Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Jurnal

Dincolo de dor e intotdeauna alt dor

Ieri Ilinca mi-a aratat odaia ei noua. Din geam se vedeau brazii. Erau plini de zapada. Atunci m-am gandit ca, uite, copilul meu vede dimineata ceea ce eu mi-am dorit intotdeauna sa vad, trezindu-ma: brazii.

Ea mergea tiptil prin noua ei casa si-mi arata toate ascunzisurile, colturile, privelistile de dupa geam, cutiile cu lucruri. Exclama, isi freca nasul, chicotea, comenta, disparea din cadru, dezlipea banda adeziva de pe cutii si ma asurzea, cauta ceva, inchidea, deschidea. Ea incepea sa locuiasca un spatiu nou.

Degraba peretii din lemn – intre care ea se va trezi, va vorbi, se va misca, va respira – vor fi imbibati cu prezenta ei, asa cum odata au fost imbibati peretii tuturor caselor prin care a trecut. Ei ii vor absoarbe rasul, accentul, sunetul plansului ei, pentru ca neaparat va fi si plans, oboseala, izbucnirile de manie, desi mi le imaginez rare. Ilinca e moale, fluida, calda. Ea e atat de apa, care iti curge printre degete. Si atat de apa, care te inunda, te mangaie, te leagana si te adoarme.

Azi, in drum spre casa, am vazut o mama cu un bobocel de fata de vreo doi ani. Mama era obosita, intr-o mana ducea o punga grea, cu alta mana o tinea pe fetita. Iar aceasta! Aceasta plangea de se ineca. Plangea, de se cutremurau copacii din jur. Si o tinea una si buna, ca vrea la mama in brate. Si se zmuncea din mana mamei, si se punea in pirostrii, numai sa fie luata. Mama o ruga sa inceteze, ii explica de ce nu poate sa o ia in brate, de ce trebuie sa mearga putin-putin cu picioarele ei, ca pana acasa nu e atat de mult, dar nimic nu ajuta.

Mergeam si vorbeam in gand cu acea mama. Ii spuneam ca intr-o zi nu va mai fi asa. Fata va creste. Si va merge singura. Si va ajunge departe. Si atunci ei ii va fi dor. Atat de dor. Si ca de fiecare data cand va vedea fetite de doi ani, plangand in plina strada si cerand imposibilul, ea si-ar dori macar pentru o clipa sa intoarca anii inapoi, ca sa o poata vedea mica si atat de „la fusta mamei”.

Copiii cresc si intr-o zi pleaca. Si asa trebuie sa fie.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: August, 3