Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 440
Dragă redacție

Singurul regret – trebuia sa fac acest pas mai devreme

Era dimineata, 2 ianuarie, noi, care de citeva minute nu mai eram “noi”, ieseam de la judecatorie, divortati cu acte in regula. Zece ani petrecuti aparent impreuna nu isi mai aveau sensul.

Pentru cei din jur cream un cuplu frumos, cind eram impreuna se purta foarte atent, de fapt, nici nu ne certam, nu era violent. Si ce, daca venea acasa citeva ore pe noapte, doar muncea omu… inclusiv in weekend. Si ce, daca aparea periodic cineva cu care se distra, o facea atit de abil, ca eu nu stiam nimic (in schimb, stiau toti, da asta am aflat dupa). Si ce, daca nu erau bani mai niciodata, inclusiv de achitat chiria, de alte cheltuieli nici nu pomenesc, toti traiesc in camine, si in chirie… si nu e nimic grav (era argumentul lui principal).

La un moment, a inceput sa ma preseze sa imprumut niste bani de la rude pentru ca, chipurile, avea nevoie la servici. Apoi a „pierdut” inelul de casatorie, au disparut si putinii bani din pusculita copilului. Am inceput sa primesc telefoane si mesaje de amenintare de la cei de la care imprumutase bani. Credeam ca inebunesc de fiecare data cind copilul venea mai tirziu de la scoala. Mi-am dat seama ca traiam intr-o mare minciuna, intr-un stres continuu. Devenise un strain. 

Am inteles care e problema, m-am documentat si am vazut ca nu pot face nimic, era un om pierdut. Instinctul de supravietuire si aparare, de protectie a copilului a fost cel mai puternic, care m-a influentat decisiv. Intr-un fel, sunt recunoscatoare fostului meu sot pentru ceea ce sunt acum, mai puternica, mai decisa, mai feminina. Divortul a fost si continua sa fie o lectie de viata ce imi permite sa ma descopar, sa ma reinventez iar si iar. Sa spun NU, sa le zic lucrurilor pe nume. Sa aleg persoanele cu care comunic. Sa nu imi pese de gura lumii.

Poate ca initial parintii mei au fost la fel de afectati, fiind la tara, mai ales cind cineva curios incerca sa afle ce s-a intimplat. Acum privesc altfel lucrurile, nu considera o rusine. Am divortat civilizat, mentin relatii „diplomatice” cu parintii lui, ei sunt bunei, oricum.

Singurul regret – trebuia sa fac acest pas mai devreme, dar inteleg ca unele lucruri se intimpla atunci cind trebuie sa se intimple, cind invatam o lectie a vietii, cind suntem pregatiti, poate chiar fara sa constientizam acest lucru. Si ca sa fim siguri de decizii, viata ne ofera in continuare lectii. De exemplu, linga casa in care inchiriez acum, sunt 2 saloane cu aparate de jocuri de noroc. Cind vad ce fac cei care ies de acolo, dispare orice urma microscopica de indoiala si regret (apropo, este o problema tot mai acuta in societatea noastra, un viciu foarte greu de depistat, care afecteaza persoane cu diferit statut, partea mai grava e ca nu are leac).

Au trecut deja peste trei ani, o perioada care a inclus mai multe etape.

  • Am divortat. E teribil de greu, ce fac? Unde ma duc cu un copil? Cum o sa ma descurc? O sa pot?

Aici am invatat ca trebuie sa ma bazez pe mine si doar pe mine. Parintii, fratii au familiile lor, grijile lor, decizia a fost a mea, respectiv, si responsabilitatea. Am inceput sa accept orice oferta de munca. Fara zile de odihna, fara vacante. Munca alunga depresia, nu aveam timp pentru a plinge. In aceasta perioada se cunosc prietenii adevarati, care nu asteapta sa le ceri ajutorul, dar te sustin atit de subtil, ca nici nu iti dai seama. E minunat sa ai prieteni! Apropo, despre femei vorbesc.

  • Lucrurile s-au aranjat, veniturile au devenit mai stabile, puteam sa achit activitatile extrascolare a copilului, sa mincam mai sanatos si mai bine, ceea ce anterior nu ne permiteam, chiar aceleasi fructe sau carne.

Cel mai important, in aceasta pauza am inceput sa invat cine sunt eu, ce imi doresc de la viata, care este parfumul meu. Cum arata o familie. Divortasem pentru ca imi doream o familie adevarata. Si imi doresc in continuare.

Probabil au mai ramas unele frici. Tradata, dezamagita, munca m-a transformat intr-un fel de robot. Fara inima. Nu am cunoscut pe nimeni in aceasta perioada. Poate mai am de invatat ceva.

Lectii invatate:

  • Oamenii nu se schimba. Nu poti astepta o viata ca marul sa rodeasca pere. Niciodata. El nici nu vrea sa faca pere. Si nici nu o sa faca. Chiar daca promite.

  • Fericirea/libertatea/viata este in mainile fiecaruia dintre noi. Nimeni altcineva nu este responsabil de fericirea mea. Mie trebuie sa-mi pese de asta.

  • Iubeste-te si accepta-te pe tine insuti. Numai asa vei fi apreciat si poti sa iubesti si sa accepti pe cei de alaturi. Rolul de jertfa este distrugator. La ce bun compasiunea?

  • Nimeni nu datoreaza nimanui nimic.

  • Vorbele, promisiunile nu conteaza. Actiunile, gesturile tradeaza intentiile reale.

  •  Familia/cuplul/relatia este o munca/efort depus de ambii.

Apropo, cartea Si am spus da, de E. Gilbert este un fel de „Biblie” pentru mine, o recitesc si invat iar si iar.. (multumesc Dianei pentru recomandare).

Text: Anonim

Imagine: David Walker

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Today's Posts: December, 8