Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Părțile corpului

Cupa mentsruală – ce? cum? cât?

Cupa menstruală este ultima mea îndrăgostire. Deși mi-au trebuit mai mult de 10 ani de la momentul în care am aflat de ea până în clipa în care am început să o folosesc, nu regret că i-am dat o șansă.

Ce este cupa menstruală?

Cupa menstruală este o alternativă pentru produsele de îngrijire menstruală cu care ne-am obișnuit – absorbantele și tampoanele.

Cupa menstruală este un recipient din silicon medical, în formă de clopoțel sau lalea, care se introduce în vagin în timpul menstruației. În cupa menstruală se colectează sângele menstrual. Sunt câteva tipuri de cupe menstruale, dar formele lor nu diferă esențial. Mai sunt deosebiri și la nivel de coloristică – pot fi găsite cupe roz sau albastre, majoritatea însă sunt transparente.

Care sunt beneficiile cupei menstruale?

Beneficii sunt multe:

  • Cupa menstruală absoarbe de trei ori mai mult lichid decât absorbantele și tampoanele.
  • Cupa menstruală poate fi ținută în interiorul vaginului până la 12 ore, în comparație cu absorbantele și tampoanele care trebuie schimbate la fiecare 4 ore. Aceasta permite evitarea înrijirilor în situații în care nu prea ai unde să o faci.
  • Cupa menstruală nu conține substanțe chimice, care ar putea dăuna florei vaginale.
  • Cupa menstruală este economă – poate fi folosită până la 10 ani, iar costul ei se răscumpără în mai puțin de un an.
  • Cupa menstruală este prietenoasă mediului, în comparație cu absorbantele și tampoanele, care nu sunt. Folosind-o, reducem considerabil deșeurile ce nu pot fi reutilizate.
  • Cupa menstruală este mai comodă decât tampoanele și absorbantele – nu cade, nu răspândește mirosuri, nu curge prin părți (doar dacă este introdusă greșit), nu se dezlipește, nu se vede prin haine.
  • Cupa menstruală reduce riscul șocului toxic (deomdată se cunoaște doar un caz), mai frecvent în cazul folosirii tampoanelor (deși, rar și acolo).
  • Cupa menstruală îți arată cât sânge, de fapt, pierzi la fiecare menstruație. Spoiler: cu mult mai puțin decât crezi.

Dar cum se face că această bunătate de metodă de îngrijire menstruală, comodă și economă a ajuns la noi abia acum?

Puțină istorie

Primele cupe au fost patentate în 1932 de către un grup de moașe, pe când primele cupe comerciale au fost patentate în 1937. Primul brand de cupe menstruale, pe atunci făcute din cauciuc, Tassaway, a apărut în 1960, dar nu a avut succes. În 1987 în SUA a apărut alt brand de cupe din cauciuc, The Keeper, primul care a devenit comercial viabil. Prima cupă de silicon a fost produsă în 2001 în Marea Britanie, Mooncup.

Până în 2010 cupa menstruală a fost o pțiune puțin populară. Deși lucrurile au început să se schimbe în ultimii ani, banii pe care îi investește industria tampoanelor și absorbantelor în publicitate sunt enormi, de aceea metodele alternative nu le pot face concurență, cu atât mai mult că profitul de la cupele menstruale este mai mic, din cauza că acestea se cumpără o dată la câțiva ani.

Cum alegem cupa menstruală?

Cupele menstruale vin în câteva dimensiuni, convențional: S, M, L și XL.

Când alegeți o cupă menstruală trebuie să țineți cont de faptul dacă ați născut sau nu, câte nașteri ați avut, ați născut natural sau prin cezariană, care e fluxul menstrual, vârsta (până sau după 30 de ani), particularități fiziologice (de exemplu, cum e situat uterul, tonusul mușchilor pelvieni etc).

Important!

  • Dacă aveți un canal vaginal scurt, cumpărați o cupă specială, ele există! Căutați low cervix model sau marca The FemmyCycle, produsă în Suedia, disponibilă pe Amazon.
  • Dacă aveți menstruație abundentă, căutați high capacity cups.

Personal: când mi-am cumpărat-o aveam doar două opțiuni: cupă pentru femei care nu au născut și cupă pentru femei care au născut. Am luat-o pe a doua și nu am greșit (asta în cazul în care vă sperie lista de criterii pentru a selecta cupa potrivită).

