Copii

Despre dragostea explicata involuntar copiilor nostri

Azi vom vorbi despre dragoste si toleranta. Despre corectitudinea sentimentelor. Despre valori si gardienii bunului simt.

Azi vom vorbi despre viitorul nostru, care nu va fi atat de luminos cum ne place sa o credem. Si nu va fi luminos tot din cauza noastra, care, traind la umbra o viata intreaga, nu mai stim cum sa lasam lumina sa ajunga la crengile tinere.

Aseara, in ajun de sarbatoarea inimioarelor, pisoiasilor, trandafirilor rosii, ursuletilor si altor chitibusuri care alcatuiesc colorata viata a celor mai tineri decat noi, in casa era mare forfota. Origami, inimioare, felicitari, jucarii de plus, intrebari chinuitoare “Cui sa-i mai dau o felicitare?”

Lista nu era mare. Din aceasta erau exclusi toti baietii din clasa. Deoarece e rusine sa daruiesti unui baiat o inimioara. Si daca toti vor crede ca il iubesti? In lista ramase cateva nume de fetite.

Fetele pot sa-si faca declaratii, confidente, se pot imbratisa, saruta, darui mici atentii. Baietii nu pot. E rusine. Asa le-a spus o doamna invatatoare. Ca e rusine ca un baiat sa ofere altui baiat o felicitare de Sf. Valentin. De ce e rusine, nu a fost clar. Copiii, insa, si-au luat lectia.

La 9 ani ei deja stiu ca in dragoste sunt reguli. Si nu doar in dragoste, ci si in relatiile dintre oameni in genere. Ca e bine sa le mentii pe unele, in timp ce pe altele trebuie sa le ascunzi sau sa le dai uitarii. Ca trebuie sa fii atent pe cine si cum iubesti. Ca un baiat nu trebuie sa fie sensibil sau sentimental. Ca e o rusine, fiind baiat, sa vrei sa-ti demostrezi afectiunea fata de alt baiat. Indiferent de natura ei.

Noi din start punem etichete. Inhibam copiii. Daca nu acasa, atunci in strada. La scoala. In discutiile noastre cu prietenii la care cei mici sunt prezenti.

Pentru dragoste exista o anumita varsta. Nu oricine poate fi iubit. Cine sunt parintii lui/ei? Aaaa, Ionica, cel care invata cel mai rau in clasa? Alinuta e atat de draguta, nu-ti place de ea? Evelina? Cea la care maica-sa vine cu fusta scurta la adunarile de parinti? Nu te suna nicio fata/n-ai invitat acasa nicio fata, e ceva la mijloc?

Intrebari cu raspunsuri deja incorporate. Sentinte. Rani. Neintelegeri. Neiubire.

*Acest articol a aprut pe perfecte.md

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 19