Copii

Diversitate

Imi plac istoriile despre scoala pe care mi le povesteste Ilinca. Mergem prin oras si ea incepe sa mi le insire, ca pe niste margelute de sticla de Bohemia pe un fr de ata, rupta dintr-un mosorel, de care bunica avea cu zecile in cele doua pungi de sub masina ei de cusut.

Mohamed, Naya, Tatjana, Meliha, Naufal, Enes, Luong, Julie, Valentine, Ilinca etc. Sunt 25 de copii in clasa. Si toti diferiti. Culturi diferite, istorii diferite, destine diferite. Copii care mananca in fiecare seara diferit.

In timpul Ramadanului, Ilinca se enerva. Cum deschidea Instagramul, colegii ei musulmani umpleau feed-ul cu imagini de mancare proaspat gatita, care iti lasa gura apa, in jurul careia se asezau cum se lasa noaptea. Francezii, insa, iau ultima masa la ora 19, mai tarziu nu se cade sa mananci. Fiecare cu traditiile lui.

Mi-am promis sa n-o mai intreb unde e mai bine, acolo sau aici. Sau daca ar vrea sa revina. Nu-i plac intrebarile astea. Si, recunosc, nici nu sunt prea inteligente. Ea de fiecare data imi raspunde ca nu poate compara. Si aici e bine. Si acolo e bine. Doar ca e diferit. Imi amintesc ca si eu raspundeam la fel, atunci cand locuiam peste hotare si fiecare om din Moldova, cand afla de unde vin, voia sa afle daca nu cumva Pasarea Maiastra zboara pe undeva prin Europa.

Eu cred ca, in linii mari, si in Moldova poti face carte, asa cum poti face carte in Franta. Dar ceea ce nu poti face in Moldova este sa inveti diversitatea. Sa o imbratisezi, sa o accepti, ca parte intrinseca a apartenentei tale la o natiune. O diversitate atat de naturala, incat sa nu mai vezi oamenii in culori, in accente, in nume, dar totodata sa stii, la un nivel profund, ca, pe cat sunt de la fel, tot atat sunt si altfel. Si acest altfel este ceea ce trebuie respectat si protejat.

 

Foto: Omar Lopez

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: December, 12