Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Dragă redacție

De ce pentru unele femei este o rușine să fie ajutate?

Unul din semnificațiile cuvântului ,,solidaritate” este sentimentul care determină oamenii să-și acorde ajutor reciproc.

Eu nu am să povestesc de câte ori cineva din femeile pe care le cunosc: prietene, rude, colege m-au ajutat în momentele în care aveam nevoie.

Eu cred în solidaritatea dintre femei și nici nu înțeleg cum pot apărea discuții la acest capitol…

Aș vrea să vă cer părerea referitor la alt aspect al solidarității, atunci când buna intenție a cuiva de a acorda ajutor este interpretată negativ de către persoana pe care dorim să o ajutăm.


De exemplu, fiind în concediu de maternitate, ieșeam zilnic în curtea blocului cu copilul la plimbare, unde am cunoscut altă mămică cu o fetiță de aceeași vârstă ca și fiul meu. Timp de câteva săptămâni, în fiecare zi, ea se plângea că nu are ajutor de la nimeni, fetița e capricioasă, veșnic plânge că vrea afară, ea nu reușește să facă nimic, soțul vine seara de la serviciu și strigă la ea că nu a facut curățenie și mâncare, este disperată și nu știe ce să facă.

Eu, știind cât înseamnă pentru o mămică cu copilaș de 1 an să aibă 2-3 ore în care să nu fie trasă de fustă și să nu audă plânsete, i-am propus să stau cu fetița și ea sa aiba timp să-și facă treburile prin casă sau să se odihnească.

Ea s-a uitat la mine și m-a întrebat pe un ton indignat: „Crezi că sunt o mamă și gospodină atât de rea, că singură nu mă isprăvesc?!”

Această replică a ei mi-a amintit imediat de alt caz, când o prietenă se afla într-o stare de depresie/stres/epuizare, numiți-o cum doriți, din acest motiv a neglijat treburile casnice, fapt care o indispunea cel mai mult, adică dezordinea din jur și neputința ei de a menține curațenia în casă. Când împreună cu altă prietenă ne-am oferit să venim o zi să facem o curățenie generală în casă, zicându-i că pe urmă îi va fi mai ușor să mențină ordinea și se va simți mai ușurată, ea a spus că în așa mod noi nu o ajutăm, dar îi confirmăm ceea ce crede despre dânsa – că este o incapabilă și nu știe cum să gestioneze casa și familia.

În ambele situații eu nu am găsit cuvinte pentru a replica și a le explica că, de fapt, am vrut să le ajut și în nicun fel să le ofensez cumva.

Întrebarea mea este urmatoarea: de ce pentru unele femei este o rușine să fie ajutate? De ce noi, femeile, deși suntem gata oricând să ajutăm pe cineva, nu cerem ajutor atunci când avem nevoie?

Text: Anonim

Foto: Becca Tapert/Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: September, 21