Lecturi

„Dincolo de limita aceasta biletul isi pierde valabilitatea” de Romain Gary

Unele carti le citesti dintr-o rasuflare. Asa a fost si cu „Dincolo de limita aceasta biletul isi pierde valabilitatea” de Romain Gary. O carte pe care am citit-o intre cateva aeroporturi si avioane, agasata la culme cand mi se inchideau ochii, incapabili sa mai reziste oboselii si moleselii care ma apuca in ultimul timp atunci cand zbor.

 

Cati barbati parasesc o femeie „prea solicitanta” doar pentru a „salva onoarea”, adica din lasitate, pentru ca sunt constienti de insuficienta lor si simt venind clipa in care vor fi descoperiti? Cati barbati „se desprind” astfel pentru ca nu mai au cu ce face fata, iar lumea ii crede „mari consumatori”, pe cand lor le trebuie varietatea pentru a le trezi micile nevoi?

Cartea trateaza un subiect foarte delicat si aproape tabu – declinul sexualitatii masculine dupa 50 de ani. Eroul principal, un afacerist francez, Jacques, de 59 de ani, este indragostit nebuneste de Laura, o tanara din Brazilia, cu 37 de ani mai mica, cu care el isi traieste prima, dar si ultima dragoste, in camera ei de hotel, in week-enduri la tara, sau in cartierele pariziene faimoase pentru imigrantii din tarile africane, in care Jacques mergea sa-si gaseasca amintirea virilitatii lui.

 

Monologurile interioare ale lui Jacques sunt dure si sincere. Asa cum si intrevederile lui cu medicii, care ii inteleg problema, dar nu vor sa-i vina in ajutor, pentru ca el comite crime dupa crime impotriva prostatei. Si pentru ca dupa o anumita varsta, tot de ce trebuie sa fie preocupat el ca barbat, este sa ejaculeze cat mai repede, chiar si cu riscul de a-si lasa iubita nesatisfacuta.

 

„Tabloul de vanatoarea” este intotdeauna alcatuit din nesiguranta. Acea „ea nu ma mai face sa mi se scoale”, care trece in mod atat de elegant inferioritatea asupra femeii si o lasa culpabilizata, convinsa ca nu este la inaltime, ca nu este destul de „erotica”, destul de „provocatoare”, este o fraza tipica a acestor stapani de septel, care nu ascunde in realitate decat un melc pe care au toate chinurile din lume sa-l faca sa iasa la iveala.

Declinul sexualitatii eroului, vine odata cu declinul afacerilor sale, pe care el le asemueaza cu declinul omenirii. Remarcabile sunt si dialogurile lui cu alte doua personaje masculine de varsta sa, ambii trecand prin aceeasi drama a libidoului care nu mai gaseste iesirea. Bunaoara, fratele sau nu oboseste sa-l convinga sa renunte:

 

Esti in declin, batrane. In coborare. O stii foarte bine. Este panta. Nu o mai urci niciodata. Stiu despre ce vorbesc. Eu nu mai valorez nimic pentru o femeie. Acum, de fiecare data cand regulezi o fata fara sa o platesti, o exploatezi.

Sau de exemplu, Dooley, un afacerist american, foarte puternic:

Inainte, ma uitam la o femeiusca pentru a vedea daca imi place; acum, o privesc si ma intreb: si daca nu este o clitoridiana? Daca e o vaginala?

Pe langa aceste monologuri, dialoguri si replici dure, textul abunda de tandrete, de dragoste, de constructii de fraze pe care puteam sa le citesc de cate trei-patru ori. Moi, crocante, pline de seva, proaspete, ca serile de mai, Romain Gary isi alege cuvintele cu o grija extrema.

 

„Dincolo de limita aceasta biletul isi pierde valabilitatea” m-a facut sa caut carti, tot atat de gustoase, despre declinul sexualitatii la femei, un subiect care imi pare si mai tabuizat, si mai neglijat, daca nu chiar inexistent.

 

Recomand aceasta carte cu mult drag femeilor care au trait experienta barbatilor trecuti 50 de ani si chiar de 60, care si-au pus intrebari, care poate inca si le mai pun. Dar o recomand si femeilor care inca nu au trecut prin statia barbatilor la capat de drum, dar o recomand si barbatilor pentru a vedea cum e acolo, dupa o anumita varsta, in cazul in care nu au ajuns, sau a compara experientele, in cazul celor care au ajuns.

 

Cartea poate fi gasita la librariile „Cartier”, fiind una din cartile aparute la ei.

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: October, 13