Părțile corpului

Cum verificarea compulsivă a rețelelor ne face mai grași

În ultimii câțiva ani am două preocupări majore ce țin de comportamenul și obiceiurile mele de viață – să-mi înving dependența de Social Media și de zahăr.

Procesul e lung și anevoios, ca orice schimbare de comportament, de altfel. Am perioade când rezultatele sunt remarcabile și perioade când recidivez. Atunci trebuie să mă adun și să încep de acolo de unde m-am împiedicat.

Acum, de exemplu, sunt la faza de recidivă – sub acoperirea stresului legat de Moldova Pride am început să mă înfrupt zilnic din ciocolate (cu zahăr), iar sub acoperirea jobului (printre care și Social Media Manager) m-am lipit strâns de Facebook și Instagram.*

Pride-ul s-a terminat și, fiind în proces de recuperare, am decis să revin, încetul cu încetul, la un mod de viață conștient și sănătos.

Azi, de Ziua Europeană Împotriva Obezitatății, am găsit un studiu minunat, despre legătura între mâncatul nesănătos și verificarea compulsivă a dispozitivelor mobile. Pe scurt – toate aceste mișcări de verificare și mutare de pe o rețea pe alta, pe care le credem mici, nevinovate și inofensive, declanșează, de fapt, unele procese în creier. Iar un proces în creier este deja ceva ce ne influnețează comportamentul.

Pe lung – un nou studiu** comun, condus de Rice University, Dartmouth College și The Ohio State University din SUA, spune că persoanele care își împrăștie deseori atenția între diferite forme de media digitale sunt mai predispuse spre surplus de greutate, sau chiar obezitate, și au un nivel de control de sine mai scăzut.

„Expunerea mare la telefoane, tablete și alte dispozitive mobile a fost una dintre cele mai semnificative schimbări din mediul nostru de viață în ultimile câteva decenii și aceasta s-a întâmplat în perioada în care și rata obezității a crescut în multe locuri”, spune cercetătorul principal,
Richard Lopez, Ph.D. „De aceea ne-am dorit să pornim această cercetare pentru a determina dacă există vreo legătură între obezitate și abuz de dispozitive digitale, mai ales în situația în care oamenii arată o tendință crescută de a se angaja în multitasking media.”

Multitasking-ul și reacția creierului la mâncare

Lopez, împreună cu echipa, a condus două studii asociate care au evaluat legătura dintre multitasking-ul media și obezitate. În primul, cercetătorii au lucrat cu 132 de patricipanți cu vârsta cuprinsă între 18 și 23 de ani.

Participanții au răspuns la întrebări dintr-un chestionar alcătuit cu scopul de a evalua cât timp aceștia sunt antrenați în multitasking și cât de ușor se abat – de exemplu, simt nevoia de a verifica mesajele din telefoane în timp ce conversează tet-a-tet cu cineva.

La această etapă, cercetătorii au descoperit că indivizii care au acumulat un punctaj înalt pentru multitasking media au un indice de masă corporală mai înalt și mai multă grăsime corporală decât participanții care au acumulat un punctaj mai mic.

În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au selectat 72 de participanți din studiul precedent, care au acceptat să treacă printr-o procedură de scanare a creierului care le va înregistra activitatea creierului, în timp ce vor privi o serie de imagini, inclusiv slide-uri cu mâncare nesănătosă.

Rezultatele scanării au dezvăluit că, atunci când au fost arătate fotografii cu mâncare nesănătoasă, persoanele cu un scor ridicat de multitasking media au arătat o activitate crescută în striatumul ventral și cortexul orbitofrontal, două regiuni ale creierului implicate în ciclul recompenselor, ambele jucând un rol important în dependențe și formarea obiceiurilor nesănătoase.

La această etapă, rezultatele sugerează doar corelația dintre obiceiurile de multitasking, nivelul de distractibilitate și riscul obezității. Cu toate acestea, Lopez și echipa cred că acestea subliniază faptul că felul în care ne raportăm la media digitale poate afecta procesele creierului nostru și, ca urmare, poate avea un impact asupra obiceiurilor și sănătății noastre.

*Cât am scris acest articol, doar o singură dată am verificat un mesaj din social media, argumentându-mi că e legat de lucru și ar putea fi o urgență. Desigur, nu a fost nicio urgență și era legat tangențial de lucru. Ceea ce și trebuia de dovedit. Urgențele, de obicei, vin prin apeluri telefonice. Demult m-am convins de asta.

** Rezultatele acestui studiu au apărut în revista Brain Imaging and Behavior.

Sursa: Medical News Today

Foto: ROBIN WORRALL /Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 4