, merg oriunde cu copilul meu: muzeu, restaurant, expozitie etc. Se mai intimpla sa-mi faca cate un capriciu, dar nu am gasit acel buton ca sa apas pe „mute” si sa taca, ca sa nu deranjeze pe altii. Trebuie sa fim cu totii mai toleranti. Si pe mine ma deranjeaza rugumatul unora, discutiile la telefon sau parfumatul excesiv. Si? Rabd…asa cred ca trebuie sa fie rabdati si copiii.

Copilul se educa atit acasa, la gradinita, cit si in societate. Nu am sa-l tin in casa pina la 7 ani. Ca apoi, precis ca se va comporta ca un salbatic in societate.

Ei si ce daca se uita la copil de parca in viata lor nu au vazut copii, ei si ce daca sunt deranjati ca copilul face zgomot? Acestor  persoane le-as dori sa-si aduca aminte ca au fost si ei copii, poate unii din ei au si crescut copii. Iar atita timp cit nu vad semnul „interzis copiilor sau carucioarelor”, fiti amabili si fiti mai toleranti…nu sunteti la dumnevoastre acasa. Suntem in societate.

 

dsc01770

La intrarea intr-un local din Chisinau

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: July, 23