Copii

Cutiutile

Am avut o saptamana de mama nu din cele mai usoare. Suparari mari, suparari mai mici, frustrari, intrebari, unele fara niciun raspuns, altele cu raspunsuri prea dureroase. Spovedanii, amintiri, discutii. Impacari. Sau incercari de impacare. Si toate acestea in tandem (daca aceasta, aparent, lupta, poate fi numita „tandem”) cu un ditamai om de 9, 5 ani. Ore in sir, petrecute tinandu-ne de mana si explicandu-ne nemultumirile, clipe de negocieri dupa usa inchisa, blocata cu un scaun, muzica la maxim, bocetele mele de om care duce pe umerii sai povara maturitatii si maternitatii, suportul neasteptat al barbatului, care, uneori devine ostaticul acestor situatii, pe care incearca sa le priveasca cu ochii unui om desprins de peisaj.

De multe ori discutam cu prietena mea despre diferentele care exista intre parintii nostri si noi, ca parinti. Despre cat de mult incercam sa negociem, sa explicam, sa comunicam, sa dezbatem cu copiii nostri si despre cum, fiind noi copii, discutia se petrecea dupa formula „scurt pe doi”. Cand noi nu aveam posibilitatea sa ne exprimam, de aceea ca nici nu ne da prin cap ca am putea-o face sau ca ei, parintii, ar avea timp sa ne asculte. Noi eram copii si asta era suficient.

Ei sunt copii. Si asta nu e suficient.

Eu imi vad copilul ca pe un om intreg. Cu care trebuie sa discut, sa-i aflu parerea, sa negociez, deoarece acest copil are propriile planuri si idei de cum ar vrea sa-si petreaca timplul sau cand trebuie sa-si faca temele. Om caruia trebuie sa-i explic de ce am luat in aceasta viata unele decizii, pe care mi le-am asumat si de care nu pot si nici nu sunt in stare sa ma dezic si de ce el, fiind acum logistic dependent de mine, trebuie sa le respecte, chiar daca nu este de acord cu ele.

O fiinta prin care trebuie sa cresc si ma maturizez. Pentru asta ne sunt dati copiii, o descoperire de-a mea mai recenta.

Fata mea imi ofera o terapie non-stop. Sesiuni intregi in care trebuie sa ma regandesc, sa ma redefinesc, sa-mi vad toate vulnerabilitatile pe care incercam, cu atata anevoie, sa le maschez. Ea imi scoate la suprafata toate complexele, imi pune cele mai incomode intrebari. Imi demostreaza, fara sa o faca, de fapt, cat de nerabdatoare sunt, lasatoare, rece, indiferenta.

Imi place sa urmaresc, parca iesita din coprul meu, cum evolueaza acest om, carui i-am fost, candva, casa. Cum isi formeaza pareri, gusturi. Cum isi descopera, la randul sau, caracterul, dorintele, talentele. Imi place sa o aud, din dormitor, cum canta la pian o melodie compusa de ea. Si cum imi explica mecanismul de compunere a unei melodii. Imi place cand imi citeste textele sale, in care surprind inspiratii de prin diverse carti de lectura pentru copii. Imi place ca se apuca de niste proiecte total neasteptate, desi, pe de alta parte, e un adevarat chin sa o convingi sa-si faca temele. Bunaoara, azi, in cateva ore a invatat alfabetul chirilic pentru a citi un text de Spiridon Vangheli, dintr-una din cartile copilariei mele. Iar acum, scrie cu litere chirilice de mana cronica acestei zile de duminica.

Imi place sa descopar in ea un om nou, care nu-mi seamana nici la chip, nici la port. Cu alte preocupari, cu alte viziuni, cu alte talente. Un om care stie sa descifereze sunete, sa adune note, sa amestece culori. Si sa iasa din cutiuta pe care i-au pregatit-o parintii. Din lipsa de inspiratie. Din lene. Din conformism.

Un copil iesit din cutiuta e imposibil sa-l aduni, sa-l strangi de prin toate partile in care s-a imprastiat, ca sa-l bagi inapoi in ea. Eu descopar. Lumea. Si pe mine, tinandu-ma de marginea cutiutei mele, indecisa, speriata. Sa sar din ea. Sau in ea.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: March, 21