Copii

Despre saracie

Zilele trecute am vazut doi copii, de varste diferite, dar apropiate, care purtau aur. Mult aur. Unul avea la mana o bratara si la gat un lant. Ambele vizibil de grosute. Celalalt copil avea la gat un lant si o cruciulita. La fel, vizibil de grosute. Acesti copii nu au nimic in comun si i-am vazut in locuri diferite, cu ocazii diferite. Le-am vazut si parintii.

 

De cateva zile nu ma lasa imaginea aurului de pe ei. Doi copii, in fond, cu nimic deosebiti de alti copii, purtand cantitati considerabile de metale pretioase intr-o oarecare zi. Si daca sunt doi din acestia, cu siguranta mai sunt inca doua sute. Toti purtandu-si copilaraia sub povara aurului. Zic povara, de aceea ca pot doar sa ghicesc cate lectii le-au fost citite de catre parinti in ziua in care le-au fost aninat acest aur. Cat de atenti trebuie sa fie, cat de precauti, cum sa-si scoata haina la lectia de educatie fizica ca sa nu anine lantul, cum sa aiba grija cu cine socializeaza, sa cu care cumva sa ramana fara el, sa nu-l piarda, sa nu-l anine, sa nu, sa nu…

 

Altceva, e ca nu inteleg necesitatea acestor accesorii pretioase. Pentru ce niste copii de varsta preadolescentina ar purta bratari si lanturi de aur? Cum gandesc parintii care le fac astfel de cadouri, care ii incurajeaza sa le poarte? Ca pot sa-si permita? Ca fiecare trebuie sa fie la curent cu potenta lor financiara? Ca, mai ales, cei mari, care stiu pretul unui gram de aur, ar trebui sa fie impresionati?

Aceasta situatie mi-a amintit de o ruda care, plecata ani buni in Italia, lasand acasa un copil mic, cand a revenit pentru o scurta vacanta, i-a adus copilului un lant de aur. Atat a costat afectiuea ei din toti acei ani de absenta.

 

Pana la urma, suntem ceea ce suntem. Un popor fudul. Prost, ingnorant. Dar plin de sine. Si toata aceasta ingamfare, amestecata cu indiferenta si ignoranta, le-o hranim copiilor nostri. Care trebuie sa fie asa cum noi ne-am pus-o in gand. Ca si fetita, pe care mama a adus-o la magazin sa-i cumpere o fusta, dar care a vorbit doar cu vanzatoarea si doar despre gusturile sale, despre cum i-ar placea ei sa fie fusta copilei. Fetitei, marisoara deja, nu i s-a oferit cuvantul. Mama si-a facut o fata ca sa se poata juca mai departe.

 

Eu sunt suparata pe doamna Buliga pentru indemnul sau cu spalatul pelincutelor. Si nu pentru ca las’ sa le mai spele si ea, sau pentru ca astfel ne-ar injosi, ne-ar lua dreptul la modernitate. Nu. Eu sunt suparata pe doamna Buliga pentru ca ea isi doreste sa perpetueze saracia in tara asta. Iar un om sarac, primul lucru care il va face in ziua in care se va trezi ca pe langa fasole, mai are bani si pentru paine cu unt, se va duce si va cumpara lant de aur. Sau peceatka. Si lui prin cap nu ii va trece ca avand bani, poti lasa copiilor altfel de mostenire. De exemplu, o vizita la muzeu. O calatorie. O seara la teatru. O noapte pe deal.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: February, 23