Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Din viață

Despre bani si diorgaiala

Intr-o tara in care furtul e politica de stat, unde datul banilor in plic, din mana in mana, din mana in buzunar, din mana in cartela medicala, pasaport, unde atitudinea fata de copiii din gradinita si scoala e deseori direct proportionala cu contributia neformala a parintilor, iar fata de pacienti – cu contributia familiei, unde nasii si invitatii la nunta se aleg dupa marimea buzunarului lor, unde filosofia majoritatii este ne invartim si noi si mutcile, omul de rand inca se simte jignit cand alt om de rand indrazneste sa castige bani in mod deschis.

Omul de rand este indignat ca altcineva s-a gandit sa porneasca o activitate care, cu timpul, i-ar aduce un venit. Omul de rand se considera furat, amagit, dus de nas. Pe el mai putin il deranjeaza milionarii care nu platesc impozite, deputatii care nu se intelege din ce salariu duc o viata de lux, nu, pe el cel mai tare il deranjeaza cetateanul care a decis ca el poate face altceva. Ceva mai mult, ceva ce-i place. Ceva ce poate sa-i aduca venit intr-un alt mod decat un salariu de angajat.

Cum? Vrei bani din ceea ce-ti place sa faci? Pai, daca iti place sa scrii, de ce sa vrei bani pentru asta? Daca iti place sa programezi, de ce sa vrei bani pentru asta? Daca iti place psihologia si vrei sa juti oamenii, de ce sa vrei bani pentru asta? Or, munca trebuie sa fie neplacuta, nesuferita, iar salariul de la sfarsitul lunii o mangaiere pentru toata nefericirea la care ne supunem zi de azi.

Culmea este ca omul de rand tot vrea bani. El viseaza bani. Se gandesti la bani zi si noapte. Lui nu-i ajung niciodata bani. El vrea o alta viata. El vrea vacante all inclusive. El vrea masina sau alta masina. El vrea abonament la fitness, pentru ca deja a vazut ca are probleme de greutate si nici nu mai arata foarte fresh. El vrea o viata normala, in care sa nu fie nevoit sa taraie fiecare sfarsit de luna, ca pe-o povara pe umerii plini de saruri.

Si ce face omul nostru de rand? Corect. Ii critica pe cei care tot vor all inclusive anul imprejur, care vor sa fie supli, iar pielea sa le straluceasca si cu aceasta ocazie au miscat un deget.

Da, lor tot le-a fost rusine la inceput. Si unora le este in fiecare zi rusine. Pentru ca asa am fost noi educati – sa castigi bani in afara unei activitati reglementate de un sef, care sta intr-un birou, nu este comme il faut. Numai spekuleantii si bisnitarii se ocupa cu asta. Si e mare rusine sa fii spekuleant si bisnitar.

Sa fie toti la fel. Toti saraci si nenorociti. Toti sa se planga si sa se uite peste gard, la europeni, rusi, arabi, cum aceia din bani mosteniti, bani din petrol, bani din gaz, bani din diamante si nichel, traiesc bine si se pot duce la Courchavel, la schiat, sau la Milano, la shopping. Noi insa nu putem asa. Mititeii de noi. N-avem nici mosteniri, nici petrol, nici gaz, nici pietre scumpe, nici metale pretioase. Atunci hai si ne-om aseza in fata televizorului si-om privi Bitva extrasensov si ii vom critica pe cei care vor sa traiasca altfel. Pentru ca, ori un milion, ori nimic.

Principalu, nu va diorgaiti si beti ceai. Si daca vedeti pe cineva ca se dioragieste, dati-i una peste cap. N-are ce se diorgai.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: August, 3