despre_invatatura_victoria_coroban
Social

Despre învățare

Acum că a trecut 1 septembrie, s-au ofilit florile, putem să ne gândim şi la învăţare. La procesul în sine dincolo de toate accesoriile care îi sunt ataşate.

Îmi place să meditez asupra procesului de învățare. Cred că învățarea este ceea ce ne face speciali, deosebiți, e felul în care valorificăm și creștem potențialul pe care îl avem. Încă nu știu foarte clar cine ne-a creat ca ființe, dar știu ce putem deveni prin învățare. Educația în fond este învățare. Acolo unde nu este învățare, nu este educație. Iar eu sunt pasionată să caut, să înțeleg în ce condiții are loc cel mai bine învățarea și cum acest proces poate fi păstrat cât mai firesc și organic, ca parte a felului nostru de a fi.

Și vreau să vă povestesc una din cele mai recente experiențe de învățare pe care le-am trăit. Una din cele mai profunde și mai marcante. Tabăra Restart Edu 2016. A durat 3 zile, undeva la munte, într-un peisaj mirific din Carpați. N-aș putea să vă spun foarte clar despre ce a fost. Nici despre ce ne-au vorbit trainerii, care nici nu sunt traineri, ci facilitatori. Foarte importantă această diferență. Dincolo de o modă care îi face pe traineri să vrea să se numească facilitatori, există o diferență de esență între cei doi termeni. Încercați să pătrundeți în sonoritatea și sensul celor două cuvinte trainer… facilitator. Ei nu au avut intenția să NE învețe ceva anume sau să ne dezvolte vreo abilitate anume. Ei au facilitat procesul nostru de învățare. Rolul lor era de a crea situații și contexte în care fiecare dintre noi a învățat despre ce a vrut, despre ce a avut nevoie și despre ce era gata să învețe în acel moment și atât cât era pregătit să învețe.

Eu, de exemplu, în aceste trei zile am învățat foarte multe despre mine.

Am învățat despre ACCEPTARE și despre cât echilibru îți oferă acceptarea de sine și câte orizonturi îți poate deschide acceptarea în general. Acceptarea e ca o macara ce îți ridică pietrele de pe inimă, te eliberează de lupte oarbe.

Și am mai învățat să privesc în ochi ÎMPĂCAREA. Datorită acceptării am scos împăcarea din mine la lumină și am îmbrățișat-o. Adică, m-am împăcat cu împăcarea. :)

Datorită primelor două, am redescoperit AUTENTICITATEA. Ce dor îmi era de senzația de ușurare și eliberare pe care ți-o dă autenticitatea. Stătea pitită într-un sertar pe care nu l-am răvășit demult, de dragul adaptării la nu știu ce. Ea dădea de știre de multe ori și chiar se manifesta din plin în multe momente, dar parcă mă speriam când o vedeam și nu îndrăzneam s-o iau de mână în văzul lumii.

Și ar mai fi câteva, despre echilibru, despre înjurături, despre transformare, despre comunități, despre ascultare, despre ritm. Poate povestesc în detaliu despre fiecare și cu alte ocazii.

Tot ce s-a întâmplat în cele 3 zile, oamenii pe care i-am cunoscut, gândurile pe care le-a împărtășit fiecare, întrebările, la care am fost invitați să răspundem în diverse contexte, m-au ajutat să găsesc ceea ce căutam. Nu aș putea spune de la cine anume am învățat una sau alta, pentru că am învățat de la noi toți și de la interacțiunea dintre noi. M-am hrănit din energia care s-a produs în acel loc, inclusiv din tensiuni, pentru că eram un grup de oameni vii acolo.

Mi-a plăcut în mod deosebit o întrebare la care am fost invitați să medităm: CE ESTE VIU ACUM ÎN MINE? Ce este viu acum în mine? De exemplu, acum, în timp ce scriu, în mine este vie o tensiune care mă ajută să-mi ordonez gândurile și să găsesc cele mai potrivite cuvinte pentru a le exprima. Mai este vie și o nerăbdare, chiar un fel de grabă de a închega acest articol. Vreau să reușesc până se trezește copilul din somn. Dar vreau să fie și autentic și complet.

Și o altă întrebare la care am fost invitați să răspundem de 3 ori la rând a fost CINE EȘTI TU? Cine ești tu? Cine ești tu?

A fost o experiență de învățare foarte organică, care mie mi-a confirmat încă o dată credințele mele despre învățare la care am ajuns până în acest moment al vieții:

Am înțeles că nu există a-i învăța pe alții. Există doar alții care învață de la tine. Existăm noi care învățăm unii de la alții, indiferent de vârstă, experiență sau înțelepciune.

Educația (deci și învățarea) nu se face. Educația ESTE. Este ceea ce suntem. Alții învață de la noi ceea ce suntem, nu ceea ce am vrea noi să-i învățăm.

Înțelepciunea ca și experiența nu doar se adună, ci mai ales se dezvoltă.

Învățarea e, înainte de toate, un drum spre interior. Și cu cât mai adânc știi să privești în tine, cu atât mai largi sunt orizonturile pe care le poți atinge în exterior.

Învățarea e un proces continuu, care a început înaintea noastră și va continua și după noi.

 

 

Text: Victoria Coroban

Alte articole ale Victoriei pot fi gasite pe blogul sau cueducatiacefacem.

Victoria este una din membrele fondatoare a comunitatii Upgrade in Educatie.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 23