Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 264

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Social

Discriminare si conspecte prafuite la USM

In anul 4 sau 5 la facultate, aveam un profesor de drept pe care il tin minte numai datorita faptului ca spunea studentelor insarcinate ca sunt pline de icre. Un prost misogin.

De atunci au trecut aproape 15 ani, dar lucrurile nu s-au schimbat. Acesti prosti misogini, cu titluri academice, incalzesc si azi scaunele facultatilor, dictand conspecte prafuite, pe care orice student exemplar e dator sa le scrie cu acuratete in caiet. Si se cred destepti, pentru ca prostia merge mana in mana cu iluzia inteligentei.

Mi-a scris zilele trecute o cititoare, mama tanara, care urmeaza studii de masterat la Universitatea de Stat din Moldova. Studii, dupa spusele ei, pentru care a facut multe sacrificii si la care nu are de gand sa renunte. Or, se vede ca anume asta ar trebui sa faca in opinia unui profesor, care i-a spus ca daca are copil, nu are ce cauta la master si a invitat-o sa plece de la lectii. Aceasta reactie neadecvata si discriminatorie a urmat observatiei studentei ca ceea ce dom’ profesor dicteaza s-a invatat in primul semestru:

Pentru o argumentare mai eficienta i-am zis ca am acasa copil si nu pot sa imi permit sa pierd timpul, studiind aceeasi informatie de 2 ori, fiindca el ne dicta pentru conspect ceea ce am studiat in primul semestru la alt obiect.

 

In aceasta situatie concreta sunt trei probleme grave:

  1. Discriminarea fata de una dintre studente pe criterii de gen si, presupun, de varsta, incalcarea Legii Nr. 121 cu privire la asigurarea egalitatii. Sunt curioasa, daca un student ii aducea acelasi argument, care ar fi fost reactia profesorului? Sau daca o femeie mai in varsta, cu semne exterioare de „seriozitate” si succes, i-ar fi facut aceeasi observatie, argumentand cu faptul ca nu are timp de pierdut, din cauza afacerii pe care o conduce, care ar fi fost reactia profesorului? Or, o mama tanara este intotdeauna o tinta usoara a misoginilor si abuzatorilor, ei avand secreta convingere ca aceasta nu va indrazni sa se razvrateasca.

  2. Abuz de putere, in situatia in care profesorul, folosidu-se de situatia sa de serviciu, aduce daune intereselor unei persoane fizice, studentei in cazul dat, fiind constient ca aceasta se afla intr-o pozitie vulnerabila si ca mici sunt sansele ca ea va cauta sa-si faca dreptate, pentru ca el oricum are, teoretic, mai multe parghii de influentare a dezlegarii conflictului in favorea sa.

  3. O aparenta lipsa a coordonarii a programului de studii intre cadrele aceleasi facultati. Aici imi apare involuntar intrebarea – cati din studentii prezenti la aceste ore, in afara protagonistei, au simtit mirosul de pisica in stare de putrefactie, ascunsa in sacul pe care il cara dupa el acest profesor? Cati s-au ridicat sa spuna: „Dom’ profesor, da’ pisica demult e moarta si pute. Ingropati-o!”

Intrebarea cum ajung astfel de oameni profesori universitari, n-are sens. Cel putin, intr-o tara ca Moldova, unde cea mai importanta investitie sunt cumatrii. Sa incerci sa schimbi mentalitatea acestor oameni – la fel, n-are sens.

Atunci, ce se poate de facut?

De reactionat. De vorbit. De numit lucrurile pe nume. De aratat cu degetul. Tara trebuie sa-si cunoasca eroii! De scris plangeri la decanat, rectorat si Consiliul pentru eliminarea discriminarii, de facut galagie; de explicat oamenilor de ce nu este normal cand un profesor universitar iti spune sa stai acasa, daca ai copil si sa nu cauti studii de masterat; de cautat sustinere printre colegi, printre prieteni, in familie si comunitate.

M-a bucurat foarte mult ca Lia, protagonista acestei intamplari, nu vrea sa lase lucrurile asa. Stiu care sunt riscurile atunci cand te opui unui sistem corupt, bine uns si pus la punct, in care oricine nu se pliaza dupa el, risca sa fie ciopartit si modelat. Dar sa nu va amagiti, tacerea nu este cea mai buna solutie. Si acest caz a demonstrat-o. Imaginati-va care ar fi impactul asupra societatii atunci cand majoritatea studentilor s-ar razvrati impotriva abuzurilor din universitati? Cand majoritatea studentilor ar cere sa le fie respectate drepturile, cand ar cunoaste legile, cand ar stabili un raport sanatos cu profesorii, fara subordonare oarba! Mi-e frica sa ma gandesc cati studenti trec anual prin mana la astfel de cadre, cati studenti sunt discriminati, insultati, abuzati psihologic, cati studenti scriu aceleasi conspecte din semestru in semestru, fara sa riposteze, fara sa ceara socoteala.

Revenind la prostul misogin din studentia mea, din toate studentele cu icre, care au trecut prin fata profesorului de drept, cate s-au ridicat sa-i spuna, intr-o forma sau alta, ca icrele sunt in capul lui? Doar ca din ele nu va mai iesi nimic. Si ca e un misogin. Nu-mi aduc aminte sa o fi facut cineva.

Foto: Wikimedia Commons

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: July, 4