Dragă redacție

Dacă ești divorțată, automat ești privită ca o femeie ușoară

Când o femeie din societatea moldovenească vrea să divorțeze, toată familia, rudele, prietenii, toată lumea încearcă să o convingă să nu o facă.

În primul rând, o fac din motivul că o femeie care își ia viața în mâini este incomodă, este mai curajoasă decât ceilalți, dar mai ales, pentru că o astfel de doamnă iese din trib. Iar familia din Republica Moldova este un trib, cu un leader auto-proclamat: tata.

Această femeie devine o mică revoluționară. Și, desigur, nu contează de ce divorțezi, mai ales dacă soțul nu te bate și nu e alcoolic. Dacă nu te bate și nu e alcoolic deja e foarte bine și tu te alinți. Trebuie sa trăiești pentru copii. Pentru părinți. Pentru oricine, dar niciodată nu îndrăzni să trăiești pentru tine. Păcat mare!

Când hotărăști să divorțezi toată lumea iți spune cât e de dificil singură cu copii, cui trebuiești tu cu copii, dar mai ales, cui trebuiesc copiii tăi. Și niciun cuvânt de încurajare. Niciunul! Nici de la stat, nici de la apropiați, nici de la societate. Și încă un detaliu: femeile divorțate sunt privite ca curve. Dacă ești divorțată, automat ești privită ca o femeie ușoară. Și o pradă ușoară pentru tot felul de manipulatori.

Referitor la „cui trebuiești tu divorțată cu copii” este și un pic de adevăr în asta. Toți bărbații liberi pe care îi ai în anturaj, fără sa îi întrebi, când află că divorțezi iți încep a povesti cât de minunată ești, însă ai nevoie de un „altfel de bărbat”, numai nu de el. Și realizezi ca bărbații din jurul tău nu te percep ca pe o eventuală parteneră. Să ajungă cu tine în pat – da, altceva – nu! Pentru că femeia divorțată cu copii după ea este incomodă, pentru că nu se încadrează în programul lor de viață, pentru că indiferent cât de frumoasă, deșteaptă, sexy, afirmată nu ar fi ea, este divorțată, iar asta e un mare minus. Ca un produs de mâna a doua.

Dacă nu ai putere, influență și bani mai sus de mediu, maxim la ce poți pretinde este vreun nene chel și cu burtică, cu minim o duzină de ani mai mare. La bărbați care nu au trecut prin divorț și fără copii, nici nu îndrăzni să visezi. Pentru că ar fi o mare tragedie și necaz pentru familia „flăcăului” ca acesta să se lege cu o divorțată. Ce rușine!

Dacă fostul nu te ajută cu bani și cu copiii, e problema ta, că de, tu ai căutat divorț… Și nu ai cui te plânge.

Cu un mare regret constat faptul că în societatea noastră pseudo-creștină, pseudo-tolerantă și pseudo-democrată, femeile divorțate sunt o categorie aparte de ființe, ele sunt cu „defect”. Domnilor și doamnelor, de divorț nimeni nu este asigurat. Nu trăim în secolul 15. Dacă doi oameni nu se simt bine împreună, ei au dreptul la un divorț normal, pașnic și la integritate psihică și morală. Dar mai ales, au dreptul la fericire și viață după divorț. Și în asta nu este nimic tragic sau rușinos.

Altă întrebare sunt copiii, care, cum au fost concepuți de o femeie și un bărbat, și crescuți trebuie tot de aceștia doi. Nu doar de mama. Acest lucru trebuie sa devină ceva normal în anul 2017. Că nu vei ajunge mâine singură, cu copii în poală, chiar tu, cea care judeci și arăți cu degetul astăzi la femeile singure, nimeni nu iți poate garanta. Sau tu, flăcăul cel falnic, care „niciodată” nu te-ai căsători cu o femeie divorțată cu copii, maxim în câțiva ani poți ajunge în tagma „divorțaților”.

Divorțul nu este o crimă și nu trebuie sa trăiești de dragul copiilor. Copiii au nevoie, în primul rând, de o mamă fericită, echilibrată, pentru a crește și ei, la rândul lor, echilibrați. Demult e timpul ca femeia divorțată și divorțul să fie privite ca ceva normal, parte a vieții. Într-un divorț niciodată nu e vinovat unul.

Țineți minte: Nimeni nu pleacă de la bine!

 

Text: Aivil

Imagine: Marco Ceschi

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: March, 21