Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Copii

Cum un copil adolescent poate sa te invete maturitatea

Copiii ne sunt dati pentru un proces continuu de autocunoastere si constientizare. Ei sunt oglinda noastra. Cati oare avem curajul sa deschidem ochii si sa ne privim in ea?

Eu ma uit in oglinda si descopar ca sunt plina de contradictii, ca promovez lucruri pe care nu intotdeauna le urmez, ca sunt nerabdatoare, ca deseori nu am dreptate, dar o tin pe-a mea pentru ca vreau sa demostrez ca cel din ultim cuvant imi apartine. Ca sunt lasatoare, egocentrica, comoda. Ilinca nu-mi ascunde nimic.

Ilinca imi arata si relatia mea cu mama.

Bunaoara, ani la rand ii faceam mamei observatie. Cu orice prilej. Nu asa a pronuntat, nu asa s-a uitat, nu este destul de informata, nu vrea sa faca una sau alta. Cumva, in adancul sufletului, eram sigura ca mama mea trebuie sa fie la nivelul asteptarilor mele. Si niciodata nu m-am gandit cum se simte si ce, de fapt, vrea. Niciodata. Pentru mine era evident ca eu sunt cea care seteaza tendintele in familie. Trendsetter, cum ar veni.

Am ajuns sa am si eu o fiica adolescenta. Cine are copii adolescenti stie cat de mult acestia se tem sa fie ridicoli. Or, parintii sunt cei care ii fac sa se simta astfel. Si, chiar daca va considerati parinti cool, relaxati-va, in ochii lor sunteti niste fosile.

Acum Ilinca este cea care ma apostrofeaza, imi face observatie, se simte jenata atunci cand vorbesc tare in locuri publice, cand ma port, in opinia ei, neadecvat, cand ma bag acolo unde nu-mi fierbe oala (tineti minte reactiile noastre cand parintii veneau sa mai traga cu urechea la discutiile pe care le aveam cu prietenii?) Intr-un cuvant, eu nu mai corespund trendului. Acum trendesetter este ea.

Si eu nu ma simt bine.

Nu ma simt bine pentru ca mai cred ca am ce povesti unor fete de 13 – 14 ani. Pentru ca stiu si eu cine e Justin Bieber si Rita Ora. Pentru ca nu lesin cand vad o pereche de blugi unde sunt mai multe gauri decat blugi. Pentru ca sunt inca tanara! Pentru ca am o experienta valoroasa despre care vreau sa ii vorbesc. Pentru ca stiu care sunt riscurile la care se expune si vreau sa o protejez. Si pentru ca vreau sa particip in viata copilului meu!

Dar nu. Ei au o alta parere. Si e normal. Pentru asta a fost creata adolescenta. Ca ei sa aiba o alta parere si sa si-o impuna cu orice pret. Important e ca adolescenta sa aiba o limita. La 30 de ani sa-i faci mamei obersvatie si sa te superi ca ea nu e asa cum vrei tu sa fie, e semn de infantilism.

Si a cata oara, multumesc Ilinca, ca mi-ai deschis ochii. Ca ma faci sa simt pe pielea mea acest dus rece, care se numeste maturizare.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 28