Lecturi

„Dear Life” de Alice Munro

Alice Munro este o scriitoare din Canada si cistigatoarea Premiului Nobel pentru Literatura in 2013.  Ea scrie povestiri scrute de 45 de ani deja.  Autoarea are 82 de ani si spune ca Dear Life este ultima ei carte.

Desi nu sint amatoare a povestirilor scrute, in general (am incercat sa le citesc in trecut, dar nu imi aduc asa satisfactie ca un roman, fie el fictiune, ori non-fictiune), am vrut sa citesc macar o carte scrisa de Alice Munro, deoarece Canada e noua mea casa de mai multi ani si pentru ca e unica scriitoare din aceasta tara care a luat Premiul Nobel. Dar, recunosc, cu mare greu am reusit sa citesc Dear Life pina la final. Ori povestirile scrute nu sint pentru mine, ori pentru ca stilul si modalitatea de a scrie a autoarei nu au fost pe intelesul meu. Alice Munro este asemanata cu Cehov de criticii literari, dar eu, sincer, nu am vazut asemanarea si pe Cehov il ador.

 

Deseori in povestirile din aceasta carte, autoarea se focuseaza pe acel moment important din viata, care, fara sa ne dam seama, ne poate schimba complet cursul vietii. Ea exploreaza dragostea, batrinetea, maternitatea, adulterul, moartea. Ultimele 4 povestiri au un caracter semi-autobiografic si acestea mi-au placut mie mai mult.

 

Actiunile din carte au loc de multe ori in diferite localitati din Ontario si a fost interesant pentru mine sa citesc despre locurile prin care mai trec si eu din cind in cind.

 

In general, cartile lui Alice Munro au recenzii bune si ea este apreciata in lumea literaturii, dar eu asa si nu am reusit sa ii inteleg stilul, poate prea simplu si modern pentru mine sau poate nu am citit eu cartea la momentul protrivit din viata mea.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 28