Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Social

De ce n-as mai face studii superioare in Moldova

Saptamana trecuta, la sfarsitul orelor pe care le predau la Scoala de Televiziune, mi-am intrebat elevele ce studii vor sa faca cand vor absolvi liceul. Dupa ce mi-au raspuns, m-au intrebat, la randul lor, ce-as fi ales eu, daca m-as putea intoarce in timp.

Le-am spus ca eu studii universitare in Moldova nu as fi facut, daca aveam atunci, la 17 ani, mintea pe care o am acum. Si, mai ales, daca aveam posibilitatile pe care le au tinerii azi.

Sa faci studii superioare in Moldova este o pierdere de timp. Si nu ma tem sa o spun. Mai mult, mersul la universitate, oriunde in lume, devine din ce in ce mai inutil.  Odata cu dezvoltarea roboticii, chiar si medicina va deveni tot mai putin „populata” de oameni.

Le-am mai spus fetelor ca, daca as absolvi la anul liceul, nu m-as grabi sa ma inscriu la facultate, ci as calatori timp de un an, as acumula experiente noi, as cunoaste oameni noi, as trai din plin, asa cum numai un om tanar, plin de planuri si sperante, poate trai. As face toate aceastea pentru a ma descoperi si a intelege cum vreau sa fie viata mea in urmatorii ani si doar dupa as decide incotro vreau sa merg si ce studii sa fac.

Le-am spus anume de „urmatorii ani” si nu de toata viata, care se presupune ca ar incepe deodata dupa facultate. Noi deja traim mai multe vieti, trecem prin mai multe profesii, tari, familii, decat o faceau parintii nostri. Si asta e normal. Mai mult, in viitor se asteapta ca un om va schimba in medie 8 profesii pe parcursul intregii vieti si ca la 60 de ani va studia din nou, pentru a-si schimba inca o data traiectoria.

Sa traiesti acum e poate mai interesant ca niciodata. Sunt atatea posibilitati de a invata, sunt atatea cursuri online gratuite sau la sume modice, unele oferite de universitati de prestigiu. Sunt atatea biblioteci online cu acces gratuit pentru toti; arhive cu acces deschis si gratuit. Acum poti vizita virtual marile muzee ale lumii, poti participa la conferinte, fara a iesi din casa, poti privi filme din cinemateca de aur a tuturor timpurilor. Acum poti orice. Trebuie doar sa vrei.

Si in toata aceasta abundenta, care, in mare parte, e gratuita sau destul de accesibila, nu vad de ce as cheltui bani, timp si energie, ca sa urmez o universitate in Moldova unde, deseori, va trebui sa ascult profesori cu viziuni invechite, care citesc aceleasi conspecte ani la rand, care nu suporta sa fie criticati, care discrimineaza studentii pe baza de gen sau etnie, care nu stiu sa dezbata o tema sau care au o cultura generala mai joasa decat a unor studenti.

Sistemul nostru de studii universitare este o fosila, pe de o parte, si un business foarte profitabil pentru rectori, pe de alta parte, iar studentii in lipsa de viziune, sustinere a parintilor, de atitudine mai deschisa fata de viata, de curaj si incredere in fortele proprii, de interes si dorinta de a face ceva, devin vaci de muls.

Intr-o tara, in care pentru joburi simple, cum ar fi cele de secretariat sau de lucrul cu clientii in magazine specializate, se cer studii superioare, universitatile au devenit un fel de locuri prin care fostii elevi trec pentru ca au auzit ca asa trebuie sau pentru ca asa vor parintii lor. Valoarea studiilor care se fac la universitati a devenit foarte dubioasa. Si, uneori, am impresia, ca unor profesori le convine aceasta stare de lucruri – un student dezinteresat nu va cere calitate pentru timpul si banii investiti, el va trece prin universitate, ca apa prin tevele sparte, iar pentru a-si acoperi gaurile, va plati. Si toata lumea va fi fericita.

Chiar daca speranta de viata anuntata pentru copiii nascuti dupa anul 2000 este una care trece de 100 de ani si te-ai gandi ca 3 ani de ros fundul blugilor pe scaunele universitatilor moldovenesti nu e mare treaba, draga parinte, ar trebui sa te gandesti de doua ori, sa citesti despre ce ne asteapta in viitor, sa calculezi toate posibilotatile, si doar atunci sa incepi sa faci lobby pentru studiile universitare, in general, si studiile universitarea in Moldova, in particular, apoi – pentru o anumita universitate si o anumita specialitate. Vorba ceea, tot patitu-i priceput. Sau, cel putin, ar trebui sa fie priceput.

Si ca sa nu fiu invinuita de negativism si scuopat in fantana din care am baut, am sa inchei pe o nota aproape ca pozitiva: cine stie ce sa ne aduca viitorul? Poate in cativa ani univesritatile noastre vor inflori ca trandafirii dupa o ploaie de vara si isi vor deschide usile noilor viziuni si tehnologii? Pana atunci, insa, va las sa admirati instalatia artistica anuala „Fata invatamantului superior moldovenesc” de la ASEM. Academia se pregateste de noul an de studii.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: July, 4