Social

Din viata gradinitelor noastre care neaga dreptul la viata normala

Ieri o mamica a unui copil de 3 ani mi-a trimis acest mesaj, cu rugamintea sa-l fac public. Ceea ce am si facut pe pagina blogului de pe Facebook.

Mamica ingrijorta nu a dorit sa ramana anonima, fapt pentru care are tot respectul meu, deoarece iesind in fata, la lumina, cu numele pe care il purtam si cu toata istoria noastra de om care, pe langa nume, are si niste drepturi, doar asa vom deveni credibili si vom putea semna sub orice.

Asadar, Angela Ungureanu ne relateaza:

„Dragi părinți, dacă căutați o grădiniță pentru copilul vostru, va rog sa evitați grădinița “Lăstăraș”. Băiatul meu de 3 ani a frecventat aceasta grădiniță timp de cîteva luni. Eu am auzit ca acolo se maltratează copiii. Dar știți, am crezut ca asta fac alte educatoare, ca copilul meu nu va fi maltratat, pentru ca noi ne ducem in grupa “privata”, pentru ca eu sunt drăguță cu educatoarea, pentru ca am rugat administrația sa ne repartizeze in aceasta grupa, fiindcă aceasta educatoare (o cheamă Viorica ajutata de dădaca Aliona) are o reputație buna. Mai pe scurt, am făcut “ca la moldoveni”. Am plătit suma ceruta la matineu pentru cadoul educatoarei, am crezut-o cînd vorbea mieros cu mine. Asta pînă copilul meu a început sa închidă toate ușile din casa si sa fuga intr-un colt al camerei repetînd “nu te teme”, “nu te teme”. Asta pînă cînd copilul meu nu-si punea plapuma peste cap si-mi spunea “eu stau închis la întuneric, așa cum a închis doamna Viorica in grupa”, asta pînă cînd la matineu, toți copiii au ieșit pe scena, iar copilul meu a fost lăsat in grupa cu dădaca. Motivul a fost unul foarte simplu, copilul meu nu avea costum de om de zăpada, așa cum se pare ca era obligatoriu. Motivul oficial declarat de dădaca era ca copilul a început sa plîngă înainte de matineu. Doar ca au “uitat” sa ne spună noua, părinților. Pur si simplu l-au lăsat singur in grupa.
Pentru un părinte este foarte greu sa vorbească despre aceste lucruri. Si nu o fac pentru a găsi soluții la “Lastaras”, pentru ca soluții acolo nu sunt si nu vor fi. Eu mi-am luat copilul de acolo, dar scriu, pentru ca sa avertizezi pe alții. Si va rog, nu credeți ca daca faceți favoruri, plătiți educatoarei, dădacei etc., asta o sa va ajute intr-un fel sau altul. Asta nu ajuta. Unica ce-si doresc “educatoarele” este sa le fie simplu. Sperii copilul o data si creezi un reflex la acest copil. Il închizi o data la întuneric si după asta pe parcursul la 4 ani de grădinița, acestui copil trebuie sa-I spui un singur lucru “te închid” si acest copil va face tot ce vrei tu. Ii simplu, nu? Ii comod, nu? Si in așa fel faci fata cu 26 de copii in grupa! Cind copilul ajunge la 4 ani si poate deja sa povestească coerent ce se întîmplă, el deja are reflexul creat. Ii suficient sa-I spună educatoarea ca daca povestește acasă, îl va închide, si acest copil va tăcea. Restul sunt detalii, principalul este sa fie comod si frumos la matineu.
La Mulți Ani! Noi nu avem dispoziție de sărbătoare, dar poate vom avea cînd va fi cineva pedepsit in aceasta grădiniță! To be continued…”

Comentariile care au urmat acestui strigat de disperare sunt evidente. Mamele s-au revoltat, au indrumat-o pe mamica patimasa sa depuna plangere, sa dea in judecata educatoarea, gradinita, sa vina cu televiziunea si ca numai asa aceste faradelegi se vor opri.

De acord. Insa se vor opri pana cand? Pana la o noua educatoare dezlantuita, care a uitat sau n-a auzit inca povestea cu demersurile pe care le-a facut candva o oarecare mamica? Dar cum ramane cu celelalte gradinite, unde astfel de comportamente sunt la ordinea zilei, doar ca despre ele inca nu am auzit?

Ca o astfel de atitudine fata de copii este inumana, nici nu merita de pomenit. Ce trebuie de facut este sa vedem ce putem face la nivel de comunitate pentru ca excesele de zel de aceasta natura sa nu se mai repete, iar in cazul in care s-au produs, sa fie pedepsite foarte aspru. Si nu doar intr-o gradinita, ci peste tot in societatea noastra. Suna utopic? Posibil. Dar aceasta utopie isi va pierde din stralucirea fantezista, din clipa in care parintii vor inceta sa se comporte dupa modelul, atat de comod si indragit de ei, cel al moldoveanului docil si impaciuitor, care e de acord cu toti si cu toate, numai sa fie liniste si pace. Si daca mai pun si o suta de lei pe deasupra, problema e rezolvata in vecii vecilor amin.

Interesant, de cate ori inca va trebui sa fim dati cu capul in glod, ca sa ne trezim? Si parca ni s-a umplut deja gura cu namol, de nu mai putem respira, dar noi continuam sa ne amagim cu faptul ca acest namol e de leac si ca mai trebuie de rabdat. Inca olecutica. Pana cineva ne va maltrata copiii, pana altcineva ii va educa in tipete si obedienta oarba, pana ei nu vor indrazni sa deschida gura, sau daca o vor face-o, va fi doar pentru a scoate un set de cuvinte pus in capul lor de doamnele pedagoage, carora noi le-am acordat mandat sa ne transforme sangele din sangele nostru in apa chioara.

Un specialist in ale grupurilor de lucru, comitetelor parintesti independente si altor grupuri de initiativa, mi-a promis ca va scrie un articol la tema ce s-ar putea de facut concret in astfel de cazuri si s-a oferit chiar sa se ocupe de organizarea unui astfel de grup.

Dragi parinti, cat de interesati sunteti de startul unei asemenea activitati?

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: July, 23