Copii

Discutia

Am fost cu Ilinca la pizza. Cat asteptam sa ne aduca comanda, ea statea cu nasul in telefon. As fi stat si eu, daca n-ar fi fost descarcat. M-am gandit ca ar fi bine sa incep o conversatie, daca tot avem timp „in doua”. O intreb:

– Despre ce vorbesti pe chat cu prietenele?

Ilinca a facut niste ochi mirati si a intins in maniera ei leneso-ironica:

–  Maaam…

– Serios, povesteste-mi…

–  Maaam… chestii.

M-am simtit atat de ridicola. Si am pufnit in ras. Ilinca nu-si lua ochii de pe mine, cu gura pliata a zambet ironic si cu privirea care intreba: „Tu chiar crezi ca eu iti voi raspunde?”

Da’ chiar…

Mda… nici de data asta nu mi-a reusit sa incep tema ceea.

Eu n-am avut discutia cu fiica mea. Momentul niciodata nu a fost oportun, iar cand imi aduceam aminte ca parintii buni au discutia la inceputul adolescentei si ma adunam, ca sa incep pe un ton prietenos, imi reglam vocea, ca sa pun stapanire pe galopurile ei, apaream in usa si, foarte atent, ma taram pana la subiect, auzeam:

– Mama, mai ai? Te roooog… Asa eram invitata sa-mi inghit discursul si sa eliberez spatiul. Cel putin, cel mintal. Sincer? Eu imi faceam cruce cu limba pe cerul gurii. Slava Domnului, si de data asta am scapat!

Eu nu prea stiu ce sa-i spun fetei mele despre sex. Cu atat mai mult ca ea nu intreaba nimic. Cum fac oare parintii progresisti? Povestesc despre experienta lor? Nu stiu daca e cea mai buna solutie. Or, viata sexuala a parintilor trebuie ferita de ochii copiilor. Asa cum viata sexuala a copiilor, deveniti maturi, trebuie inchisa pentru ochii parintilor. Si, trebuie sa-i spun ceva, daca nu exista cerere?

Undeva in adancul meu dainuieste increderea ca un copil inteligent (dar ei majoritatea sunt inteligenti, pana nu se baga cineva sa-i invete mai bine) stie cum sa afle despre sex. Si sa afle anume ceea ce il intereseaza. Din carti, din filme, din conversatiile cu prietenii, din observatii. El stie sa-si cultive in interior o gradina secreta, in care aduna informatia necesara construirii personalitatii lui. Si acest proces este natural.

Dar poate asa e gresit?

Niciodata nu m-am gandit serios la ce ar insemna educatia sexuala in scoli. Cine sunt oamenii care povestesc copiilor despre tainele intimitatii, cat de bine au trecut peste propriile inhibitii si frustrari, ca sa poata povesti, calm si fara niciun fel de aluzii sau perversiuni, copiilor despre sex? Cine sunt oamenii care alcatuiesc curricula in cazul acestei discipline? Ce valori stau la baza ei? Valori patriarhale si sexiste, in care familia este tata+mama+copiii, iar sexul este un act intre un barbat si o femeie? Si iarasi – nu, merci. Asta ar insemna sa minitim copiii. Sa-i consideram mai prosti decat sunt. Sa le spunem, de fapt, in fata, ca noi ii credem naivi si nu dam doi bani pe ceea ce sunt si inteleg.

Toate aceste ganduri s-au intersectat cumva cu un episod din a doua emisiune Optmart SRL, cand una din prezentatoare, Angela Stafii, a spus ca este impotriva educatiei sexuale in scoli, raportand aceasta declaratie la un caz cand o adolescenta a ramas socata la vederea unui mulaj de penis in erectie de dimensiuni, hai sa spunem, generoase, adus de un ONG care si-a imaginat ca aduce un know-how in aceasta tara inapoiata.

Eu tot as fi ramas socata. Chiar si la ai mei ani, as ramane socata sa-l vad asa, pe nepusa masa. Emisiunea, din pacate, nu dureaza cateva ore, ca sa fi putut intra direct pe platou in detalii despre mulajul penisului in erectie, dar pe mine m-a bantuit aceasta imagine. O adolescenta pusa fata in fata cu un penis (in erectie), in scopuri educative. Nu, cred ca nu m-am deschis la minte suficient. Pentru ca eu nu as vrea ca acea adolescenta sa fie fiica mea. Eu nu as vrea ca cineva sa puna in fata copilului meu neprigatit un mulaj de penis in erectie si sa-l invite sa traga prezervativul pe acesta. Nu, merci.

Dar dincolo de grotescul si traumatismul situatiei, de ce din start se presupune ca toti copiii sunt heterosexuali? E ca si cu lectiile de religie, unde se recita „Tatal Nostru” – dar ce facem cu elevii de alte confesiuni, ii dam dupa usa?

Cu siguranta, in scolile moldovenesti e nevoie de o disciplina care sa ii invete pe adolescenti cu ce se mananca viata de cuplu, mai ales ca la o parte din ei parintii nu exceleaza la acest capitol, dar inainte de a cere o astfel de disciplina si a face lobby pentru ea, ar fi bine sa analizam foarte atent cum si unde vom gasi oamenii care le vor vorbi copiilor despre sex, care este parcursul lor, cat sunt ei de pregatiti sa explice unor minti in formare, fara jena, prefacatorie si falsa intelegere a temei, despre cum stau lucrurile la subiectul despre care la noi nicioadat nu s-a vorbit deschis.

Sunt constienta ca ceea ce scriu aici nu e cu totul in trend printre randurile oamenilor progresisti, pentru care multe lucruri sunt evidente, iar schimbarile – tot acum si tot aici, ceva natural, ce se intampla de la sine. Realitatea mea, insa, e alta. Mai ales, cand stau fata in fata cu fiica mea adolescenta, care soarbe limonada dintr-un borcanas hipsteresc. Care are viata ei, felul ei de a vedea lucrurile, de a interactiona cu lumea, de a vrea sa cunoasca, de a cere si de a da. Un om care si-a construit deja o cetate, in care nu poti sa intri neinvitat, in bocanci de ofiter. Chiar si cel mai nobil scop – de a o invata ceva.

 

Foto: Greg Raines

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: December, 12