Din viață

Despre inceputurile de barbati si femei cu Angela Stafii

foto: din arhiva personala a Angelei Stafii/studio Codobelc

Angela Stafii este femeia pe care as asculta-o ore in sir. Mai mult decat atat, pe care as lua-o la mine acasa si as lasa-o sa vorbeasca, sa ma intrebe, sa ma descoase. Angela este filosof practician si ii place sa puna intrebari care te fac sa gandesti si te ajuta sa ajungi acolo unde trebuie. Va imaginati bucuria mea, cand intrebata daca ar putea, ar vrea, sa scrie pentru teotitude.com, ea mi-a raspuns cu un simplu: „Da”!

Angela Stafii are si un blog plin de intelepciune.

Sa ai in casa o adolescenta este ca si cum ti-ai fi instalat de una singura o bomba cu efect neasteptat. Surprizele nu inceteaza sa apara. Dar cea mai serioasa este intalnirea cu tine insati, pe cand aveai 13 ani.

La inceput, cand copilul apare, instinctul matern isi face treaba. Esti plina de emotii, esti intr-o lume care te protejeaza pe tine si pe mogaldeata dulce din bratele tale. Acolo te intalnesti cu tine altfel. Cu tine, cea din viitor. Chiar daca este greu, viitorul e mai simplu de acceptat si apoi de trait.

Atunci, insa, cand copilul tau se transforma intr-un adolescent – intalnirea cu trecutul tau este inevitabila. Si adeseori, tocmai aceste momente sunt cele mai dureroase si pline de surprize. Dar si cele mai importante. Pentru ca anume intalnirea cu adolescenta din tine te invata sa fii femeie.

Spuneam de multe ori ca invatam de la parinti sa gandim si sa simtim. Copiii nostri, la varsta adolescentei ne invata sa fim.

Atunci cand adolescenta mea si-a pictat toata camera, asa cum a vrut ea, mi-am amintit de toate posterele pe care le incleiam pe pereti pi pe care mama, cu mare greu, le descleia.

Atunci cand rebeliunea ei i-a creat o multitudine de probleme in relatii si, in mod special, la scoala, m-am intalnit pe mine, pe o motocicleta cu cei mai ”rai” baieti ai satului si am reusit sa simt ce simteam atunci, dar si ce simt acum.

Dar amintirile nu sunt cele care ne schimba. Ele permit lansarea autocunoasterii. Veritabila cunoastere de sine incepe atunci cand sentimentele contradictorii nu iti mai lasa loc in propriul corp. Parca vrei sa iesi din tine si sa te plimbi pe undeva prin lume. Parca un dor nebun de Altceva te impinge sa iti faci bagajele. Daca reusesti sa intorci aceasta calatorie inspre tine insati – inveti echilibrul si pacea. Deci, te inveti pe tine despre tine.

Sunt momente in care ajungi sa recunosti ca iti iubesti copilul, dar nu iti mai place de el, cum spunea nu-mai-stiu-ce-autor-destept-de-carti-de-psihologie.

De fapt, acesta poate fi un semn, ca nu te placi pe tine. Tu, cea/cel din trecutul propriu. Si atunci, gaseste-te la ai tai 13 ani si vezi ce ai facut, ti-au facut, ca sa nu poti sa iti placi copilul.

Monstrii din tine se reflecta in ochii si actiunile adolescentului tau. Fricile tale sunt agresiunile si violenta din ea/el.

Cand am inteles aceste lucruri, am inceput sa construiesc o relatie buna cu fiica mea. Bazata pe iubire, pe cunoastere si pe acceptare.

Inceputurile lor de barbti si femei sunt inceputurile noastre de barbati si femei.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: May, 24