Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Dragă redacție

Daca nu ai libertate, o poti obtine

Femeile nu au dreptul la cuvant in familia noastra, ca, de fapt, in intreaga societate moldoveneasca. E doar un mit ca ele au acest drept.

Femeile simple abia acum incep a prinde la curaj, incetul cu incetul, exact ca atunci cand faci primii pasi. Femeile nu au dreptul la replica, la libera alegere. Tu esti impusa practic sa faci ce asteapta de la tine parintii, familia, societatea, sa intri in standarde. Daca nu o faci, esti blamata, criticata, pentru elementarul fapt ca ai indraznit sa ai o parere diferita, sa gandesti altfel, sa procedezi altfel, sa iesi din tipar.

Femeile noastre au drepturi doar la televizor, cand se dau bani din afara pentru anumite proiecte pentru drepturile femeilor si in campania electorala. Atat. In rest, nu.

Nu stiu de unde vine asta, probabil in, primul rand din educatie, din religie si din societate. A fost comod mii de ani ca femeia sa fie comoda, umila, supusa. Femeia este educata ca trebuie sa depinda de barbat, financiar, emotional, in tot felul. Eu cred ca intr-o relatie partenerii trebuie sa fie egali, sa se iubeasca si sa se respecte, sa fie impreuna din placere, nu din necesitate sau de ochii lumii. Fetele noastre de mici cresc cu asemenea povesti: ca o sa vina printul si o sa le rezolve toate intrebarile. O femeie libera deranjeaza, pentru ca ea spune ce crede si face ce vrea, chiar daca asta iese din tipar. Iar femeile care indraznesc sa iasa din tipar, sunt niste revolutionare. Traiasca revolutionarele!

Femeia nu este privita ca partener intr-o casnicie, ci ca persoana care „trebuie”. Ea are o multime de obligatii si foarte putine drepturi. Obligatia de a creste copiii si a-i educa, ca ea doar e mama. Obligatia de a intretine casa, de a gati, de a servi, de a fi frumoasa, fidela, educata, de a, de a, de a. Femeile din fasa sunt educate ca misiunea lor pe pamant si scopul primordial este sa se marite, sa nasca copii, sa fie gospodine, sa rabde si sa inchida gura. Toata copilaria si adolescenta li se vorbeste despre asta.

Sa ma ințelegeti corect, eu sunt pentru casnicie, dar sunt si pentru libertatea femeii, indiferent in casnicie sau in afara acesteea. Femeile au acelasi drept la cuvant si la restul, ca si barbatii. Libertatea sa decida ea singura ce vrea sa faca, cu cine vrea sa traiasca si cum vrea sa traiasca, ce job sa aiba, cum sa-si vopseasca parul si cum sa se imbrace. Dar sa nu traiasca cum i se impune,si din necesitate. Putine din femeile noastre cunosc despre independenta financiara, despre cariera, despre descoperirea de sine sau dezvoltare personala. Toata viata lor e legata de sot si maritat, si ce „trebuie”. Iar daca sotul dispare, dispare si intreaga ei viata. De obicei, femeile nu stiu ce sa faca dupa divort, daca ajung in acest punct. Pentru ca ele nu au fost educate sa fie autosuficiente.

Daca nu ai libertate, o poti obtine. Poti incepe cu pasi mici, in primul rand, cu ideea fixa ca se poate. Totusi, totul porneste din creier. Ca poti deveni, in primul rand, independenta financiar. De la independenta financiara pornesc multe.

Pe langa casa, sot si copii, investeste in tine, in cariera ta, in dezvoltarea ta, in independenta ta financiara, in micile tale placeri. Indrazneste sa vorbesti, sa spui ce crezi. Sa ai propria opinie, propria pozitie. Viata ta e una si tu esti unica. Si esti minunata! Nu puneti toate oule intr-un cos. A venit timpul sa ne descoperim vocea si sa fim auzite. Indrazneste, femeie! Ai reusit sa trece peste atatea si sa ramai in picioare, o poti face si pe asta!

Text: L.

Foto: Jade/Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 30