Femei

Despre femeia din viața mea

Ați încercat vreodată să vorbiți cu o femeie mai în vârstă, nu cu o babă, ca atunci când vrem sa ne confirmăm tinerețea și frumusețea noastră. Cu o femeie mai în vârstă pur și simplu, pe care s-o ascultați cu admirație, să luați aminte cu înțelepciune, încât să n-ai răbdare să îmbătrânești mai repede, cât n-ar suna de aiurea vorba asta.

 

Bunica mea are 79 de ani și pentru mine om mai înțelept și mai demn nu există pe lumea asta. Îi port numele, îi semăn chiar și la aspect fizic, probabil asta m-a făcut să mă apropii foarte mult de ea. În copilărie mă țineam tot timpul de fusta ei. Cântam în corul bisericesc împreună, dormeam împreuna, primăvara puneam fasole împreună: “Câte doua, câte trei”, parcă o aud și acum…

 

Apoi au venit anii de liceu, de facultate si eu am plecat de acasa, O vedeam tot mai rar, dar știam că e prezentă și mă urmărește peste tot. Atunci când o înlocuia pe mama (care era plecata peste hotare) la ședințele parinților, atunci când nu mai înceta să-mi pună în fiecare săptămână câte 20 de lei, înfofoliți într-o bucată de gazetă, la fundul genții cu merinde trimisă de mama. Îmi trimite si acum de ziua mea, in fiecare an câte 300 de lei, chiar dacă am insistat că nu e nevoie.

 

O întreb, când vreau să merg la ea ce să-i duc bunișor din oraș, și tot timpul are un singur răspuns: “Caută-ți de treabă, că eu am de toate și nu mi-i poftă de nimic”. Grijile și treburile casei îi fură pofta de mâncare și vorba mamei: “Nu știu cu ce trăiește femeia asta”.

 

Într-o zi, dupa Blajini, stând amândouă la soare, pe prispa casei, se uită la mine și-mi zice:

 

– Ia hai cu mine pân’ în casa cei mare…

 

“Casa ce-i mare” pentru mine e sipețelul magic al bunicii. Acolo tot timpul se găsește ceva tare interesant cu povești luuuungi cît zilele de vară.

 

– Hai! Fac eu nerăbdătoare.

 

Ajunse acolo, raman înmărmurită. Toate lucrurile pe care le știam aranjate cu grijă, stau pe jos, scoase din mobilă, de pe polițe, din dulapuri. Îmi pun măinile în cap:

 

– Da ce-a fost aicea mâcuță?

 

– Iaca, m-am apucat să le desprăfuiesc și nu-i de chip să le pun la loc. Mă duc s-aduc un lighinaș cu apă și li-om pune amândouă înapoi.

 

Acu-i, acu. Iată acum o să văd eu toate câte le are bunica adunate. Toa-te!

 

Și începem…

 

Seturi de pahare – o sută. “Mi le-o cumpărat tăt’cuța când am cununat. Na, mi-a zis, să le ai pe-ale tale, să nu umbli cu cerutu’ prin sat”. Seturi de furculițe – o sută. Seturi de cești, ulcioare și farfurii cât pentru o nuntă de o suta de perechi. “Aestea-s mai bunișoare, punele acolo, aestea-s mai “prostâe”, pune-le dincolo”. Și tot așa până ajungem la cliturile de prosoape, pături și batiste. Îmi întinde un clit de camăși de noapte pentru femei: “Aestea să le dați la femeile care m-or scălda când oi muri…”

 

– Mâcuța, eu te rog, nu’ncepe!

 

– Cum să nu’ncep. Eu nu-s veșnică. Totdeauna ca-m să mor odata și o data. Da voi să nu vă temeți. S-aveți grijă de măta și să n-o lasați singură. Iaca eu amuș îți spun ție, ce și cum să faceți.

 

Bunica era de neoprit. Mi-a turuit toate dările și pomenele și pe tot ce punea mâna ca să mi le de-a să i le aranjez pe polițe, avea destinație exactă. Eu n-am putut să le rețin pe toate și ma necăjesc că nu știu de ce m-a ales pe mine să mă facă responsabilă de pomenele ei adunate aproape o viață. Mă simt mică și neputiincioasă, e o povara ce ma depășește…

 

Un lucru mi-a ramas în cap și-mi zvâcnește în tâmplă când ajung în poarta bunicii.

 

– Vezi șalinca asta cu franjuri? Daco-i muri iarna și o fi frig să mi-o puneți frumos pe umeri și să mă gătiți frumoasă, că bărbatul meu o murit de tânăr și era tare frumos, da eu de-am îs bătrână și urâtă și să nu-l sperii când ni-om întâlni…

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: June, 6