Adolescentele pot folosi cupa menstruală?

Multe mămici m-au înrebat dacă fetițele lor adolescente pot folosi cupa.

Pot.

Unele branduri de cupe sunt disponibile și în variantă „12 ani+”. Acestea sunt mai mici, mai scurte și mai elastice.

Dacă nu găsiți în descrierea cupei nimic legat de vârstă, vedeți cum stau lucrurile cu cea mai mică mărime disponibilă: cât de scurtă și elastică este.

Cum introducem cupa menstruală și cât o ținem?

Înainte de prima utilizare, cupa menstruală trebuie fiartă în jur de 5 minute. Între introducerile în timpul unei menstruații, e suficient doar spălarea cu apă și săpun. Următoarea fierbere se face la următoarea menstruație.

Cupa menstruală se introduce ca un tampon, doar că nu atât de adânc. Pentru o introduce mai ușor, relaxați mușchii pelvieni. Și încă ceva – cupa se introduce mai ușor când e udă.

Important!

Spălați mâinile cu săpun de fiecare dată când manevrați cu cupa menstruală!

Chiar dacă la început procesul pare anevoios, cu timpul o veți face din mers. Unicul test al introducerii reușite este confortul – dacă nu o simțiți, înseamnă că ați introdus-o corect; dacă simțiți un disconfort – ați introdus-o greșit. Scoteți-o și mai încercați.

O cupă menstruală introdusă corect nu se simte!

De obicei, prima folosire a cupei se recomandă să fie făcută acasă, pentru a avea posibilitatea de a corecta procesul, în caz de necesitate.

La fel, primele dăți e fain să aveți absorbante zilnice pentru orice scurgeri prin părți, în caz că nu ați introdus-o corect, iar fluxul e abundent.

Personal: mie mi-a ieșit să o introduc bine din prima, deci eșecurile nu sunt o normă.

Cupa menstruală poate fi ținută până la 12 ore. În zilele cu un flux mai abundent – 4 ore. Femeile care au flux abundent trebuie să o schimbe mai des sau să încerce o cupă cu o capacitate mare.

Cupa se scoate cel mai simplu stând în pirostrii. Trageți de tulpina ei sau, recomandabil, apucați cu degetele mare și arătător baza cupei – așa o veți scoate mai ușor, fără a avea impresia că trageți odată cu ea tot uterul.

Cât costă o cupă menstruală?

O cupă menstruală costă (orientativ) între 15 și 30 de euro.

Unde poate fi cumpărată cupa menstruală?

În țările europene și SUA ele pot fi găsite în magazine. În Moldova, probabil, cel mai ușor, e să le comanzi online. Ele se găsesc pe iHerb, Amazon, organicup.com etc. De asemenea, sunt dealeri care le comadă peste hotare și le vând la noi.

Personal: eu mi-am cumpărat cupa într-un magazin bio din Bergamo, Italia.

Cum stau lucrurile la noi cu cupa menstruală?

Citind pe site-urile americane despre cupă sau chiar pe instrucția cupei mele: „Dacă întâmpinați dificultăți în a folosi cupa menstruală, adresați-vă medicului dvs.” mă amuz de fiecare dată.

În Moldova medicii ginecologi sunt departe de a consulta pacientele în legătură cu utulizarea cupei menstruale.

Bunăoară, săptămâna trecută am oferit un scurt interviu despre cupă și reportera mi-a spus că până a găsit un medic deschis să vorbească (și informat) despre cupă, patru au refuzat-o, cu replica „Care cupă menstruală, dragă? La noi femeile nu au auzit de așa ceva”.

Dar asta acum. Peste ceva timp, vor răspunde altfel.

Important despre cupa menstruală

Dacă nu vă simțiți confortabil la gândul unei eventuale treceri la cupa menstruală sau dacă vă face din ochi, dar simțiți că nu sunteți pregătită, nu vă forțați. Chiar dacă toate prietenele au început să o folosească și citiți peste tot că e mai bine cu ea, dar nu vă puteți decide, e ok. Nu vă forțați.

_______________

Videouri utile

Foto: unsplash.com, medium.com, healthline.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: August, 10