Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Lecturi

Despre lectură toxică

 

Ante Scriptum: Acest text este destinat celor care au obosit de isteria provocată de lansarea cărții ”De vorbă cu emma”, dar vor să afle ce este acolo. Această  recenzie nu este destinată adolescenților emoționali, care gîndesc în citatele din cartea cu pricina.

 

Iubesc la nebunie să citesc. Și citesc cam tot. Istorie, memorii, studii, SF, fantasy, romane de dragoste, romane erotice și pornografice de tot felul. Sunt un consumator de lectură. De cele mai multe ori, nu fac publice preferințele mele literare, pentru că nu e musai să știe toată lumea cum procrastinez eu. Dar! Cartea pe care  o citesc, fie ca e roman de Premiul Nobel ori literatură de bulevard, e scrisă bine. Adică îmi generează emoții, imagini și eu văd filmul în capul meu fără să atrag prea mare atenție figurilor de stil, banalităților și greșelilor ortografice.

 

Mi se aprind călcîile la toate campaniile de promovare de cărți. Sunt instant curioasă să aflu originea isteriilor din comentarii. Ce le-or fi plăcînd la atîta lume ”De vorbă cu emma” asta? Apropo, Emma pe copertă e cu ”e”. A făcut-o intenționat autorul? Nu știm.

Cînd mi-am împărtășit dorința de a citi acest bestseller, am întîlnit tare multă neînțelegere din partea prietenilor. De ce? Doar nu merită niciun strop de atenție! Da’ de ce nu merită niciun strop de atenție, da’ este atîta isterie și elogii în jurul ei și nicio recenzie ca lumea? Eu trebuie să știu.

 

În ziua cînd Cartier-ul a dat cărțile la jumătate de preț, ”De vorbă cu emma” costa 175 lei. Deci nu. Eu iubesc cărțile, dar nu plătesc doar pentru a afla de ce nu. Și bine am făcut că nu am cumpărat-o. Pentru că e toxică rău. Și am aflat asta cînd s-a găsit cine să mi-o împrumute.

 

În carte nu găsești nimic – nici poveste, nici istorie, nici emoții. În schimb, afli că nu ești deloc publicul țintă pentru asemenea lectură. Că, de fapt, cartea e pentru adolescenți, care nu au chef de citit literatura cerută de profesor, dar au chef de aer filozofic pe Facebook.

 

Bagă orice frază din cartea ”De vorbă cu emma” în căutare pe google și găsești o sumedenie de blogulețe de adolescenți. Dacă mai ești și atent, găsești și texte întreg copiate de autor din aceste blogulețe. S-ar părea, nu-ți place – nu citi, ignoră. Ignoră, ți-am zis! Și încercă să cînți ”Ommm”, poate doar o dispărea din fața ochilor personajele cunoscute și necunoscute din norul de pe Facebook, posterele din librării și cuvîntul bestseller scris în în josul paginii, chiar dacă este prima ediție lansată.

 

Spre exemplu, textul Primul meu strigăt te-a făcut fericita. Pentru restul să mă ierți, mamă!” de pe blogul autorului apare și pe blogulețul unei fetițe cu titlul „Și totuși ele erau mame”, cu ceva timp înainte ca fie publicat pe blogul respectivului autor. Am contactat autoarea blogului și am aflat că da, textul îi aparține. De asemenea, autoarea textului nu dorește să devină publică în legătură cu asta:

 

Eu nu pretind a fi mare scriitor, eu am facut acest blog, dintr-o placere a sufletului, atit. Nu as dori sa apar pe undeva fiindca repet, eu scriu dintr-o pasiune” .

 

De altfel, cartea este o colecție de texte publicate pe blogul lui Vitali Cipileaga, dialoguri scurte a doi iubiți, urmate de un șir de cuvinte aranjate în alineate, care pretind a fi lecții de motivare. Fiecare așa-zis text, începe cu un demotivator (le vedem zi de zi pe Facebook, sunt anume imaginile alea cu cuvințele aranjate cu font diferit).

 

În concluzie aș spune că da, mulți dintre noi scriem banalități și le băgăm pe paginile personale. Ele corespund, la un moment dat, cu starea noastra de spirit. Dar, să fim serioși, să plătești 195 lei pentru niște fraze pe care le generezi singur cu duiumul și nu le scrii nicăieri, pentru că e de la sine înțeles?

 

”Cît de importante sunt amintirile. Cât de important e ca omul de lângă tine să fie cea mai frumoasă și mai puternică amintire” (bold-urile sunt respectate).

De fapt nu e de mirare, Kim Kardashian doar tot a publicat o carte. O carte de selfie-uri. Că tot este bestseller.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: January, 20