Când copiii dorm

De ce înșală femeile?

“E fățărnicie curată să spui că îți iubești soțul, să demonstrezi public devotament și, în același timp, să îl înșeli!” Soțul meu comentează foarte iritat relațiile extraconjugale a cunoștințelor noastre comune, ori de câte ori află din întâplare despre una. El află foarte rar asemenea noutăți, chiar dacă noi nu avem printre prieteni cupluri căsătorite, în care cel puțin unul să nu înșele.

 

Eu îl protejez de vești care îi strică percepția despre lumea ideală în care trăiește și mă protejez de discursurile lui emoționante, atât de rupte de realitate.

 

Vorbeam despre prietena mea Ana. Ana e femeia căreia îi poți număra anii de căsătorie după vărsta copiilor. Cel mai mare are deja 14 ani. Ea pare să fi împlinit proaspăt 30 de ani. Ana are un salariu la fel de bun ca al soțului, dar nu asta se vede în primul rând. Ce se vede peste gard este că Ana e gospodină. Gospodină din aia care calcă în fiecare sâmbătă și gătește desert sofisticat în fiecare duminică. Cât de gospodină e Ana se vede în albul imaculat al hainelor barbaților ei, pe burțile rotunjoare și obrăjorii lor rumeni. Ana e femeia pe care orice mama trecută de 50 ar da-o ca exemplu pentru nora sa. Poate de asta soțul meu a reacționat atât de aprins la vestea că Ana are amant.

 

Ei, dar Ana nu are amant. Ana are amanți. Cât de mulți, depinde de noroc. Ea este în căutare veșnică de fluturi în stomac. Mie îmi spune că asta o motivează. Atunci când are un partener nou este mai inspirată, mai eficientă la muncă, mai mulțumită de sine, mai creativă. Și eu o înțeleg perfect.

 

Regula principală în alegerea amicilor este să nu fie căsătoriți. O altă regulă este să fie cucerită printr-o frază originală. Deci ea nu o să se culce cu orice derbedeu care îi spune că are ochi frumoși. Are nevoie de un ritual cu aluzii inteligente, dar nu prea de lungă durată. “Dacă întizi prea mul timpul”, îmi explica ea, “risti sa auzi vreo prostie care îți taie pofta de sex”. Totul trebuie să se înceapă și să se încheie cât mai repede. Relațiile astea durează o săptămână, maxim două, apoi Ana devine iar soție devotată până îi apare o nouă pofta să se joace.

 

Când am cunoscut-o pe Ana mai aproape, cu tot cu poveștile ei picante, am înțeles de ce eu nu am avut vreodată un amant. Nu e vorba de sfințenia mea. Pur și simplu, niciodată nu am putut lua decizii atât de repede. Eu am nevoie să petrec luni întregi alături de un om ca să îmi provoace interes. O fi din cauza miopiei mele, dar până nu vine cineva să vorbească cu mine, există șanse foarte mici să-l observ. Apoi, de la interes până la atracție sexuală mai durează câteva săptămâni. Apoi, urmează o perioadă îndelungată de analize, dubii și autoflagelare. În jumătate de an reușim să ne plictisim bine unul de altul fără a depune eforturi suplimentare pentru sex. În toată perioada asta eu trăiesc cu frământări și meditații asupra iubirii interzise și mintea mea adesea e cu totul în alt pat decât cel în care obișnuiesc să dorm. Și gândurile astea mă chinuie și inevitabil îl chinuie și pe el, pentru că el primește mai puțină atenție și inconștientul meu îl transformă în dușman, care stă în calea unei povești de dragoste… ori a unei banale partide de sex. Totuși toată situația asta, în jumătate de an, capătă conotație dramatică.

 

De ceva timp merg la niște cursuri, unde mi-a atras atenția un tip. Nu e deloc atractiv fizic, nu pare sa fie foarte inteligent, dar nu pot ști sigur pentru că tace mereu. Habar nu am cu ce se ocupă, ceva îmi spune totuși că lucrează fie paznic în vreo rețea de magazine, fie chelner. Mă sperie gândul că omul ăsta, cu puțin efort, s-ar putea pomeni în același pat cu mine – așa fără merite deosebite ori statut social. Habar nu am cum să explic atracția asta sexuală, de aceea sunt foarte rece, iar uneori răutăcioasă cu el. Îi sufoc imediat orice inițiativă de a se apropia de mine. Asta, însă,nu-l scoate din capul meu. Aștept să-l revăd. Îl caut cu privirea în mulțime. Și, uite așa, o banală atracție sexuală începe a căpăta forme spirituale în gândurile și textele mele. Tipul mi-a dat peste cap toată lista motivelor din care lumea înșeală.

 

Soțul meu este net superior la toate capitolele. Este foarte simpatic, în ultima perioadă are un corp ideal sculptat. Este influent, câștigă decent, este foarte bun în pat și un interlocutor excelent. Eu nu prea am ce-i reproșa. Mai mult, îl iubesc și este foarte atractiv sexual pentru mine. Credeam că acum nu mă mai poate cuceri decât o privire din asta înnebunită după mine. O privire care să mă facă să mă simt deosebit de frumoasă și senzuală. O privire care, să fim sinceri, s-a cam stins în 12 ani de căsnicie. Dar hamalul, chelnerul… ce o fi fiind, nu m-a privit așa niciodată. E timid și complexat. Atunci ce caută, mama naibii, în capul meu? “Dacă te culcai săptămâna trecută cu el, săptămâna asta nici nu ți-l mai aminteai”- îmi arunca sarcastic rețeta, Ana. -Dar cum rămâne cu promisiunile, cu devotamentul, cu dragostea veșnică? “Femeie!” Ana știe să-i dea acestui cuvânt un sens la fel de profund, indiferent dacă îl spune cu admirație ori dispreț. Iar eu știu că fățărnicea Anei nu se deosebește deloc de fățărnicia mea. Ana este cel puțin sinceră cu ea.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: January, 18